Die Linke Partisinden Almanya Meclisinin on iki üyesi, Nobel Barış Ödülü için Kübalı ‘Henry Reeve Birliği’ doktorlarını aday gösterdi. İnsan hakları politikası sözcüsü Żaklin Nastić bir açıklama yaparak duyuruda bulundu.
Parlamenterler, 18 Kasım 2020’de Oslo’daki sorumlu Nobel Ödül Komitesi’ne gönderdikleri adaylık mektubunda, Kübalı doktorların korona salgını kontrol altına alma ve İtalya da dahil olmak üzere 22 ülkede Covid hastalarını gönüllü olarak tedavi etmek için gittiklerini belirtti.
Küba şu anda yeni SARS-CoV-2 virüsüne karşı bir aşı geliştirmekte ve bunu ücretsiz olarak diğer ülkelere dağıtmak istediğini açıklamıştı. Henry Reeve Birliği, kurulduğundan bu yana geçen 15 yıl içinde Afrika, Asya, Avrupa, Orta ve Güney Amerika ve Okyanusya’da yaklaşık dört milyon insanı tedavi etti ve yaklaşık 90.000 hayat kurtardı.
Die Linke partisinin milletvekilleri, Kübalı doktorlara Nobel Ödülü vermek için dünya çapında bir kampanya başlattı. Henry Reeve Birliğine bağlı doktorlar, Covid 19 salgınının başlamasından birkaç ay sonra birçok ülkede aktif olmasına rağmen çok sayıda dayanışma komitesi kurarak başka ülkelerdede aktif olarak insanlar tedavi etti. Uluslararası girişimler, doktorların “kendi hayatlarını riske atarak binlerce hayatı kurtardığı“… “büyük dayanışma ve özveri” gösterdiğine vurgu yaptı.
2005 yılında Küba devrimci lideri Fidel Castro tarafından “Afetler ve Ciddi Salgın Hastalıklarda Uzmanlaşan Doktorlar Uluslararası Henry Reeve Birliğini” kurdu. Küba’daki Henry Reeve Birliği Afrika’daki Ebola salgını sırasında ve Haiti’deki deprem felaketinden sonra insani yardım sağladı.
Birlik ismini, 1869’dan itibaren İspanyol sömürge gücüne karşı Küba özgürlük savaşına katılan Amerikalı Henry Reeve’den almıştır.