Karaman’da bulunan Alman firması Döhler Gıda fabrikasında Tek Gıda-İş Sendikası üyesi olan 12 işçi, İş Kanunu’nun 25/2 maddesi gerekçesiyle geçen günlerde işten çıkarıldı. Dört yıl boyunca fabrikada örgütlenen Tek Gıda-İş, fabrikada yetkili sendika olmaya hak kazanmıştı. İşten çıkarılan işten işçiler ‘işe iade talebiyle’ 17 Ocak’ta fabrika önünde direniş başlatma kararı aldı.
Emperyalist Alman şirketleri ülkemizin kaynaklarını, zenginliklerini yağmalarken ucuz ve güvencesiz işçi çalıştırma “avantajını” kaybetmek istemiyor.
Tek Gıda-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Suat Karlıkaya, işçilerle yaptıkları toplantı sonrasında direniş kararı aldıklarını açıklayarak, kamuoyuna “sesimiz olun” çağrısında bulundu. Döhler Gıda’da işverenin sendikasızlaştırma çabası içerisinde olduğuna değinen Karlıkaya, yaklaşık 4 sene önce de benzer durumu yaşadıklarını belirtti. “O dönem 50-60 kadar arkadaşımızı işten çıkarılmıştı” diyen Suat Karlıkaya, iş yeri yetki tespitinin bakanlık tarafından Tek Gıda-İş lehine çıktığını, işverenin buna itiraz ettiğini söyledi. “Geçtiğimiz günlerde iş yeri yetki belgesi Tek Gıda İş lehine sonuçlandı” ifadelerini kullanan Suat Karlıkaya, “Toplu İş Sözleşmesi (TİS) için masaya oturacağız, üye çalışması yaparken 12 arkadaşımız 25/2’den tazminatsız olarak işten çıkarıldı” diye konuştu.
AKP iktidarı boyunca çıkartılan yasalar ile işçinin atılması kolaylaştırıldı. 25/2 sayılı yasa ile işçiler her yöne çekilebilecek işeverene, Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller nedeniyle iş sözleşmesini (haklı nedenle ve derhal) sona erdirme hakkı verildi. İşverenler AKP’nin yönetimindeki ülkemizde bu “hakkı” sürekli olarak kullanarak işçinin işten atılmadan dolayı hakettiği tazminat gasbediliyor.