Alexis Grigoropoulos, 13 yıl önce 15 yaşındaydı… 6 Aralık 2008 tarihinde, Atina’nın Exarchia mahallesinde polis tarafından vurularak katledildi. Alexis’in katledilmesi ardından Yunanistan’ın tamamında 3 hafta boyunca çatışmalar sürdü.
Olayın ardından yargılanan katil polis Epameinondas Korkoneas, ömür boyu hapsine ve ek olarak 15 ay hapis cezasına çarptırılmıştı, fakat 2019 yılında giren yasayla birlikte tahliye edildi.
Her sene olduğu gibi bu yıl da Yunan halkı Alexis’i anmak adına sokaklardaydı. 15 bin kişinin dilinde Alexis’in adı vardı.
Kortejlerin oluşturulmasıyla birlikte Propilya Meydanından, Alexis’in vurulduğu yere doğru yürüyüşe başlandı. Kitlenin büyük bir kısmı gençlerden, üniversite öğrencilerinden oluşuyordu.
Exarchia mahallesine varıldığında marşlar söylenirken polisin kitleye ses bombası atmasıyla birlikte çatışmalar başladı.
7 Aralık sabahına kadar devam eden çatışmalarda, polisin provokasyon saldırılarına halk havai fişeklerle yanıt verdi.
Geçtiğimiz yıl yapılmak istenen anmalarda korona virüs önlemleri bahane edilerek saldırılar gerçekleşmiş, yüzlerce insan gözaltına alınmıştı. Geçtiğimiz günlerde de yaşanan saldırılarla birlikte, korona virüsünün halkların birleşmesini, değerlerini korumasını, anmalarını gerçekleştirmesini önlemek için bir araç haline getirildiği, Yunan devletinin de bu aracı etkili biçimde kullandığı görülüyor.
Yunanistan, ayaklanmaların yoğun olduğu, her hak gaspında, adaletsizlikte, polis şiddetinde halkın sokaklara döküldüğü, direnişleriyle bilinen bir ülke. Ülke çapında hayata geçirilen eylemler dünyada da etkili oluyor.
Bununla birlikte, son yıllarda polis şiddeti sürekli bir şekilde artıyor, Yunanistan devleti yönetememe krizini yürüyüş, eylem yasakları ile atlatmaya çalışıyor.
Halkları sindirmek amacıyla anmalar engelleniyor, yürüyüşlerde kitleye saldırılıyor.
Yunan halkı bu baskılara karşı hiç bir zaman cevapsız kalmadı. Bugünde değerlerini korumak, katledilenleri anmak için her şeyi göze alıp sokaklara çıkıyor ve saldırılara da çatışmalarda yanıt veriyor.
(Geçtiğimiz yıl yapılan Alexis anmasında gözaltına alınan Halk Cephelilerle yaptığımız röportajı izleyerek 6 Aralık 2008 günü yaşananları ve Yunanistan’daki polis baskısını detaylı bir şekilde dinleyebilirsiniz)