Alevi dedesi : Maaş değil statü istiyoruz

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Çorum Şube Başkanı Dede Nurettin Aksoy, Cemevlerine ibadethane yerine ‘kültür merkezi’ statüsü verileceği, dedelere maaş ödeneceği iddialarına bunun Alevilere iyilik gibi görünse de aslında çok büyük bir kötülük olacağını söyledi. Devlet dedelere maaş vererek, cemevlerinin elektriğini, suyunu ödeyerek Alevileri bölmeye çalışacağını dile getiren Nurettin Aksoy, “Para ile inanç yapılmaz” dedi. Aksoy, bu durumun kabul edilmesinin mümkün olmadığını dile getirip, kurum yöneticileri, iktidarın bu tür politikalarla Alevileri bölmeye çalıştığını vurguladı.

Hükümetin Alevilerle ilgili yaptığı çalışmaya Alevi dedesi tepki  gösterdi: “Dedelere maaş, cemevlerine ücretsiz elektrik ve su teklifiyle bizi bölmeye çalışıyorlar. Talebimiz yasal statü.”

İçişleri Bakanlığı tarafından gelen heyetin kendilerini ziyaret edip görüştüğünü ancak görüşmede asıl taleplerinin bu olmadığını ifade ettiklerini aktaran Aksoy, “Bu bölgedeki cemevlerine öncülük etmek ve taleplerimizi iletmek için görüştük. Bize gelmeden önce Yozgat’a gitmişler. Oradaki cemevlerini ziyaret ettiler. Bize geldiklerinde cemevlerinin boyası, badanası, çatısı, tamiratı gibi konuları sordular. ‘Bu yönde ihtiyacınız var mı’ dediler. Biz de Alevilerin taleplerinin bunlar olmadığını dile getirdik. Taleplerimizin cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması, eşit yurttaşlık hakkı, zorunlu din derslerinin kaldırılması gibi herkesin bildiği konular olduğunu söyledik. İnancımıza müdahale etmemelerini, Aleviliği yeniden dizayn etmemeleri gerektiğini söyledik” dedi.

‘DEVLETİN ALEVİSİNİ YARATMAYA ÇALIŞACAKLAR’

Dede Aksoy, devletten kendilerine maaş istemediklerini elektrik ve su faturalarının ödenmesini istemediklerini, asıl taleplerinin yerine getirilmesi gerektiğini istediklerini ancak bu taleplerinin yerine getirileceğine inanmadıklarını söyledi. Bu yapılacak olanlar Alevilere iyilik gibi görünse de aslında çok büyük bir kötülük olacağını öne süren Aksoy, “Belediyelerle ve hükümetle arası iyi olan kişileri destekleyecekler, onları oralara getirmeye çalışacaklar. Böylelikle Alevileri kontrol altında tutmaya çalışacaklar. Diyanet’in, devletin Alevilerini yaratmaya çalışacaklar. Alevileri karşı karşıya getirmeye çalışacaklar” ifadelerini kullandı.

Sosyal ağlarda paylaşın