AKP’nin Gençlik Korkusu Yeni Sansür Yasaları Hazırlatıyor

Geçtiğimiz günlerde yapılan AKP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında Gençlik üzerine Tayyip Erdoğan’a bir rapor sunulduğu öğrenildi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal tarafından hazırlanan rapora göre düzenin Z kuşağı diye tabir ettiği 16-23 yaş arasındaki gençliğin nasıl kontrol altına alınabileceği konuşuldu. Rapora yer alan şu ifadeler Faşizmin gençlikten korkusunun ne kadar büyük olduğu ortaya koydu.

“16-23 yaş olan ve Z kuşağı olarak adlandırılan nesilden 7 milyona yakın genç 2023’te ilk kez oy kullanacak. Onların içinde doğdukları yeni medya düzeni, veri ve içerik sağlayıcılar tarafından devlet otoritesi, egemenliği ve siyaseti de aşan bir meydan okumayla karşımıza çıkmaktadır. Buna cevabımız dijital Türkiye ile olmalıdır.

Youtube’da bir günde ünlü olan şarkıcılar milyonlarca kez izleniyor. Acun Ilıcalı’nın hiçbir televizyon kanalında ulaşılamayacak biçimde Instagram canlı yayınında anlık 3 milyon seyirciye ulaşması medya düzenindeki değişime bir örnek.

Z kuşağı için sosyal medya çok önemli. Eğer belirttiğimiz gibi oy verme davranışı dijital mecralar tarafından doğrudan manipüle edilebiliyorsa, bunun örneklerini açıkça ortaya koyan belgesel filmler Cambridge Analytica vakasını bizlere anlatıyorsa, bu yeni Z kuşağı genç seçmen kitlesi başta olmak üzere tüm kullanıcılar yeni bir farkındalıkla donatılmalıdır.

24-37 yaş arasındaki milenyum kuşağı video ve televizyonu internet üzerinden daha çok takip etmeye başladı. 16-23 yaş arasındaki Z kuşağı ise salgınla birlikte daha çok çevrimiçi içeriğe yöneldi.

1. AŞAMADA etik farkındalık oluşması; 12 maddelik etkin kuralların daha iyi kullanılması da sağlanacak.
2. AŞAMA ‘dijital farkındalık’ olacak. Bu kapsamda ilk olarak Z kuşağına yönelik farkındalık çalışması yapılacak. Z kuşağı için ‘dezenformasyon’la mücadele edilecek.
3. AŞAMADA, “Yerel ve küresel farkındalık” yer alacak ve konuyla ilgili yasallaşma fazına geçiş sağlanacak.
4. AŞAMA ise ‘yasal düzenleme’ olacak.

“Ülkemizde de sosyal medyayı terör örgütlerinin amaçlarına hizmet edecek, nefret, tehdit, taciz, hedef gösterme gibi suçları işleyecek şekilde kullananlara karşı tedbirler öngören geniş bir kanun tasarısı hazırlama ihtiyacı hasıl olmuştur”

Raporda bahsedilen nefret, tehdit, taciz, hedef gösterme gibi suçların AKP’liler tarafından her gün sosyal medyada işlenen sıradan suçlar olduğu biliniyor. Yapılacak düzenlemeler asıl olarak halktan özel olarak da gençlikten gerçekleri nasıl saklayabilirim, tam kontrolü sağlayamadığım internet üzerinde nasıl daha etkili olabilirim düşüncesinin ürünüdür. AKP faşizminin bugüne kadar işlediği birçok suç, internet üzerinde yayılmasıyla ortaya çıkıyor bu gerçekler halkta ve gençlikte öfkeye neden oluyor hayatın her alanında Adalet talebini büyütüyor. Faşizmin asıl korkusu da budur. Halka karşı çıkartılan her yasada olduğu gibi bunda da “terör” demagojisini kullanmaya çalışmış AKP’liler. “Terör” deyip her türlü sansürü meşrulaştırabilirim düşüncesiyle söz konusu raporda ileride yapılacak düzenlemelerin “terör örgütlerine karşı siber vatan savunması” ifadelerine yer verilmiş.

Faşizmin gençlikten, gerçeklerin gençlikle buluşmasından duyduğu korku ona yeni sansür yasaları hazırlatıyor.

Sosyal ağlarda paylaşın

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht.