AKP’den Bir İlk: Şeker İthal Etmeye Başladık

Ülkeyi bitirmeye yeminli AKP iktidarı iki sene önce tüm tepkilere rağmen emperyalistlerin istekleri doğrultusunda şeker fabrikalarını özelleştirmişti. Dünyada en fazla şeker pancarı üreten ülkeler arasında ilk 15. sıradayken bu gün itibari ile Rusya’dan şeker ithal etmiş bulunuyoruz. 2017’de dünya şeker üretiminin %7.1’ini karşılayan ülkemiz Rusya’dan Kasım ayında 1400 ton şeker ihrac etti.

Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesi, işten çıkartmalar, girdi maliyetlerinin yüksekliği, küresel iklim değişikliği nedeniyle hastalık ve zararlıların artması, doğal afetler şeker pancarı üreticisini zor duruma düşürdü. Şeker Pancarı üreticisini desteklemeyen AKP iktidarı şeker pancarı üretiminin düşmesine sebep olmuş durumda. Şeker pancarı alımlarının durması ve piyasanın özel sektöre teslim edilmesi bir çok tarım sektöründe olduğu gibi şeker üreticisini de ekim yapamaz hale getirdi. Ve artık ülkemiz de şeker pancarı ithal eden bir ülke oldu. Buğday, saman, tütün, çay… tek tek ülkemizin tarımı yok ediliyor ve dışa bağımlı hale getiriliyor.

Şeker üretiminin azalması aynı zamanda halkı zehirleyen emperyalist CARGİLL’in ülkemize daha fazla nişasta bazlı şeker satmasını da sağlayacaktır. Zaten AKP iktidarının şeker fabrikalarını özelleştirmesindeki amaç da buydu.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.