AKP işçiyi köleleştirmeye devam ediyor.

TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda 25 yaş altı ve 50 yaş üstü vatandaşların esnek çalışmasına yol açacak düzenleme maddesi AKP’li milletvekillerinin oyları ile kabul edildi.

1 Milyondan fazla köle işçi geliyor!

Bu yasa en az 1 milyon gencin kıdem tazminatı hakkını ve iş güvencesini kaldıracak, maaşını düşürecek, emekliliğini zorlaştıracak.

Her şeyleri ile halka karşı çalışan AKP iktidarı bir yandan talanla uğraşıyor diğer yandan da işçilerin emekçilerin haklarını çalıyor, gençlerin geleceğini karartacak kararlar alıyor.  Halkın aklı ile dalga geçen AKP milletvekilleri çıkardıkları yasayı savunmaları ne kadar yalancı üçkağıtçı olduklarını gösteriyor. AKP Milletvekili Cemal Öztürk, düzenleme yasalaştığında halen düzenli çalışan yaklaşık 1 milyon gencin kısa çalışma sistemine geçmesini beklediklerini söyledi. Kısa çalışmaya geçen gençlerin maaşları düşecek, işten atılmaları kolaylaşacak, kıdem ve ihbar tazminatı hakları kaybolacak. Gençler ve 50 yaş üstü işçiler, devlet eliyle işverenlere adeta ‘köle işçi’ gibi sunulacak.

Komisyonda konuşan AKP Milletvekili Cemal Öztürk, 25 yaş altında 3 milyon 449 bin 393 gencin kayıtlı, 1 milyon 754 bin gencin ise kayıt dışı çalıştığını bildirdi. Öztürk, düzenlemenin yasalaşması halinde bu 3.5 milyon gençten yüzde 25’nin (862 bin kişi) kısa çalışma modeline geçmesini beklediklerini söyledi. Öztürk kayıtsız çalışanların ise yarısının (877 bin kişi) kısa çalışmayla kayıt altına gireceğini belirtti

İTİRAF GİBİ AÇIKLAMA

Öztürk’ün bu açıklaması, halen düzenli bir işte tam zamanlı olarak çalışıp tam maaş alan en az 862 bin gencin kısa çalışma modeline geçeceği, dolayısıyla bu gençlerin maaşının düşeceği ve kıdem haklarını kaybedeceği anlamına geliyor. Kayıtsız çalışan 877 bin kişinin de kısa çalışmaya geçeceği dikkate alındığında, toplam 1 milyon 739 bin genç adeta köle işçi statüsünde çalışma riskiyle karşı karşıya kalabilecek.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.