Açlıktan, İşsizlikten, Geçinememekten 5 BİN İNTİHAR!

Çocuklarım aç, iş istiyorum, anlamıyor musunuz!” diyerek çaktı çakmağı Adem. Adı Adem Yarıcı idi. Hatay Valiliği’nin önündeydi kendini yaktığında.

Çayırova’lı 39 yaşındaki Levent Akar, borçlarını ödeyemeyip intihara karar verdiğinde eşini aradı; “Ben artık yapamıyorum. Kendine ve çocuklara iyi bak. Hakkını helal et” dedi. Üç çocuğu vardı kendini asarak intihar ettiğinde.

Erzincan’daki seyyar satıcı Yavuz Polat, Van’da işsiz Mesut Babat… aynı nedenle intihar edenlerden ikisiydi.

Bu liste uzayıp gidiyor.

Yüzler, binler oluyor.

Resmi kurumlar ve rakamlar bile artık bu gerçeği gizleyemiyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, 2002’den bu yana 4 bin 801 kişi «geçim sıkıntısı yüzünden» yaşamına son verdi.

Yıl yıl verilen rakamlar, her yıl intihar edenlerin sayısında bir artış olduğunu da gösteriyor. Son 5 yılda yoksulluk, işsizlik nedeniyle hayatına son verenlerin sayısı 1370 kişi.

Gerçekler gizlenemiyor:

Tüm intiharlar içinde, ekonomik sebepler yüzünden yaşanan intiharların payı 2018’de yüzde 7.3 iken 2019’da bu oran yüzde 9.4’e yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu, devletin bir kurumudur; işi, gerçekleri gizlemektir. Açlığı, adaletsizliği, eşitsizliği gizlemektir. İki türlü yalan vardır denilir; bir; kuyruklu yalan. İki, istatistik. 

Ama gerçekler artık rakam oyunlarıyla da gizlenemiyor.

Mızrak artık öyle büyük ki, hiçbir çuvala sığmıyor.

Açıklanan bu intihar sayısının da gerçeğin en az dörtte biri, beşte biri olduguna hiç kuşku yok.

Çünkü bir çok intihar açlıktan, yoksulluktan, adaletsizlikten, aşağılamaktan kaynaklansa da, “ailevi problemler” denilip, asıl neden, asıl kaynak, resmi raporlara yansıtılmıyor,

Ailevi problemler denilen olgunun kendisi de zaten yine büyük çoğunlukla ekonomik sorunlardan kaynaklıdır.

İntiharları Çoğaltan Rakamsal Gerçekler:

Doların, Euro’nun değeri yükseldikçe, halkın alım gücü düşüyor; gerçek ücretler aşağı iniyokr. O günkü döviz kuruna göre, 2020’nin başında 339 dolar olan asgari ücret, ekim ayında 293 dolara indi.

– Son 5 yılda 3 milyon kişi borcu nedeniyle bankalar tarafından takibe alındı ve icralık oldu.

– Halkın tüketici kredilerinden ve kredi kartlarından kaynaklı borcu 810.3 milyar liraya yükseldi.

– DİSK-AR’a göre ülke genelindeki işsiz sayısı 9.8 milyona ulaştı.

– TÜİK ve İŞKUR verilerine göre, 15-34 yaş grubundaki gençlerin 2 milyon 506 bini işsiz.

– İŞKUR tarafından açıklanan rakamlara göre, 2020’nin ilk 8 ayında işsizlik ödeneği almak için İŞKUR’a başvuran işsiz sayısı 1 milyon 138 bin.

Gerçek Haber Ajansı’nda geçen hafta yayınlandığı gibi, “işten çıkarma yasağına” rağmen, işten çıkarılanların sayısı katlanarak büyüyor.

Sosyolojik olarak, bu intiharlar, açlığın, işsizliğin, yoksulluğun sonucudur ve sorumlusu hiç kuşku yok ki AKP iktidarıdır. İntihar eden 5 bin yoksulun katili AKP’dir.

Ancak şunu da belirtmeliyiz ki; ezilenlerin, yoksulların çözümü intihar değil, direniş ve mücadele olmalıdır. Bu sömürücü iktidarlar karşısında yoksul halkın tek çaresi budur.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.