ABD’li Irkçılık Karşıtları Kölelik Yanlısı Generalin Heykelini Ateşe Verildi


ABD’nin Mineapolis kentinde George Floyd isimli siyahinin ABD polisi tarafından kameraların önünde boğazına basınç uygulayarak katledilmesi ve daha sonra ABD’nin Atlanta kentinde ikinci bir siyahi erkeğin polis tarafından katledilmesi ikinci isyan dalgasını ateşlemişti. ABD’de başlayan tepki ve eylemler büyüdü ve tüm dünyada protestolara sebep olmuştu. Halkın öfkesi durmuyor.


Birçok Ülkede köle taciri heykellerinin kaldırılmasının ardından şimdide 19. yüzyılda kölelik yanlısı eyaletlerden kurulan Amerikan Konfedere Devletleri döneminden kalma heykeller de protestocuların hedefi oluyor.
Protestocular ABD’nin Washington kentindeki ırkçılık karşıtları Amerikan Konfedere Devletleri dönemine ait tek heykel olan ve kölelik yanlısı General Albert Pike’ı temsil eden heykeli yıkıp ateşe verildi. Heykeli, yaklaşık 1 saat süren çabayla bağladıkları ipleri çekerek deviren protestocular, ardından ateşe verdi. Heykelin bulunduğu Judicial Meydanı karşısında bir polis merkezi olmasına rağmen polis duruma müdahale etmedi.

TRUMP TEPKİ GÖSTERDİ

Amerikan Konfedere Devletleri dönemine ait olan heykelin yakılmasının ardından ABD Başkanı Donald Trump, yaşananlara Twitter üzerinden tepki gösterdi. Trump Washington DC Belediye Başkanı Muriel Bowser’a protestocuları gözaltına alma çağrısında bulundu.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.