EMPERYALİST HAYDUTLUK! ABD, Venezuella’nın Mal Varlıklarını Dondurdu

Amerikan emperyalizmi, yeni bir kararname yayınladı.
Venezuella’ya yönelik saldırının bir devamı olan kararnameyle, Venezuella devletinin mal varlıkları gasp edildi.
“Venezuela Devletinin Varlıklarının Dondurulması” başlıklı kararnamede şöyle deniliyor:
“Venezuela’nın ABD’deki tüm mal varlıkları ve bu varlıklara dahil olan çıkarları bloke edilmiştir; bunlar transfer edilemez, ihraç edilemez, geri çekilemez ya da ticareti yapılamaz.”
*
Bir kişi, başka birinin mallarına el koyduğunda, buna gasp diyoruz.
Bir kişi, başka birinin yolunu kesip, onun mallarını götürmesine engel olup el koyuyorsa, buna yankesicilik diyoruz. Haydutluk diyoruz.
Ama böyle bir gasp, Birleşmiş Milletler tarafından, kravatlı beylerin ve hanımların oylarıyla yapılınca, bu “dünya hukuku adına” el koyma oluyor.
Yankesicilik, “uygar” devletlerin parlamentoları aracılığıla yapılınca, adı “yaptırım” oluyor, “ambargo” oluyor. Yankesicilik olmuyor.

GASP VE KUŞATMA
Emperyalist Trump yönetimi, bu kararname ile Venezuella yönetimini “ekonomik blokaj” altına almayı amaçlıyor. Kararname ile, Amerika’daki kişi ve kuruluşların Venezuella’daki kişi ve kuruluşlarla yapacağı ekonomik faaliyetlerin önü kapatılmış ve Venezuella yönetiminde yer alan yetkililerle yapılacak tüm işlemler de kısıtlanmış oldu.
ABD emperyalizmi, Irak’ta, Libya’da, Suriye’de yaptığını Venezuella’ya karşı da yürürlüğe koydu. Ekonomik ambargoyla, gaspla, bu ülkelerin direncini azaltmayı, Venezuella halkının yönetime karşı gayri-memnunluğunu büyütmeyi ve sonrasında askeri, siyasi, ekonomik diğer saldırı biçimleriyle amacına ulaşmayı hedefliyor.
Amaç, tüm ülkelere, tüm örgütlere, tüm halklara boyun eğdirmektir.
Haydutluk, “uluslararası hukuka” uydurulunca haydutluk olmaktan çıkmaz. Bugün ABD’nin uyguladığı bu yöntemlerin de ne demokrasiyle, ne uluslararası hukukla, ne da insanlıkla ilgisi vardır: Yapılanın tek bir adı vardır: Haydutluk.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.