“ABD ve Almanya İstihbaratı Hükümeti Dinliyor”

Bugün ülkemizin ABD ve Almanya istihbaratı tarafından dinlendiği haberin sanki çok yeni bir şey duymuşçasına servis ediliyor fakat bu “malûmun tekrarı” sağır sultanın bile duyduğu bir gerçek.  

Basına ABD istihbarat örgütü CIA ve Almanya istihbarat örgütü BND’nin yıllardır ülkemiz hükümetlerini dinlediği haberi yansıdı. Alman kamu televizyonu ZDF, Washington Post ve İsviçre kanalı SRF’in ortaklaşa yaptığı habere dayandırılan gerçek sanki hiç bilinmeyen, ilk defa duyulmuş bir habermiş gibi servis edildi.

Sanki yeni bir gerçek ortaya çıkmış gibi verilen haberin detaylarında iki istihbarat servisinin 100’den fazla ülkede kripto cihazları satan bir şirket üzerinden şifreli haberleşmeleri dinlediği belirtildi

Kimdir bu ülkeler. Tabii ki bu 100 ülkenin büyük çoğunluğu Türkiye gibi sürekli dinlendiğini bilen hükümetlerce yönetilen sömürge ülkelerden oluşuyor.  Bunun yanında özellikle ABD emperyalizminin rakipleri olan emperyalist ülkelerde dinleniyor.

Bu yeni bir haber değil.

2014 yılında wikileaks belgelerinde ortaya çıkan bir haber tüm dünyada büyük ses getirmişti. Bu ABD’nin Almanya devletini dahi dinlediği wikileaks yazışmalarında ortaya çıkmıştı. Büyük bir skandal kabul edilen bu gerçek ortaya çıktığında ABD emperyalizminin dinlediği diğer ülkeler haber niteliği bile taşımıyordu. Çünkü Almanya’yı dinliyorsa diğer ülkelerin dinlenmesi önemli bulunmamıştı. Bu dinlenen ülkeler arasında Türkiye’nin de adı vardı.

Yine 2014 Ağustosunda Alman Bild gazetesinde çıkan BND Türkiye devletini dinliyor haberi üzerine Almanya hükümeti sözcüsü Christiane Wirtz’e Merkeli’in “Dostlar arasında dinleme kabul edilemez” açıklaması üzerine yöneltilen bir soruya “Başbakan Merkel, bu açıklamayı geçen sene ekim ayında Brüksel’de yaptı ancak bu açıklamanın bağlamı ABD ile ilgili iddialardı. Bu açıklamada ona atıf yapıldı” cevabını vermişti. Bu cevabını vermesi üzerine sorulan “Türkiye, dinlenmemesi gereken bir dost ülke değil mi? Yoksa istihbarat faaliyetlerinin yürütüldüğü diğer ülkelerden mi?” sorusuna ise, “Almanya Federal Cumhuriyeti, Türkiye ile yoğun bağlantılara sahip. Bu bağlantıları sürekli olarak canlı tutuyor ve birçok siyasi konuda Türkiye ile koordineli olarak hareket ediyor” yanıtını verdi.

Yani biz ABD’yi dinleyemeyiz, çünkü biz dost ülkeleriz diyor. Ama  Türkiye bizim sömürdüğümüz bir ülke tabii ki dinleyeceğiz diyor. Tabii ki bu gerçeği diplomatik bir dille ifade ediyor ancak aynı diplomatik dili kullanmaya gerek duymayan bir BND istihbarat yetkilisi Bild gazetesine “Türkiye’yi dinlememek için deli olmamız lazım” dedi.  

Bu yaşanan dinleme olayları Almanya’da tartışma yaratırken, işbirlikçi AKP hükümeti 1 gün bile gündemine almadı.

Bugün ülkemizin ABD ve Almanya istihbaratı tarafından dinlendiği haberin sanki çok yeni bir şey duymuşçasına servis ediliyor fakat bu “malûmun tekrarı” sağır sultanın bile duyduğu bir gerçek.  

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.