AYM, Yüksel Direnişçisi Bozkurt’a Verilen ‘Ev Hapsi’ni Hak İhlali Saydı


AYM, Tutuklu Yüksel Direnişçisi Nazan Bozkurt’un “ev hapsini” hak ihlali saydı. Mahkeme, Bozkurt’a 20 bin TL tazminat ödenmesine karar verdi.

Umut Taştan

KHK ile ihraç dilmesinin ardından Ankara Yüksel Caddesinde ‘işimi geri istiyorum’ diyerek 4 yılı aşkın süredir direnen nüfus memuru Nazan Bozkurt, hakkında verilen ev hapsi kararını Anayasa Mahkemesi’ne taşımıştı. Mahkeme ev hapsini ‘hak ihlali’ olarak gördü ve direnişçi Bozkurt’a 20 bin TL ödenmesine karar verdi.

10 yıllık nüfus memuru iken KHK ile görevinden ihraç edilen Nazan Bozkurt’a eylem yaptığı 4 yıl içerisinde 3 kez ev hapsi cezası verilmişti. Şu an ‘yoğun eylem yapmak’ gerekçesiyle tutuklu bulunan Yüksel Direnişçisi Bozkurt hakkındaki son ev hapsi kararı ise eylemlerinin 1316. gününde verilmişti. 9 Haziran 2020’de basın açıklaması sırasında gözaltına alınan Bozkurt, gözaltında kaldığı bir günün ardından çıkarıldığı mahkeme tarafından ev hapsine mahkum edilmişti.

‘AMAÇ DİRENİŞİ HAPSETMEKTİR’
Bozkurt, hakkında verilen ev hapsi kararına ilişkin “Savcı ev hapsi istedi. Hakim beni görmeden ev hapsini onadı. Oysa özgürlüğü kısıtlayıcı cezalarda hakim kişiyi görmek zorundaydı. Kaldı ki ev hapsi, tutuklamaya alternatif bir tedbirdir. Burada tutuklama koşulu yokken bu cezayı vermeleri elbette Yüksel Direnişi’ni eve hapsetme amacı taşımaktadır. Göz kemiğimi kıran polise takipsizlik verilirken ben bir polise hakaret ettiğim gerekçesiyle ev hapsi verilmesini kabul edemem” ifadelerine yer vermişti.

‘EVDE KALMAYACAĞIM’
Ev hapsi kararını tanımayan Bozkurt, eylemlerine devam etmiş, “Hukuki itiraz yollarına başvuracağım. Ancak bu süre içerisinde de ev hapsi kararını tanımıyorum ve evde kalmayacağım” diyerek tepki göstermişti.

Yüksel Direnişçisi Nazan Bozkurt, hakkında verilen ev hapsi kararını 11 Temmuz 2017’de Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşımıştı. Mahkeme, Bozkurt hakkında verilen ‘konutu terketmeme adli kontrolü’ kararını oy birliği ile ‘kişi hürriyetini ve güvenliği hakkını’ ihlal ettiği kararına vardı. Ev hapsinin hukuka aykırı olduğu belirtilen kararda Bozkurt’a 20 bin TL tazminat ödenmesine hükmedildi.

AYM’nin kararında şu ifadeler yer aldı:

A. Konutu terk etmeme şeklindeki adli kontrol tedbirinin hukuka aykırı olması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği iddiasının KABUL EDİLEBİLİR OLDUĞUNA OYBİRLİĞİYLE,

B. Konutu terk etmeme şeklindeki adli kontrol tedbirinin hukuka aykırı olması nedeniyle Anayasa’nın 19. maddesinin üçüncü fıkrasında güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının İHLAL EDİLDİĞİNE Kadir ÖZKAYA’nın karşıoyu ve OYÇOKLUĞUYLA,

C. Başvurucuya net 20.000 TL manevi tazminat ÖDENMESİNE,

D. 3.600 TL vekâlet ücretinden oluşan yargılama giderinin başvurucuya ÖDENMESİNE,

E. Ödemelerin, kararın tebliğini takiben başvurucunun Hazine ve Maliye Bakanlığına başvuru tarihinden itibaren dört ay içinde yapılmasına, ödemede gecikme olması hâlinde bu sürenin sona erdiği tarihten ödeme tarihine kadar geçen süre için yasal FAİZ UYGULANMASINA,

F. Kararın bir örneğinin bilgi için Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesine (E.2017/48) GÖNDERİLMESİNE,

G. Kararın bir örneğinin Adalet Bakanlığına GÖNDERİLMESİNE 13/1/2021 tarihinde karar verildi.

KEMİK KIRAN POLİSE TAKİPSİZLİK VERİLMİŞTİ!
Ankara 2. Sulh Ceza Hakimliğince elektronik kelepçe takılarak ev hapsinde tutulmasına karar verilen Bozkurt, yedi günlük itiraz süresi olduğunu ama bu süre içinde polisin her gün evine gelerek elektronik kelepçe takmak istediğini, kendini evde bulamayıp geri döndüklerini söylemişti:

Hukuki itiraz yollarına başvuracağım. Ancak bu süre içerisinde de ev hapsi kararını tanımıyorum ve evde kalmayacağım. Beni ihraç ederken Devlet Memurları Kanunu’nu tanımadılar, itirazlarımızı dikkate almazken Anayasa’yı tanımadılar, bize işkence yapılırken Türk Ceza Kanunu ihlal ettiler. Ben de bu hukuksuz ve kanunsuz ev hapsi kararını tanımıyorum.

“Polise mukavemet” suçlamasıyla ev hapsine mahkum edilen Bozkurt’u daha önceki bir eylemde darp ederek göz kemiğinin kırılmasına neden olan polise ise takipsizlik kararı verilmişti.

8 Haziran 2018’de, Konur Sokakta polis, KHK ile ihraç edilen ve işini istediği için eylem yapan Nazan Bozkurt’u gözaltına alırken yumruk atarak göz kemiğini kırmıştı. Bozkurt’un kör olmaması için kırılan kemiğinin yerine ameliyatla yapay kemik konulmuş ve Bozkurt o polis hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Suç duyurusu sonucunda savcı ‘polis görevini yapmıştır’ diyerek 28 Şubat 2019’da takipsizlik kararı vermiş ve buna yapılan itiraz da Sulh Ceza Hâkimliği’nce ‘şahıs direnirken kendi kendini yaralamıştır’ denilerek reddedilmişti.

Bozkurt en son aşama olarak Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuş ve ‘iddialarınız dayanaktan yoksun’ denilerek başvurusu reddedilmişti.

Sosyal ağlarda paylaşın