“Terbiyesizlik yapma lan!”


Bu ülkenin bir şehrinin kaymakamı, hakları için direnen halktan bir insana böyle dedi.

Bu ülkeyi yönetenlerin, bu halkı sömürenlerin gözünde, halkın adı bu.

Sömürücüler; hem halkı soyup soğana çevirir, aç bilaç bırakır, baskı yapar, hem de halkın tüm bunlara karşı çıkmasına yine de hayret ederler.

“Ne var ki” derler, “nankörler” derler, “ayaktakımı” Lan! derler.

Halkın isyan etmesine bir türlü “akıl erdiremezler”.

Egemen sınıfın ve egemen sınıf adına yönetenlerin kültürüdür bu.

Ulan, Türk Dil Kurumu tarafindan söyle tanımlanıyor: çok kaba biçimde öfke ve nefret anlatır.

Evet. Kaymakam da halka duydugu öfke ve nefreti anlatiyor.

Kamulaştırma yağmasına halkın tavrı

Bu yılın başında, 3 Ocak’ta bizzat Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla “ACİL” bir kamulaştırma kararı verildi. Konya’nın Ilgın ilçesine bağlı Çavuşcugöl Mahallesi’nde Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu’nun 165 bin metrekare sahada kömür üretim faaliyetlerini devam ettirebilmesi için acil kamulaştırma kararı verildi.

Ilgın ilçesinde halk, bölgelerine kurulacak kömür madenine ve maden için yapılacak kamulaştırmalara karşı çıktı.

Yaşadıkları bölgede kömür madeni istemediklerini, köyde her evde bir kanser hastası olduğunu belirten bölge halkı, önceki gün, Çavuşcugöl-Tursunlu kara yolunu bir süre trafiğe kapatarak, bir kez daha kamulaştırmaya karşı olduklarını dünya aleme gösterdiler.

Yolu trafiğe kapatan halka karşı Jandarma ekipleri saldırdı. Ancak halk eylemini saldıraya rağmen sürdürdü. Bunun üzerine Ilgın Kaymakamı Yunus Fatih Kadiroğlu halk ile görüşmek için eylem yerine geldi.

Tabii kaymakamın halkın sorunu dinleme, çözme diye bir derdi yoktu.

Tersine, jandarmanın devlet terörüyle başaramadını yapmak, yani eylemi kırmak için gelmişti.

Bu nedenle, daha konuşmanın başlangıcında, düşüncesini dile getirmek isteyen yaşlı bir adama şöyle dedi Kaymakam: “Terbiyesizlik yapma lan”.


Yaşlı Adam Sinmedi, Halk Susmadı!

Onlar vali, kaymakam ya… onlar polis şefi, jandarma kumandanı ya…. onlar bağırınca halk susup oturacak. Öyle bekliyorlardı. Ama öyle olmadı.

Kaymakamın bağırdığı yaşlı adam sinmedi, cevabını verdi: 

“Sen terbiyesizlik yapma lan! Sen kimsin de bana lan diyorsun”

Halk, kaymakamın bu tavrına topyekün tepki göstererek, toplu olarak kaymakamı yuhaladılar. Tepkiler üzerine Kaymakam Kadiroğlu bölgeden ayrılmak için aracına giderken, Jandarma yine halka saldırdı. Jandarma halka gözdağı verip susturmak için havaya ateş açtı.

Jandarma saldırısında köylülerden birinin kolu kırıldı. 4 köylü gözaltına alındı.

“Ölümüne de olsa bu toprakları terk etmeyeceğiz”

Saldırı sonrasında halkın  duygularını dile getiren köylülerden Hulusi Fidan’ın sözleri, vatanseverliğin, Anadolu insanının toprağına bağlılığının bir özeti gibiydi. Fidan şöyle dedi:

“Bu topraklar bize atalarımızdan yadigar. Bizde bu toprakları çocuklarımıza ve torunlarımıza devredeceğiz. Ne bizim nede çocuklarımızın daha fazla zehirlenmesini istemiyoruz. Kaymakam buradan ayrıldıktan sonra bir tabur asker göndererek yolu açtıracağını söylemiş. Biz de yolu kapatmaya devam edeceğiz. Ölümüne de olsa biz bu toprakları terk etmeyeceğiz”.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.