Her Yer, Her Gün…. Haksızlık… Adaletsizlik… İşkence… DİRENMEK İŞTE BUNDAN ZORUNLU!

Haziran ayına, yani toplam 30 güne ilişkin hazırlanan bir rapor, ülkemizde hak ihlallerinin baskı ve yasakların, zulmün nasıl her ana ve her güne yayıldığını gösteriyor.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu tarafından hazırlanan “Haziran 2020 Hak İhlalleri Raporu” na göre, bir ayda toplam 281 yaşam hakkı ihlali yaşandı.

Katlediliyoruz:

Sezgin Tanrıkulu tarafından açıklanan “Haziran 2020 Hak İhlalleri Raporu”na göre, Haziran ayında 281 yaşam hakkı ihlali yaşandı. Katledilişimizin biçimleri ise rapora şu şekilde yansıyor: 

  • İş cinayeti kapsamında yaşanan yaşam hakkı ihlali 188,
  • Silahlı çatışmalarda 56,
  • kadın cinayetleri 27,
  • hapishanelerde ölüm 2,
  • mülteci cinayetleri 6,
  • Ateş açma sonucu 1,

Poliste ve Hapishanede İşkence…

Rapora göre, kayıtlara geçmiş 144 işkence olayı var.

“İşkence” kapsamında 28 ihlal yaşanırken, “hapishanelerde işkence ve kötü muamele” kapsamında ise 166 ihlal yaşandı.

Özgürlükler Kilitli

Haziran ayı hak ihlalleri raporunda, “düşünce ifade özgürlüğü” başlıklı bir bölüm de yer alıyor. Bu bölümde hak ihlalleri şöyle sıralandı:

“Tutuklanan gazeteci sayısı 2, gözaltına alınan gazeteci 6, para/hapis cezasına mahkum gazeteci sayısı 3, soruşturma açılan gazeteci 5, saldırıya uğrayan gazeteci 1, ‘toplatma, erişim engelleme, ilan kesme kararları’ 66, düşünceyi ifade nedeniyle gözaltına alınan, tutuklanan kişi sayısı 18, düşünceyi ifade nedeniyle dava, soruşturma açılanlar 54 iken bu kapsamda hapis/para cezasına mahkum edilen 4 kişi.”

Örgütlenme özgürlüğü” başlıklı bölümde, tutuklanan veya görevden alınan belediye başkanı, meclis üyesi, muhtarlara özel vurgu yapılırken, gözaltına alınan, tutuklanan belediye, parti ve örgüt yöneticisinin 40’a ulaştığı, yargılanan, mahkum olan belediye, parti ve örgüt yönetici sayısının 8, basılan parti, örgüt binası sayısının 3 olduğu belirtildi.

Bunun yanısıra,

109 basın açıklamasına müdahale edildi, engellendi;

17 etkinlik, gösteri, tiyatro, konser yasaklandı.

Çeşitli eylemlerde 168 kişi gözaltına alındı veya tutuklandı.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.