Vatan Yağmasını Teşhir Etmeye Devam Ediyoruz
MADRA DAĞI VATANDIR!

İvrindi Halkı: “Maden ocakları bizim cehennem çukurumuz”

Maden arama gerekçesiyle delik deşik edilen, yok edilen doğal zenginliklerimizden biri de Madra Dağı.
Madra Dağı, Balıkesir’in Burhaniye ve Havran ilçelerinin sınırları içerisinde yer alıyor. Bu bölgede maden şirketlerine altın arama izni verildi. Bu izin üzerine, Madra Dağı’nın her yanı dozerlerle, kepçelerle, delik deşik edilmeye başlandı. İvrindi İlçesi’nde TÜMAD Madencilik Şirketi, 6 bin 600 hektarlık alanda altın arıyor. Halkın tepkisi her gçen gün artıyor. Halk şöyle değerlendiriyor açılan ocakları: “Maden ocakları bizim cehennem çukurumuz. Sularımız şimdiden kurudu, ekinlerimiz çürüdü”..

.

En Büyük Altın Madeni Sahasında
En Büyük Yağma Talan!

Maden arama için belirlenen alan Türkiye’nin en büyük altın madeni sahası olarak nitelindiriliyor. Maden sahası üç ilin; Balıkesir, Manisa ve İzmir’in sınırlarına yayılıyor.
Altın aramasıyla ilgili faaliyetler, ormanların yok edilmesi, sondajlar, Balıkesir’in İvrindi, Edremit, Burhaniye İlçeleri, İzmir’in Bergama İlçesi ile bunlara bağlı yüzlerce köyü doğrudan etkiliyor.
Şirkete ait işletmenin büyük kısmı ormanlık alanı kapsıyor.
Şimdiden onbinlerce agac kesildi.
Sözcü gazetesinden Gökmen Ulu’nun yaptığı araştırmaya göre, TÜMAD Madencilik Şirketi ilk başvurusunu 2015 yılında yapmış., Yasal süreç 2017’de tamamlanmış.
Şirket, 75.3 milyon ton altın cevheri çıkaracağını açıklamış.
Maden işletmesi ise geçtiğimiz Temmuz ayının başından faaliyete geçmiş.
Şimdilik 10 yıllık işletme ruhsatı alan maden şirketinin maden sahasında başlangıçta dört adet ocak açacağı belirtiliyor.
Bu ocakların uzunluğu 800 metreyi, derinliği 250 metreyi bulacak. Halk bu nedenle haklı olarak daha şimdiden bu ocaklara “Cehennem Çukuru” adına vermiş durumda.
Bu ocaklar, altını işleyebilmek için çok büyük miktarlarda suya ihtiyaç duyuyorlar. Şu an bilinen rakamlara göre, bir ocak günde 5 milyon litre su tüketecek. Bu ise, maden ocatlarının halkın içmede, tarlada kullanacağı suyu kurutması demektir.

Avukat Sonsuz: Tasarlayarak Cinayettir


Madra Dağı’nın yağmasına karşı mücadele eden
kurumlardan biri Burhaniye Çevre Platformu (BURÇEP). BURÇEP’den avukat Filiz Sonsuz, “çevreye karşı işlenen suçların tasarlayarak cinayete teşebbüs niteliğinde cezaya tabi olmasını” isteyerek şöyle diyor:
“Kesilen her bir ağacın hesabı sorulmalı. Çevreye karşı işlenen suçlar, tasarlayarak ve bilerek cinayete teşebbüs niteliğinde cezaya tabi olmalı. Madenciler doğayı mahvediyor, halk sağlığını tehdit ediyor, birçok insanın ağır hasta olmasına ve ölümüne yol açıyor.”

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.