20.-21.11.2021 tarihlerinde Türkiye, Yunanistan, İtalya, Fransa, Almanya, Bulgaristan ve Rusya’dan sanatçıların katılımıyla 1. Enternasyonal Sanat Cephesi Sempozyumu gerçekleştirildi.
İkinci gününde Enternasyonal Sanat Cephesi’nin kurulduğu sempozyumun iki günü şöyle gerçekleşti:
- GÜN
Emperyalizme karşı Sanatçıları birleştirme hedefiyle düzenlenen Sempozyum iki gün sürdü.
İlk olarak Yedi notanın komutanları Helin Bölek ve İbrahim Gökçek için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.
Açılış konuşmasını Grup Yorum ve Yunanistan Açık Orkestrası adına Iakovos Mindrius yaptı.
Konuşmada Enternasyonal Sanat Cephesi’nin hedeflerinden, emperyalizme karşı örgütlü sanat cephesini büyütmenin öneminden ve Sempozyum/Festivalin Yunanistan’da hangi koşullarda, nasıl bir enternasyonal çalışma anlayışı ile örgütlendiğinden bahsedildi.
İlk oturumda Grup Yorum ”Biz Kimiz, Ne İstiyoruz” başlığı altında sanat anlayışını ve Grup Yorum tarihini anlattı. Ardından yunan müzik grubu İperastiki’nin de katılımıyla ”Sanat Nedir, Halk için Sanat Nedir” başlıkları ile devam edildi ve ilk oturum sonlandırıldı.
İkinci oturumda ”Nasıl bir dünyada yaşıyoruz”, ”Emperyalizm Nedir”, ”İdeolojik Bombardıman” başlıklı konular işlendi. Emperyalizmin tanımı yapıldıktan sonra yunan sanatçı Nicos Paraskevas ve Grup Yorum üyeleri emperyalizmin sanat alanındaki hegemonyası hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Bu bölümde ayrıca Grup Yorum emekçileri emperyalizmin sanat alanındaki tüm ideolojik bombardımanına karşı Grup Yorum’un yarattığı alternatifleri anlattı.
Müzikten fotoğraf ve sinema alanına, halk korolarından sanat meclisine tüm çalışmalar sunuldu. Türkiye’den Sanat Meclisinin yazısı okundu. İkinci oturum önümüzdeki yılın şubat ayında vizyona girecek olan ”MAHALLE” filmimizin çalışmalarının anlatılması ve fragmanın izletilmesiyle sonlandırıldı.
Aradan sonra ”ABD’nin suçları” ve ”Kim Terörist” konulu oturum ile sempozyuma devam edildi.
Ayrı bir konu başlığı ise ”Enternasyonalizm” konusu idi.
Grup Yorum yaptığı sunumda enternasyonalizmin bir yardımlaşma olmadığını, haklı ve doğru bir davaya inanmak ve bunun için mücadele etmiş olduğunu anlattı. Grup Yorum anlatımında “Gerçek enternasyonalizmi ise direnişimizde çok somut bir şekilde gördük” diyerek direnişle dayanışma için yapılan eylemlerin, açıklamaların, şarkıların, videoların sayısını katılımcılara anlattı. Grup Yorum’un dünya çapında zaferinin coşkusu sempozyumun her anına damgasını vuruyordu.
Yunan sanatçı Argiris Helinin şehitliğinden sonra yaşadığı duyguları şöyle ifade etti: ”Biz birer ölüydük, umutsuz ve inançsızdık. Helinin şehitliği hepimizi kendimize getirdi, bizi diriltti. Bugün buradaysak bu Helin ve İbrahim sayesinde. Ve şimdi bu doğrultuda enternasyonal sanat cephesi bizi birleştiren bir güç olacak.”.
Birinci günün son oturumu sonlandırıldıktan sonra tüm katılımcılarla birlikte akşam düzenlenecek olan festivalin hazırlıklarına geçildi…
- GÜN
Sempozyumun ikinci gününde Enternasyonal Sanat Cephesinin kuruluşu için hedefler, yürütme ve tüzük hakkında tartışmalar yürütüldü.
Bu tartışmalar sonucunda Enternasyonal Sanat Cephesi katılımcılarıyla birlikte bir program, bir ana komite ve tüzük oluşturdu.
Almanya, İtalya, Yunanistan ve Kıbrıs için temsilciler seçildi ve bu temsilcilerden bir yürütme kuruldu.
Enternasyonal Sanat Cephesinin en temel ilkesi Anti-Emperyalizm olarak belirlendi.
Tüm katılımcıların önerileri ve onayları doğrultusunda oluşturulan programda:
- ”Pablo Hasel ve Grup Yorum’a Özgürlük” kampanyası başlatılacağına
- Politik ve devrimci sanata yönelik sansüre karşı bir kampanya başlatılacağına karar verildi.
İkinci gün yaklaşık 4 saatlik bir programdan sonra, son olarak Enternasyonal Sanat Cephesinin kuruluşunu ilan edildiği bir eylem yapıldı.
KATILIMCILAR:
Yunanistan:
Open Orchestra
Argiris Nicolaou
İakovos Mindrius
Anti Logikhis
TNT (Rationalistas)
Maria Thoidou
Frank Panx Romana
İperastiki
Nicos Paraskevas
Alex İliopoalos
Mikalis Haski
Lydia Etmanouilidi
George Kalogirou
Sofia Bourka
Panagrotis Papadomomolakis
Nello Cozza
Eva Dieverath
Maria Milioti
Maro Vagiati
Zgur
Vassillis Ranis
İtalya:
Federica Vasselli
Manuela Costa
Orchestra Lunata
Bulgaristan:
Zabraneni Zimvoli
Rusya:
Konstantin Syomin
Almanya:
Zynic
Karl Nuemmes
Nicolas Miquea
Fransa:
Sandy Mango
Basın:
The Press Project
Dogan Presse Agence
Gercek Haber Ajansı