Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Kocaeli ve Yalova barosu başkanları, ölüm orucundaki avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ı ziyaret etti.
Ziyaret sonrası bir basın açıklaması düzenleyen altı baro başkanı şunları söyledi :
Baro başkanları Yargıtay’a seslendi
İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu, avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın adil yargılanma talebiyle eyleme başladığını hatırlattı ve Yargıtay başta olmak üzere tüm yetkililere şu çağrıda bulundu:
“Dosyanın bir an evvel sonuçlandırılmasıyla ilgili açık bir beyanda bulunmak istiyoruz. Bu beyanımız yaşam hakkının kendilerine verilmesiyle ilgilidir. Talep edilen şeyin sadece ve yalnızca adil yargılanma hakkı olduğunu düşündüğümüz zaman talep ettiğimiz şeyin ne kadar da haklı bir içerik taşıdığını da belli etmiş oluyoruz. Bu meslektaşlarımız ölümden korktuklarından değil, avukatlık yapmamaktan korktuklarından böyle bir şey tercih ediyorlar.”
Ankara Baro Başkanı Erinç Sağkan ise ortada adil yargılanmaktan ziyade bir yargılanmanın dahi olmadığını belirterek şöyle dedi:
“Soruşturmanın geliştirilmesi talebi dahi dinlenmeden mütalaa alındı. Bütün usul kuralları çiğnenerek bir yargılama görünümü vermek ihtiyacı hissetmeksizin düşman ceza hukukunun çok net bir uygulamasını, avukatların müvekkillerin işlediği iddia edilen suçlarla özdeşleştirmeyi aslında bu mesleğin köküne dinamit koyacak şekilde 2020 yılında Anayasası’nda hukuk devleti yazan bir ülkede hayata geçirdiler. Bu hukuk cinayeti 220 gündür gerçekten bir cinayete dönüşmek üzere.”
İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel de avukatların yargılandığı duruşmaların bir tiyatrodan ibaret olduğunu söyledi. Timtik ve Ünsal’ın direnişine işaret eden Yücel,
“Bu hukuksuzluğu teşhir edene, ortaya çıkarana ya da bu hukuksuzluktan vazgeçilmesini temin edene kadar biz buradayız, bir yere gitmiyoruz diyorlar” dedi.
Meslektaşları Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın kritik yaşamsal eşiğin artık sonlarına doğru yaklaştığına işaret eden Adana Baro Başkanı Veli Küçük de şöyle dedi:
“Ebru ameliyathane denilen bölümün üstünde yer alan odasında 24 saat ışığı kapatılmayan, merkezi klima sisteminin sesi ve titreşimi altında havalandırması bulunmayan odada cezaevi koşullarından daha kötü koşullarda tutuluyor. Ve her geçen gün de yaşadığı olumsuzlar sağlık sorunları artıyor.”
Kocaeli Baro Başkanı Gültekin Candemir,
“Son derece bir hak olan adil yargılama taleplerinin gereğini yerine getirmek durumunda olan tüm görevlileri görevlerini yapmaya ve mahkûmiyetlerin en büyüğü olan vicdanlarına mahkûm olmamaya davet ediyorum” dedi.
Yalova Baro Başkanı Fedai Doğruyol, avukatların hastanede kalmalarının hukuki bir nedeninin kalmadığını kaydetti ve hukuksuzluğun sürdüğünü vurguladı. Doğruyol, her iki avukatın da derhal tahliyesini istedi.
Son olarak söz alan Diyarbakır Baro Başkan Yardımcısı Gazal Bayram Koluman, yapılan görüşmeler neticesinde sadece cezaevindeki süreçte yaşanan hukuksuzlukların çok daha ötesinde daha kötü koşullarda olan hastanede tutulduklarını belirtti.