33 Alman Milletvekilinden Dayanışmaya Destek Çağrısı

Türkiye’de ve Avupa’daki eylemlerin sonucunda Almanya’dan çeşitli partilerin 33 milletvekilinden dayınışmaya destek çağrısı geldi.

Alman Eyalet Parlamentolarında ve Alman Federal Meclisi’nde yer alan çeşitli partilerden 33 milletvekili ortak bir açıklama yayınlayarak, siyasi tutukluların yargılama sürecindem ve durumlarındam endişe duyduklarına ifade etti. Ayrıca “Türkiye’de muhalefette olan siyasetçilerin durumu ile ilgili endişe duyuyoruz” denilen açıklamada, üç ismin vekilliğinin düşürülmesine de değindi.

DAYANIŞMA İLANI

DİE GRÜNEN, SPD, DİE LİNKE, FDP’den 33 ismin yayınladığı açıklamada “Türkiye’de HDP’nin yaklaşık 5000 üyesi ve sempatizanı siyasi nedenlerden dolayı tutuklu. Geçen yıl yapılan yerel seçimlerden bu yana, seçilen 45 HDP’li belediye başkanı görevden alındı ​​ve kısmen tutuklandı. Son yasama döneminde de, HDP’den 26 milletvekili siyasi ve keyfi nedenlerinden tutuklandı. Türkiye’deki siyasi tutukluların yargılama sürecinden ve durumlarından son derece endişeliyiz. Tutuklu siyasetçiler ile dayanışmamızı ilan ediyoruz” belirtildi.

Yapılan açıklamada Türkiye’de basın özgürlüğünün çok ciddi bir şekilde kısıtlandığını şu sözlerle ifade ettiler: “Bu nedenle, tutuklu siyasetçilerin güçlü uluslararası dayanışmaya ve durumları hakkında daha fazla medya haberlerine ihtiyaçları vardır.”

ALMANYA’YA ÇAĞRI


Federal Almanya Hükümeti’nin Türkiye üzerinde etkisini yükseltmesi istenen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Mevcut yasanın Avrupa Konseyi tarafından önceden uyarılmış ve özellikle ciddi olduğu tüm durumlarda uygulanmasını bekliyoruz. Bunların arasında Selahattin Demirtaş ve hükümet tarafından seçimlere katılmasına onaylanan fakat seçimden sonra görevden alınan belediye başkanlarının davalarında AİHM kararları da yer alıyor. Alman hükümeti gibi uluslararası partnerler, demokrasiye, hukukun üstünlüğüne ve insan haklarına uyumu vurgulamak için Türkiye ile ekonomik ilişkileri kullanmalıdır. Avrupa Birliği Konseyi’nin önde gelen bir üyesi olarak, Federal Almanya Hükümet Türkiye üzerinde etkisini yükseltmelidir. Almanya, Türkiye’ye seyahat uyarısının kaldırılması konulu görüşmelerinden önce, Türkiye’deki temel haklara uyumunu tartışılmalıdır. Son olarak, Türkiye’de Almanya’dan gelen yolculardan da siyasi ve keyfi nedenlerden tutuklananlar oldu.”


Dayanışma çağrısına imza atan milletvekkilerini paylaşıyoruz:

Kazım Abacı (MdBH, SPD), Gökay Akbulut (MdB, DIE LINKE.), Luise Amtsberg (MdB, BÜNDNIS 90/DIE GRÜNEN), Miriam Block (MdHB, BÜNDNIS 90/DIE GRÜNEN), Sabine Boeddinghaus (MdHB, DIE LINKE.), Deniz Çelik (MdHB, DIE LINKE.), Filiz Demirel (MdHB, BÜNDNIS 90/DIE GRÜNEN), Carola Ensslen (MdBH, DIE LINKE.), Alske Freter (MdHB, BÜNDNIS 90/DIE GRÜNEN), Olga Fritzsche (MdBH, DIE LINKE.), Michael Gwosdz (MdHB, BÜNDNIS 90/DIE GRÜNEN), Norbert Hackbusch (MdBH, DIE LINKE.), Sina Imhof (MdHB, BÜNDNIS 90/DIE GRÜNEN), Stephan Jersch (MdBH, DIE LINKE), Andrea Johlige (MdL, DIE LINKE.), Katja Kipping (MdB, DIE LINKE.), Lisa Kern (MdHB, BÜNDNIS 90/DIE GRÜNEN), Farid Müller (MdHB, BÜNDNIS 90/DIE GRÜNEN), Juliane Nagel (MdL, DIE LINKE.), Cansu Özdemir (MdHB, DIE LINKE.), Cem Özdemir (MdB, BÜNDNIS 90/DIE GRÜNEN), Tobias Pflüger (MdB, DIE LINKE.), Filiz Polat (MdB, BÜNDNIS 90/DIE GRÜNEN), Bernd Riexinger (MdB, DIE LINKE), Stephanie Rose (MdBH, DIE LINKE), Claudia Roth (MdB, BÜNDNIS 90/DIE GRÜNEN), Bijan Djir-Sarai (MdB, FDP), Ali Şimşek (MdBH, SPD), Helin-Evrim Sommer (MdB, DIE LINKE.), Margit Stumpp (MdB, BÜNDNIS 90/DIE GRÜNEN), Hakan Taş (MdA, DIE LINKE.), Cindi Tuncel (MdBB, DIE LINKE.), Yusuf Uzundağ (MdHB, BÜNDNIS 90/DIE GRÜNEN)

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.