2 Şubat Cuma Günü Almanya’da Hayat Duracak.

Almanya (GHA)
Almanya’da demiryolu işletmesi Deutsche Bahn ile makinistler sendikası GDL arasındaki toplu sözleşme görüşmeleri tıkanınca, işçiler grev kararı aldı. 2 Şubat Cuma günü Almanya’nın en önemli şehirlerinden olan Köln, Hannover, Berlin, Hamburg, Stuttgart, Frankfurt, Düsseldorf’ta tren seferlerinin durması beklenirken, Almanya’nın Bavyera eyaletinde ise grev olmayacağı öğrenildi.

Almanya ulaşım sektöründe tarihinin en büyük grevlerinden birine hazırlanıyor. Birleşik Hizmet İşleri Sendikası (Verdi) ile Alman Demiryolu ve Taşımacılık Sendikası’nın (EVG) ortak grevinden şehir içi ve şehirler arası tren ve hava trafiğinin yanı sıra gemilerin ve otobanları kullanacak olan araç sürücülerinin de etkilenmesi bekleniyor.

Ekonomi üzerinde büyük etkisi olacak

Grevin ülke ekonomisine vereceği zarar gazetelerde tartışılmaya başladı bile. Emekçilerin ekonomik taleplerinin karşılanmaması sonucunda emeklerinden gelen gücünü kullanmasının yarattığı zararın sorumlusu emekçiler değildir. Deutsche Bahn yetkilileri grevde geçen gününün “10’larca milyon avroya” mal olacağını söylüyor. Sanayi uzmanları grevin genel ekonomi üzerindeki etkisinin çok daha büyük olacağını basına bildiriyor. Köln Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü’nden Michael Groemling, ülke çapındaki tren grevlerinin ekonomiye maliyetinin günde 100 milyon avroya kadar varabileceğini söylüyor.

Ne olmuştu?

Sendikanın talepleri arasında çalışma saatlerinin 35 saate düşürülmesi ve vardiyalı işçilere tam ücret ödenmesi bulunuyordu. Deutsche Bahn, bu talepleri reddederek çalışma saatlerini 38 saatten 37 saate düşürmeyi önermiş, vardiyalı işçilere tam ücret talebini kabul etmişti. Alternatif olarak ise şirket, işçilere 2026’dan itibaren yüzde 2.7’lik bir ücret artışı teklifinde bulunmuştu.

GHA

Sosyal ağlarda paylaşın