1981’den 2020’ye Enternasyonal Dayanışma!

1981’den 2020’ye Enternasyonal Dayanışma!

20 yıl önce İrlanda’da yapılan açlık grevinde şehit düşen iki tutsağın yakını, yirmi yıl sonra ölüm orucunda olan İbrahim Gökçek’e bir mesaj gönderdiler.

Bu kısa mesaj, tarihsel bir devamlılığın ve enternasyonalizmin canlı kanıtı gibi.

Bu mesajları aktarmadan önce, 20 yıl önceki o ölüm orucunu kısaca hatırlayalım.    

İrlanda’da siyasi tutsaklar, siyasi kimliklerinin kabul edilmesi ve hapishane koşullarının düzeltilmesi için  bundan 20 yıl önce 1981’de açlık grevlerine başladılar. Hakları için bedenlerini açlığa yatırdılar.

IRA’lı tutsaklar, tam tarih olarak, 27 Ekim 1980’de HM Hapishane Labirenti’nde açlık grevine başladılar.  Birçok tutsak açlık grevinin bir parçası olmak için gönüllü oldu, aralarından yedi kişi seçildi .IRA (Irish Republican Army- İrlanda Cumhuriyet Ordusu) üyesi McKenna komaya girince, hükümet direnişçilerin beş talebini kabul etti. Ancak bu ara sadece 53 gün sürdü.

Hükümet talepleri kabul etmesine rağmen pratikte karşılamadı. Ve 1 Mart 1981’de Bobby Sands’ın yemek yemeyi reddetmesiyle 2. Açlık grevleri başladı. Bu açlık grevinde 10 tutsak şehit düştü. Bunlar Bobby Sands, Francis Hughes, Raymond McCreesh, Patsy O’Hara, Joe McDonnell, Martin Hurson, Kevin Lynch, Kieran Doherty, Thomas McElwee, Michael Devine idi. Bu 10 IRA’lı, hapishanelerdeki  siyasi tutsak arkadaşlarının, yoldaşlarının daha iyi koşullarda kalabilmesi için hayatlarını feda ettiler ve öyle de oldu. Tutsakların 5 talebi yerine getirildi ve açlık grevleri bitirildi.

IRA’lı Şehitlerin Ailelerinden Gökçek’e Mesaj

Bizim ülkemizde de ölüm orucu direnişi devam ediyor. İbrahim Gökçek bugün 320. gününde. İşte daha demin okuduğunuz 10 savaşçıdan Patsy OHara ve Kevın Lynchin  aileleri İbrahim Gökçek için bir dayanışma çağrısı yayınladılar. Bu tarihsel çağrıda şöyle deniliyor:

Biz, 1981 yılında Long Kesh toplama kampında Açlık grevinde ölen İrlandalı Cumhuriyetçi Sosyalist özgürlük savaşçıları Patsy OHara ve Kevin Lynchin aileleriyiz

Anadolu Devrimci Sosyalistlerine ve Grup Yorum üyeleri Helin Bölek ve Açlık grevi sonucu yeni ölen Mustafa koçak için en derin sevgi ve dayanışma ile taziyelerimizi gönderiyoruz.

Cumhuriyetçi, Sosyalist ya da Grup Yoruma destek olmak isteyen herkes adına hitap etmek istiyoruz ki; Türk hükümeti açlık grevi yapanların taleplerini karşılamalarını talep ediyoruz.

Bu talepler;

  • Grup Yorum üyelerine devlet tacizinin sona ermesi, gruptaki tüm kısıtlamaların kaldırılması, Grup Yorum üyelerinin müziğiyle başka ülkelere turne yapılmasına izin verilsin,

Grup Yorumun müziğine, konserlerine ve sanatçı olarak ifade özgürlüklerine konulan yasakların kaldırılsın

  • Tüm grup üyelerinin isimlerinin Türk devletinin terörist listelerinden çıkarılsın,
  • Grup üyeleri Ali Aracı, Bergün Varan, Emel Yeşilırmak, Sultan Gökçek.  Derhal serbest bırakılsın

Yoldaşlıkta

OHara ve Lynch Ailesi .

İbrahim Gökçek’ in dediği gibi Antartikadan Latin Amerikaya kadar tüm dünyada direnişimiz duyuldu ve desteklendi. Bu çağrı da Dünya’nın diğer ucunda olsa bile haklı bir direniş varsa bunun duyulacağının kanıtı. Bu çağrı Dünya’nın diğer ucunda olsa bile haksızlığa, adaletsizliğe karşı taleplerinin karşılanması için bedenlerini açlığa yatırmış birbirlerini hiç tanımayan yoldaşların çağrısı.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.