19 Aralık Ümraniye Katliam Davası Sonuçlandı: Sanıkların Tümüne Beraat…

19 aralık 2000’de Hayata Dönüş Operasyonu adıyla yapılan hapishaneler katliamının  Bora ve Atmaca planlarının uygulandığı  Ümraniye katliamı davasında yargılanan askerlerin tamamı beraat etti. Gerekçe « kanıt yok » !

Operasyonla ilgili 267 askere açılan davada karar bugün verildi.

19 Aralık 2000’de Türkiye burjuvazisinin en aşağılık ve ağır saldırılarından birisi yaşandı. Ezilenlerin devrim fikrinin, örgüt fikrinin en diri yaşatıldığı alanlardan birisi olan hapishanelerde bulunan devrimci tutsakların iradelerini kırmak, F tiplerini hayata geçirmek için topyekün bir saldırı yapıldı. Düzenlenen operasyona utanmadan “Hayata Dönüş” ismini vermişlerdi. Devrimci irade teslim alınamaz diyen devrimci tutsaklar bombalara, mermilere, kepçelere karşı can siperane bir direniş gösterdiler. Yapılan operasyon sonucu 28 devrimci tutsak yaşamını yitirirken yüzlercesi yaralandı, sakat kaldı.

20 hapishanede yapılan operasyonda ülkenin tamamında bir direniş gerçekleşmişti. Bunların en destansı olanlarından biri olan ve en uzun süren direniş Ümraniye Hapishanesinde olmuştu.

Ümraniye hapishanesi bir direniş kalesine dönmüştü.

O gün bedenlerinden başka hiç bir silahı olmayan devrimci tutsakların direnişi sonucunda anadolu’nun 5 yiğit evladının kanı karıştı toprağa.  5 devrimciyi katletti faşizm.

Ahmet İbili

Alp Ata Akçayöz

Ercan Polat

Rıza Poyraz

Umut Gedik

Hayata dönüş operasyonu adını verdikleri bu katliam operasyonunun Ümraniye ayağı yıllardır unutturulmaya çalışılarak, deliller karartılarak, şahitler getirilmeyerek vb. bir çok keyfilikle yargılama adı altında yargılamama yapılıyordu. 3 aralık günü katliamın hükümetlerin değil devletin politikası olduğunu belgeleyen bir karar verildi. 57. hükümet ANAP/DSP/MHP iktidarı döneminde yapılan katliam davası bugün kapatıldı. AKP iktidarı yargılama oyununu daha fazla sürdürmedi ve yargılanan askerlerin tamamına beraat vererek dosyayı kapattı.


Zaten katliamın asıl sorumlularının değil askerlerin yargılandığı dava bundan önce Bayrampaşa katliam davasında olduğu gibi sonuçlanmış oldu. Zaman aşımı ve beraat ile.

Şurası bir gerçektir ki katliam davalarında zaman aşımı olmaz. Halkların yüreğini kanatan hiç bir suç zaman aşımı ile yok sayılamaz.
Kuşlar uçmayı unutur

Balıklar yüzmeyi unutur

Ama halk evladını katledeni unutmaz.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.