Zulmün Sınırı Yok…  6 Hasta Tutsak 6 Aydır Tek Kişilik Hücrede…

Van Yüksek Güvenlikli Hapishanesi’ndeki 6 hasta tutsak, 6 aydır tek kişilik hücrede tutuluyorlar.  

Aylardır tek kişilik hücrelerde tutulan bu hasta tutsakların wernicke korsakoff, yüksek tansiyon, epilepsi başlangıcı, kalpte ritim bozukluğu, migren gibi hastalıkları var.

Van Yüksek Güvenlikli Hapishanesi’nde tutulan tutsaklar tarafından hazırlanan rapor, hapishanedeki baskı ve hukuksuzlukların hangi boyutlarda sürdüğünü gözler önüne seriyor. 

Keyfi Ceza ve Öldürme Kastı

6 aydır tek kişilik hücrede tutulan 6 hasta tutsağın adları şöyle: 

Talat Şanlı, Şahin Kaya, Akil Nergüz, Yusuf Kenan Dinçer, Tamer Korkmaz ve Murat Kaymaz. 

Bu tutsakların ek bir hücre cezaları yok.

Hapishane kurallarına göre bile bir „disiplin suçu“ yok!

Üstelik aynı hastalıkları olan diğer hasta tutuklu ve hükümlüler, kendilerine yardımcı olabilecek kişilerle birlikte, 2 veya 3 kişilik hücrelerde tutuluyorlar. 

Çünkü, bu 6 tutuklu, siyasi tutsak. 

Van Hapishane yönetimi, hukuka, kurallara göre değil, faşist bir ideolojiyle, bu hasta tutsakları katletme, sessiz sedasız imha etme amacıyla hareket ediyor. 

Yayından Sohbete Her Alanda HAK GASPI!

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu tarafından da paylaşılan raporda, hapishanede bir çok hak gaspının da olduğu belirtiliyor. 

Hak gasplarının başında, kitap dergi yasağı geliyor. Yasak, bazen açık, bazen ise fiilen vermeme biçiminde uygulanıyor. 

Tutsaklar, İzmir 1 Nolu F Tipi Hapishanesi’nden Remzi Uçucu’nun gönderdiği “Kiraz Ağacı” isimli kitabın “kurumun güvenliğini tehlikeye düşürüyor” gerekçesiyle verilmediğini belirtiyorlar örneğin. 

Raporda, hapishane yönetiminin yasal olarak haftada 10 saat olan sohbet hakkının daha önce 3 saat olarak uygulandığı, fakat son 21 aydır ise tamamen kaldırıldığı belirtiliyor.

Van Yüksek Güvenlikli Hapishanesi’ndeki bir diğer hak gaspı da, haber kanallarının keyfi olarak engellenmesi. Tutukluların Tele-1 ve Halk TV’yi izlemesi engelleniyor. Hapishane yönetimi gerekçe olarak “Bakanlığın yazılı ve sözlü talimatı var” diyor. 

Anlaşılan bu haber kanalları da Van’ın “yüksek güvenliğini“ tehdit ediyor. 

Sosyal ağlarda paylaşın