ZDF: Almanya’ Da 8 Bin Kişi MİT Adına Çalışıyor

Almanya’da MİT adına çalışan kişilerin sayısı tartışmalara yol açtı. Alman ZDF kanalında 3 Haziran günü yayınlanan Zoom haber programında MİT’in Almanya’da ki faaliyetlerini ekrana getirdi. 8000 kişinin MİT adına çalıştığı söylendi.

Programda Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’nin (DİTİB) MİT’in çalışmalarında büyük bir rol oynadığı vurgulandı. DİTİB’e bağlı 900 caminin görevli Türk imamlarının, Türkiye’de ki iktidara karşı muhalif olanları, konsolosluklara ihbar ettiği söylenildi. Bu bilgiler doğrultusunda Türkiye’de haklarında dava açıldığı hatta cezalar verildiği dile getirildi. Bilgi veren imamlarla ilgili, 2017 yılında dava açıldığı ancak bu dava dosyalarının bir süre sonra kapatıldığı hatırlatıldı.

Gazeteci Hayko Bağdat’a yapılan suikast planına dikkat çeken programda, HDP eski milletvekili Turgut Öker’e yönelik Türkiye’de açılan davanın MİT’in bir muhbirinin ihbarı sonucu açıldığı belirtildi. Ayrıca önde gelen istihbarat uzmanı Erich Schmidt Eenboom Paris’te 9 ocak 2013’de Kürt kadın aktivistler Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in katledilmesin de MİT’in parmağı olduğunu belirtti. Erich Schmidt Eenboom ayrıca Fransız istihbaratı Paris’te ki suikast emrinin bizzat Erdoğan tarafından verildiğine dair bilgileri Fransız savcılığına verildiğine ve bu bilgilerin soruşturma dosyasında yer aldığını hatırlattı.

ANF’de yayımlanan itiraflarda anlatılan ve deşifre edilen infaz emrinin hiyerarşisi şöyle sıraladı:

“MİT Yurtdışı EBF (Etnik Bölücü Faaliyetler) Daire Başkanı Uğur Kaan Ayık, o dairedeki Operasyon Şube Müdürü Oğuz Yüret, operasyon şube elemanı Ayhan Oran ve katliamın planlayıcısı olarak ifade edilen Sabahattin Asal.”

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.