Açlık ordusu yürüyor
adımları gök gürültüsü
türküleri ateşten
bayrağında umut … (Nazım Hikmet)
29 Nisan`da Stockholmda SIPRİ ( Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü ) nin yaptığı açıklamaya göre 2018 yılında dünyada toplam 1,8 Trilyon askeri harcama yapıldı. Bu harcamaların en fazlasını yapan ülkeler sıralamasını da ABD, Çin, Suudi Arabistan, Hindistan ve Fransa aldı. SIPRİ Amex ( Arms and Military Expenditüre ) programı araştırmacısı Dr. Nan Tian, “ 2018 de ABD ve Çin dünyanın askeri harcamalarının yarısını oluşturuyor “ diyor. Yapılan açıklamada dünya askeri harcamalar dünyadaki kişi başına düşen Gayri Safi Milli Hasılanın 2,1`ini yani kişi başına 239 doları temsil ediyor.
Dünya’da 200’un üzerinde ülke var. Dünya’nın en yoksul ülkeleri diyebileceğimiz ülkelerin hepsi Afrika’da bulunuyor. Tabii ki bu durum bir tesadüf değil. Bu ülkeler kaynakları emperyalist devletler tarafından sömürülen devletlerdir. Bu ülkeler doğal kaynaklar bakımından zengin olsalar da bunları işleyemeyen, iç çekişmelerden yakasını kurtaramayan ve açlık sınırının çok altında yaşamını idame ettiren insanların bulunduğu toprak parçalarıdır. Bu ülkeler direk sömürge ülkelerdir.
Emperyalistlerin halklara karşı harcadığı 1,8 Trilyon ve halkların yıllık gelir dağılımına bakalım:
Tabloda da görüldüğü gibi Emperyalistler halkların bir yıllık yiyeceklerini halkları katletmek için silahlara harcıyorlar. Öte yandan yine kendi temsilcilerinden birisi olan Dünya Gıda Programı İcra Direktörü David Beasley, “Her 5 saniyede bir çocuk açlıktan ölüyor. Dünyada 300 trilyon dolarlık bir varlık bulunuyorken bu durum kabul edilemez ve affedilemez” diyor.
2030 yılına kadar açlık ve kötü beslenmenin olmadığı bir dünya elde etmek için gıda sistemleri ile geçim kaynaklarının dayanıklılığı ve adaptasyon kapasitesinin artırılması gerektiğinin anlatıldığı Dünya Gıda raporunda, “2017 yılı itibarıyla yaklaşık 151 milyon 5 yasin altındaki çocuk, kötü beslenme nedeniyle yaşlarına göre aşırı kısa boya sahipler. 2012’de bu sayı 165 milyondu. Küresel olarak Afrika ve Asya, büyüyememiş çocukların sırasıyla yüzde 39 ve yüzde 55’ini barındırıyor” ifadeleri kullanıldı.
Dünyada açlık çeken insanların üçte ikisinin çatışmaların yaşandığı bölgelerde yaşıyor diyen Dünya Gıda Direktörü David Beasley, “Dünya genelinde çatışmaların neden olduğu açlık yüzünden ölme riskiyle karşı karşıya olanların sayısı son iki yılda yüzde 55 artarak 124 milyona ulaştı ve yetersiz beslenen 490 milyon kişinin yüzde 80’ini çocuklar oluşturuyor” dedi. Yani Emperyalistler çocuklara bile acımıyor. Onlar için önemli olan varlıklarını korumak. Zira açlık ordusu bir kez ayağa kalkmaya görsün, 1,8 Trilyon değil, bütün dünya varlığını ve teknolojisini de yatırsalar kaybedeceklerini biliyorlar.
Bitirmeden meraklısına ülkemizin açlık ordusuna karşı tavrını aktaralım:
Türkiye’deki askeri harcamalar 2018 yılında yüzde 24 artarak 19,0 milyar dolara yükselirken, dünyanın en fazla 15 askeri harcaması arasında en yüksek yıllık yüzde artışına sahip ülke oldu.
Ek olarak, ortadogu,
2018 yılında dünyanın en yüksek askeri harcamasi olan 10 ülkeden altı tanesi Ortadoğu’da: Suudi Arabistan (Gayri safi yıllık harcamanin yüzde 8.8’i), Umman (yüzde 8.2), Kuveyt (yüzde 5.1), Lübnan (yüzde 5.0), Ürdün (yüzde 4.7) ve İsrail (yüzde 4.3).