Yunanistan: YARGITAY ÖNÜNDE ADİL YARGI EYLEMİ

Yunanistan’da iki Halk Cepheli’nin tamamen keyfi bir biçimde tutuklanmalarına ve daha önce 11 devrimciyle ilgili verilen beraat kararının bozulmak istenmesine karşı “adil yargılanma” talebiyle oturma eylemi başlatıldı.
Yunanistan Halk Cephesi tarafından 28 Kasım’da Sintagma Meydanı’nda başlatılan eylem; 5. günde Aleksandras caddesinde bulunan Yargıtay binası önüne taşındı.

NE OLMUŞTU?

Türkiyeli devrimciler, 2019 yılında Halkida’da yaz kampı sırasında bir polis baskını yaşadılar. Baskından bir süre sonra, “polisin saldırısı ve işkencesine karşı direnme suçlamasıyla”, kamptaki devrimcilere 3 yıl 9 ay hapis cezası verildi.
Üstelik bu ceza, hiçbir tebligat yapılmadan, avukatlarının ve kendilerinin savunmaları alınmadan verildi.
Adil yargılanmadıkları için yine Halkida Mahkemesi’ne bir itirazda bulundular. İtirazları mahkeme tarafından hiçbir şekilde dinlenilmeden reddedildi.
Şimdi de, geçtiğimiz hafta içinde, bu devrimcilerden Şadi Naci Özpolat ve Halil Demir yoldan, bulundukları kurumların önünden gözaltına alındılar ve tutuklandılar.

YUNANİSTAN DEVLETİ, KOMPLO KURUYOR

Türkiyeli devrimciler, polis terörü, devlet baskısı, işkenceler ve yasaları yok sayan mahkemelerin uygulamalarıyla karşı karşıyalar.
Halkida mahkemesinin normalde “hafif suç” kapsamında verdiği bu cezadan dolayı, 2 devrimcinin tutuklanmasının 11 devrimcinin 333 yıllık hapis cezasının bozulduğu davanın Yargıtay duruşmasınırn öncesinde yaşanması tesadüf değildir.
Yunan Devleti, Türkiye faşizmi ile iş birliği yaparak, Türkiyeli Devrimcilerin yüksek hapis cezalarıyla yargılandıkları YARGITAY MAHKEMESİ SÜRECİNE, bir başka cezadan tutuklu olarak girmelerini sağlamaya çalışıyor.

HALKİDA POLİSİ: “BİZİ KULLANDILAR”

Halkida davasında adil bir yargılama yapılmadığı biçimsel olarak da açıktır.
Türkiyeli devrimcilere hiçbir savunma hakkı tanınmamıştır. Kendilerinin ve avukatlarının savunmaları alınmamıştır.
Halkida polisi daha sonra mahkeme tutanaklarına geçen şu ifadeyi kullanmıştır: “Anti-terör dairesi bizleri kullandılar” demiştir.
Devrimcilerin kaldıkları adresler belli olmasına rağmen mahkeme kararları kendilerine tebliğ edilmemiştir.
Bu duruma itiraz eden devrimcilerin itirazları reddedilmiştir. Yunanistan’da bugüne kadar politik tutsaklar “hafif suç” kapsamında aldıkları cezalar nedeniyle tutuklanmamışlardır.

YUNANİSTAN HALK CEPHESİ: “BAŞARAMAYACAKLAR!”

Yunanistan Halk Cephesi tarafından bu tutuklamalar ve Yargıtay önünde başlatılan eylemle ilgili yapılan açıklamada şöyle denildi:
“Türkiye ve Yunan devletleri iş birliği yaparak, emperyalizme ve faşizme karşı mücadele eden Türkiyeli devrimcileri teslim almaya çalışıyorlar.
Yüksek hapis cezaları ile onlara boyun eğdirmeye çalışıyorlar, bunu başaramayacaklar!
Emperyalizme ve faşizme karşı verdiğimiz mücadeleyi engelleyemeyecekler!
Bu saldırılar Nea Demokratia Hükümeti ve AKP faşizminin hangi anlaşmasının sonucudur…
Biz Halk Cepheliler olarak bu saldırılara karşı direneceğimizi bir kez daha duyuruyoruz.”

KARARLAR GERİ ALINANA KADAR YARGITAY ÖNÜNDE DİRENİŞ!

Yapılan açıklamada “hem hukuki yollarla, hem de meşru direniş biçimleriyle bu saldırılara karşı direneceğiz” denildi.
“Arkadaşlarımıza uygulanan bu keyfiliğe adaletsizliğe teslim olmayacağız. Bu adaletsiz kararlar geri alınana kadar direneceğiz.” denilerek de eylemin belli bir süresi olmadığı vurgulandı.
Yargıta önünde başlatılan oturma eylemi, Pazartesi, Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri devam ediyor.
Eylemi, saat 12:00’de sloganlarla başlıyor. Eylem boyunca bildiriler dağıtılıyor.
Sorular soranlara Halkida’da yaşanan hukuksuzluklar anlatılıyor.

Sosyal ağlarda paylaşın