Yunanistan Hapishanelerinde, Kolektif Bir Emekle Hazırlanan Günlük Bir Dergi: ”Özgür Tutsak Okulu”

19 Mart 2020 sabahı Yunan devleti; ABD emperyalizmi ve Türkiye faşizmi ile işbirliği halinde Atina’da bulunan Türkiyeli devrimcilere, Halk Cephelilere yönelik bir saldırı gerçekleştirmişti.

Saldırıda Türkiye’li devrimcilerin Atina’da yıllardır yasal, demokratik faaliyet yürüttükleri kurumlar polis tarafından basılmış ve 26 Türkiye’li devrimci işkencelerle gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan 26 kişiden 11’i, 24 Mart’ta çıkarıldıkları sorgu hakimliği tarafından ifadeleri dahi alınmadan tutuklanmışlardı.

Sonuçta; 10 devrimciye 30’ar yıl ve birine 33 yıl ceza verilerek, toplamda 333 yıl ağır hapis cezası verildi..

”Özgür Tutsak: Gerillanın tutsaklık koşullarındaki adıdır”

Yunanistan’da tutsak devrimciler bu sloganla bir dergi yayınlamaya başladılar. Özgür Tutsak Okulu isimli dergi, ilk olarak Aralık 2020’de yayınlanmaya başladı.


Devrimci tutsakların, derginin ilk sayısını hazırladıklarında yaptıkları açıklamanın bir bölümü:

Merhaba Yunanistan Özgür Tutsakları “Özgür Tutsak Okulu” dergimizle sizlerin karşısındayız.

Neden “Özgür Tutsak Okulu?”

Bizler, Yunanistan’da devrimci mücadelemizi sürdürürken tutsak düştük.

Hapishaneler düşmanla irade savaşının en açık yaşandığı yerlerdir. Düşman, hapishanelerde özgür tutsakları devrimci iradeyi teslim almak için her türlü yönteme başvurur.

Düşmanın hapishanelerde Özgür Tutsakları teslim alma politikalarını hedeflerini boşa çıkartmak için yani düşmanın okulları olmaktan çıkarmak için, Yunanistan hapishanelerinde de Özgür Tutsaklık gereğini hayata geçirmeli ve hapishaneleri devrimin okulları, Parti Okulları haline getirmeliyiz.

Bu bulunduğumuz hapishanelerde tek başımıza da olsak örgütlü, yani devrimci ideolojimizin kültürümüzün, ahlakımızın gerektirdiği gibi yaşamaktı. Kendimizi eğitmek, sürekli geliştirmek ve yenilemektir. Yeni insan olmak için düşmanla uzlaşmaz bir şekilde sürekli savaşmaktır. Devrimciliğimizi büyütmektir, bir savaşçı gibi yaşamak, çalışmak, ve savaşmaktır.

“Özgür Tutsak Okulu” dergimiz işte buna hizmet edecek bir araç, bir okuldur, bu okulda hem öğrenci olacak öğreneceğiz hem de öğretmen olacak öğreteceğiz.

Yeni sayımızda görüşmek dileğiyle…”


Dergi; 9 Mart 2022’de yeniden 1. sayısıyla internet üzerinden yayınlanmaya başladı. Kollektif bir emekle, günlük olarak hazırlanan ve bügun 90. sayıya ulaşan bu derginin tüm sayılarına ulaştık ve okurlarımıza, takipçilerimize kolayca ulaşabilecekleri bir şekilde sunuyoruz…

Günlük olarak yayınlanması, dopdolu bir içerik ve büyük bir emekle hazırlanmış olması okurlarımız için de değerli olacak diye düşünüyoruz.

Aşağıdaki linkten, Özgür Tutsak Okulu dergisinin tüm sayılarına ulaşabilirsiniz..

Sosyal ağlarda paylaşın