Yeşil pasaportla adil yargılama olur mu?


‘Avukatlara yeşil pasaport vereceğiz’ diyor Cumhurbaşkanı. Ve bir görüntü giriyor ekrana. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, elleri patlarcasına alkışlıyor, koltuğunda sıçrıyor neredeyse ağzı kulaklarında.   

            Haberleri sunanlar bile şaşırıyorlar bu abartılı sevince. “Neye sevindiniz bu kadar” diyorlar. “Bu ülkedeki tek sorun avukatların yeşil pasaportu mu” diyorlar. Bununla da yetinmiyor Metin Feyzioğlu. Yargı reformu paketinin açıklanmasının ardından basına demeç veriyor. ‘’Yargı Reformu Paketi Cumhurbaşkanının Türkiye İttifakı söyleminin altının dolmasıdır’’ diyor.

            Sormak istiyoruz; halkı için avukatlık yapan avukatlar gözaltına alınır tutsak edilirken Metin Feyzioğlu neyi alkışlıyor? Avukatlar karakollarda, adliyelerde, sokaklarda işkenceye uğrarken Feyzioğlu neyi alkışlıyor? 17 yaşında Nurullah Karakuş’lar yaşamak için hayatlarını plastik öğütücüde öğütürken, gencecik Eyüp Dal işsizlikten kendini diri diri yakarken neye seviniyor Feyzioğlu? Rabia Naz, Çorlu tren katliamında ölen insanlarımız, Somalı 301 işçi, Torunlar inşaatında asansörle zemine çakılan işçiler ve daha yüzlerce, binlerce katliamda halkımız adaletsizliğe gömülmek istenirken Feyzioğlu çocuklar gibi neye seviniyor?

            Adalet Bakanı mı Feyzioğlu, AKP bürokratı mı? Hangi Türkiye ittifakından bahsediyorsun? 50 milyon aç ve yoksul halk, baskı ve terör içinde yaşayan 82 milyon insan, zaten aynı cehennemi bir arada yaşıyor. Kiminle ittifak yapacağız? Bizi bu hale sokan şirketleri, kat kat kar eden, ciro rekorları kıran, ABD dış politikalar kurulundan ödül alan Koç’larla mı? İşçinin kıdem tazminatına, emeklilik ikramiyesine göz diken, Rıfat Hisarcıklıoğluyla mı? Krizlerini halkın kursağından, ilacından, haklarından çalarak dindirmeye çalışan TÜSİAD’la, TOBB’la, MÜSİAD’ la mı? Kimle, neyin ittifakını yapacağız? AKP’nin seçim kampanyasına mı katılacağız?

            Adalet, hakkı olana hakkının verilmesidir. Adalet için mücadele etmek avukatın görevidir. Avukat adalet için yani halkın hakları için mücadele etmiyorsa yaptığı iş avukatlık mıdır? Adalet, yeşil pasaport mudur? Adalet, avukatlık ücretindeki KDV indirimi midir? Tek derdi yeşil pasaport, ücretteki KDV indirimi olan avukat artık tüccardan, esnaftan, iş takipçisinden farklı mıdır?

            Meslektaşlarımıza, halkımıza soruyoruz: Binlerce insanımızı tutsak eden, binlerce insanı ihraç eden, işkenceyi, infazları sistematik uygulayan AKP bir paketle mi vazgeçecek bunları yapmaktan? Cumhurbaşkanı Erdoğan, “yabancı yatırımcılar gelsin diye Yargı Reformu yapacağız” demedi mi? İşin sahibi yargı ‘’düzeltmesinin’’ böyle göstermelik yapılacağını itiraf ederken, bunun ülkemize demokratikleşme getireceğini iddia etmek kraldan çok kralcılık değilse nedir?

            Acımasız mı sert mi? Hakikat tüm duygu ve düşüncelerden bağımsız bir gerçektir. Apaçıktır, somuttur, nettir. 21 aydır adalet mücadelesi verdiğimiz için tecrit hücrelerindeyiz. Tecrit hücrelerinden, halkımızın boğulmak istendiği kan deryasını görüyoruz. Halkımızın cayır cayır yandığı ateşle yüreğimiz dağlanıyor. Çocukları için adalet isteyen ailelerin feryatları kulağımızda çınlanıyor. Tüm acıların hesabını sormak için, vereceğimiz adalet mücadelemizi rüyalarımızda görüyoruz. İşte, Metin Feyzioğlu’nun alkışladığı bu kan deryasıdır, işsizlik hapishanesidir, açlık ve yoksulluk cehennemidir. Feyzioğlu katıla katıla gülerek bu adaletsizlik tablosunu alkışlıyor.

            Gerçekler ortadadır. Halkımız memnun değil. İktidar yönetemiyor ve ciddi bir kriz içinde. Yargı reformu strateji belgesi, krizlerini aşmak için oynadıkları demokrasicilik oyunudur. Ülke, demokratikleşiyormuş gibi, bir hava yaratarak zulümlerini daha rahat sürdürmek istiyorlar. Bu demokrasicilik oyununa destek olmak, tüm bu adaletsizlikleri meşrulaştırmak, yeni yaşanacak olanları kabul etmektir. Dayatılan pembe hayalleri kabul etmeyelim, adalet mücadelemizi büyütelim!

                                                                                Biz Kazanacağız!

Avukat Aytaç Ünsal – Burhaniye Hapishanesi

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.