Avustralya tarihinde hiç olmadığı kadar şiddetli ve büyük bir yangınla karşı karşı aylardır. Bu büyük adanın geniş alanları yangın ile yok olmuş durumda.
Eylül ayından bu yana süren bu büyük felaketin boyutunu anlamak için bazi bilgiler:
6 milyondan fazla hektar alan, ( yani iki kez Belçika boyutunda), yangında yok oldu.
Büyük bölümü çölden oluşan ülkedeki ormanların yeniden eski haline dönmesi için 200 yıl gerektiği belirtiliyor.
Bakanlığın bilgilerine göre 23 kişi hayatını kaybetti. Ancak asıl kayıp hayvanlarda oldu, Sydney üniversite araştırmasına göre yarım milyar yani 480 milyon hayvan yangında can verdi.
1500 ev tamamem kül oldu.
Ülke çapında hiç yaşanmamış bir seferlik sürüyor halk içinde, 3 bin itfaicinin (bunların 1300’ü maaşlı, diğerleri gönüllü) yanısıra 3 bin yedek asker göreve çağrıldı.
Avustralya dünyada en çok yangınların yaşandığı ülkeler arasında. Özellike yaz mevsiminde ve Aralık, Şubat aylarında kuraklık nedeniyle daha da koşullar kötüleşmiş durumda. 2019 senesi yüksek sıcakların ve yağmursuzluğun sürdüğü aylar ile yangınlarla mücadeleyi zorlaştırdı. Penrith şehrinde son olarak 48 derecenin üstüne çıkıldı. Sıcaklar ve yüksek rüzgarlar karşısında 100 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.
Adanın farklı bölgelerinde 110 ayrı noktada sürmekte olan yangınlarda en büyüğü başkent Sydney’e 1 saatlik mesafede. Ülke basını artık yangından « canavar » diye bahsediyor.
Aylardar süren yangınlar bir çok şehirde hava kirliliğine neden oluyor, çok sayıda insanın hasta olmasına yol açıyor.
2007 yılında bilim adamları küresel ısınma nedeniyle Avustralya’nın bir şey yapmaması durumunda daha uzun süren, daha güçlü yangınlarla karşı karşı kalacağını bildirmişti.
Ancak geliyorum diyen felaket karşısında Avustralya iktidarı kazanç ve kar yapmayı, doğayı ve insanları korumanın önünde tuttu. Avustralya Başbakanı Scott Morrison kömür sermayesinin destekçilerinden.