Uluslararası Hukukçulardan ÇHD ve HHB Avukatları İçin Destek Açıklaması

Avrupa Demokratik Avukatlar bu sabah ÇHD ve Halkın Hukuk Bürosu’ndaki yargılanan meslektaşları için, birçok uluslararası hukuk derneklerinin imzaladığı bir açıklama yayınladılar.

İngilizce Açıklama AED’nin twitter hesabında yayınlandı:

ORİJİNAL: https://eldh.eu/2020/11/10/the-judicial-scandal-has-to-come-to-an-end-the-imprisoned-lawyers-must-be-released/#more-6938

“Bugün İstanbul’da, İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 22 avukat yargılanıyor. Türk yargısı itibarın daha fazla zarar görmesini önlemek istiyorsa, kendisine kalan tek seçenek sanığı beraat ettirmek veya davayı kapatmaktır. #judicialscandal

Yargı Skandalı Sona Ermeli- Tutuklu Avukatlar Serbest Bırakılmalı

2013 yılında başlayan CHD I ceza davası 11 Kasım’da İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 1. derecede devam edecek. Bu uzun süren yargılamanın mağdurları sanık 22 avukat, tümü Türkiye’deki Avukatlar Örgütü CHD’nin (Çağdaş Hukukçular Derneği) ve hepsi Halkın Hukuk Bürosu’nun iki bürosundan birinde görev yapmaktaydı. Duruşmanın açılışında sanıklardan 8’i 11 ay tutuklu yargılanıyordu. Ancak mahkeme, sanıklara orantısız bir yük yüklememek için Ocak 2013’te tutuklamalarından 14 ay sonra son sanıkları tutuklu yargılamadan serbest bıraktı.

Dava, 2018 yılında 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nin onayı ile CHD ve Halkın Hukuk Bürosu avukatları aleyhine ikinci bir ceza davası (CHD II davası) başlatmamış olsaydı uzun zaman önce sona erebilirdi. Bu davada suçlanan 20 avukattan 8’i de CHD I davasında suçlandı. Her iki yargılamada da sanıklar aynı delillerle bir terör örgütünü desteklemek, üye olmak veya yönetmekle suçlanıyordu. Eylül 2017’de sanıkların tutuklu olarak yargılanmaları yönünde kararı verildi. Bir yıl sonra duruşmalar açıldı. Duruşmaların ilk haftasından sonra mahkeme, tüm sanıkların tutuklu yargılanmadan salıverilmesine karar verdi. Savcılığın itirazı üzerine 13 avukat yeniden gözaltına alındı.

18. Ceza Dairesinin 4 yılda başaramadığı şey, 37. Ağır Ceza Mahkemesi, yargılamanın başlamasından altı ay sonra başarmış oluyordu. Sanıklar 2 ila 18 yıl arasında hapis cezasına çarptırıldı. Cezalar büyük ölçüde Temyiz Mahkemesi ve Yargıtay’da onaylandı.

Cumhuriyet Savcılığı ve 37. Ağır Ceza Mahkemesi, yeni dava açıldığında 18. Ceza Dairesi önünde bekleyen yargılamalardan haberdardı: Ayrıca CHD II davasında 8 sanığın CHD I davasında da yargılandığını biliyorlardı. Aynı şekilde, “ne bis in idem” ilkesinin sanıkların aynı suçtan iki kez cezalandırılmasını yasakladığını biliyorlardı.

Savcılar ve 37. Ağır Ceza Mahkemesi, mevcut CHD I davasına neden ikinci bir dava açarak müdahale ettiklerini yanıtlanmalıdır. 37.Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği mahkumiyetler, 18. Ağır Ceza Mahkemesi’nin aynı sanıklara ceza vermesine engel oluyor. Bu nedenle 18. Ağır Ceza Mahkemesi’nin daha az ceza vermesi, sanık aleyhindeki yargılamayı durdurması veya sanığı beraat ettirmesi de engelleniyor.

Bu durum şu anda aşağıdaki sanıkları etkiliyor: Av. Selçuk Kozağaçlı, Av. Barkın Timtik, Av. Oya Aslan ve Av. Günay Dağ.

Dünyanın dört bir yanından 23 avukat örgütü ve baroların Ekim 2019’da İstanbul’da yürüttüğü soruşturma komisyonu, Haziran 2020’de yayınladıkları “CHD davalarında gerçeği bulma misyonu, Adil Yargılanma İhlali, Yargı Bağımsızlığı ve İlkeler, Avukatların Rolü Üzerine, Ekim 2019, İstanbul” analiz ve raporunda, iki ÇHD davasında adil yargılanma ilkelerinin ihlal edildiğine işaret etti.

Her iki davada da suçlanan avukatlardan Av. Ebru Timtik, adil yargılanma mücadelesinin bedelini hayatıyla ödedi. Açlık grevine başladı. Mahkeme, açlık grevinin sonuçlarından kurtulmak için geçici olarak tutukluluğundan salıvermeyi reddetti. Yine açlık grevine başlayan meslektaşı Av. Aytaç Ünsal, Ebru Timtik’in ölümünün ardından dünya çapındaki protestoların farkında olan İstinaf Mahkemesinin uzlaşmazlığının bir başka kurbanından sorumlu olmak istememesi nedeniyle hayatta kaldı.

18. Ağır Ceza Mahkemesi, Türk yargısı itibarın daha fazla zarar görmesini önlemek istiyorsa, kendisine kalan tek seçenek sanıkları beraat ettirmek veya davayı kapatmaktır

Destekledyenler:

-European Association of Lawyers for Democracy and World Human Rights (ELDH)

Avrupa Demokrasi ve Dünya İnsan Hakları Avukatları Derneği

– Avocats Européens Démocrates (AED-EDL)

Avrupa Demokratik Avukatları

– International Association of Democratic Lawyers (IADL) representative at the UN Vienna

BM Viyana’da Uluslararası Demokratik Avukatlar Birliği temsilcisi

– Confederation of Lawyers of Asia and the Pacific (COLAP)

Asya ve Pasifik Avukatlar Konfederasyonu- Asociación Americana de Juristas (AAJ)

Amerikalı Hukukçular Birliği

– Council of Bars and Law Societies of Europe (CCBE)

Avrupa Barolar ve Hukuk Dernekleri Konseyi

– L’Ordre des Barreaux Francophones et Germanophone de Belgique (Avocats.be)

Belçika’nın Fransızca ve Almanca Konuşan Barolar Düzeni

– Ordre des avocats de Paris

Paris Avukatlar Düzeni

– Lawyers for Lawyers

Avukatlar için Avukatlar

– Associazione Nazionale Giuristi Democratici (Italy)

Ulusal Demokratik Hukukçular Birliği (İtalya)

– Défense sans frontière – Avocats solidaires (DSF-AS)

Sınırsız Savunma – Dayanışma avukatları

– Democratic Lawyers Association of Bangladesh (DLAB)

Bangladeş Demokratik Avukatlar Derneği

– Dutch League for Human Rights

Hollanda İnsan Hakları Ligi

– Foundation Day of the Endangered Lawyer

Tehlike Altındaki Avukatın Kuruluş Günü

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.