Türkiye metamfetamin kullanımında ilk beşte

Metamfetamin uyuşturucu maddeleri arasında stimülan olarak da bilinen, sinir sistemindeki hücreleri uyararak etki gösteren bağımlılık yapıcı maddelerden biridir. Genel olarak hap formunda bulunabildiği gibi toz formunda da bulunur. Toplumda kristal, buz, meth, ice gibi isimlerle anılan metamfetamin, kişinin psikolojik duygu durumunda ani yükselmelere yol açabildiği gibi etkisinin sönmesiyle birlikte kişide depresyon veya uykusuzluk gibi psikolojik koşullara neden olabilir.
Keyif veren özelliğe sahip olmaları nedeniyle psikolojik olarak pozitif pekiştirme ile bağımlılık yaratan bu alışkanlıklar, vücutta çeşitli dokularda geri dönüşümü olmayan tahribatlara yol açarak hayatı tehdit edebilecek önemli sağlık sorunlarına neden olabilir. Günümüzde madde bağımlılığı açısından önemli görülen tehlikeli maddelerden biri de metamfetamindir.

Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (EMCDDA) Avrupa şehirlerinde yaptığı atık su analizi ve uyuşturucu araştırmasının 2022 yılı verilerini paylaştı.

2023 Mayıs ayında güncellenen verilere göre, araştırma kapsamında incelenen Avrupa şehirlerinden atık sularında en fazla metamfetamine rastlanan şehirlerden üçü Çekya’da yer alıyordu. Çekya’yı ise Litvanya, Almanya, Türkiye ve Kıbrıs’taki şehirler takip etti.
Yani ülkemiz metanfetamin kullanımında Avrupa dördüncüsü gibi görünüyor. Atık su analizi ile ortaya çıkan sonuç üzerinden böyle bir sıralama çıkıyor ancak ülkemizde uyuşturucu kullanımı dünya sıralamalarının dahi en üst sıralarında olduğu biliniyor.
Uyuşturucuyu yaygınlaştırma politikası emperyalizmin ve faşizmin politikasıdır. Emperyalizm bir ülkenin kanını dilediği gibi emmek için öncelikle gençliğin beynini uyuşturuyor. Bunu, yoz kültürü, müziği, giyim kuşamı, cinsel sapkınlıkları, ve uyuşturucu en etkili olarak kullanıyor. Ülkemizde emperyalizmin bu politikasını canhıraş hayata geçiren AKP faşizmidir. Erdoğan’dan, Soylu’ya, Binali Yıldırım’a tüm AKP yöneticileri uyuşturucu işinin başındadır. Uyuşturucu işini komple kendilerine bağladıkları geçtiğimiz sene içinde mafyacı çetecilerin yaptığı itiraflarda çok daha net açığa çıkmıştı. AKP il ilçe yöneticileri, kadroları uyuşturucu işinin içindedir…
Çocuklarımızın daha fazla zehirlenmemesi, gençlerimizin uyuşturucu batağına batmaması için uyuşturucuya karşı mücadelenin içinde olması zorunluluktur artık. Ve çocuklarımızı uyuşturucudan uzak tutmak, bu illete bulaşmasının önüne geçmek için aile olarak çabalarımız önemlidir ancak yeterli değildir. Ayrıca çocuklarımızın güçlü olmasını sağlamamız gerekir. Her türlü şekle girerek çocuklarımızı zehirlemeye çalışan yozlaşma saldırılarından korunabilmesi için çocuklarımızın bir savunma sistemine, bir bilince, ideolojik güce sahip olması en etkili ve kesin çözümdür. Bunun da yolu çocuklarımızı devrimci düşüncelerle büyütmektir. Devrimci düşüncelerle donanmasını sağlamaktır. Onları devrimcilere emanet etmektir. Yoksa en sevdiğimiz, gözümüzden sakındığımız canımızın parçalarını da düzenin bir pisliğine bulaştığını görmemiz çok güçlü ihtimaldir.
Çok geç olmadan…

Sosyal ağlarda paylaşın