Tencere dibin kara..

Alman Handelsblatt gazetesinin haberine göre Federal Veri Koruma Komiseri Ulrich Kelber, tüm devlet kurumlara bir mektup yollayarak federal yetkilileri WhatsApp kullanmama konusunda uyardı.

Facebook’a ait olan WhatsApp’ın federal yetkililer tarafından kullanımının mümkün olmadığını belirten Kelber, “Her seferinde mesaj gönderildiğinde WhatsApp, Facebook tarafından iletilen meta verileri elde ediyor” dedi.

Bu açıklamadan hemen önce ise Alman Anayasa Mahkemesi gazetecileri istihbarat tarafından izlenilmesi hakkında bir karar açıklamıştı

Alman Anayasa Mahkemesi, dış istihbarat servisi BND’nin yurt dışındaki izleme faaliyetleri nedeniyle gazeteciler ve insan hakları  örgütlerinin yaptığı başvuruyu karara bağladı.


Mahkeme, BND’nin yurt dışındaki yabancıların “ülke güvenliği gerekçesiyle” telefon ve elektronik posta gibi ileşitim araçlarını izlemesini anayasaya aykırı buldu. Anayasa Mahkemesi, düzenlenemenin 2021 sonuna kadar güncellenmesini istedi. 

Mevcut uygulamaya göre Alman istihbaratı somut gerekçe aranmaksızın Almanya dışındaki yabancıların telefonlarını dinleyebiliyor, elektronik postalarını inceleyebiliyordu. Ve yasa da bu  izleme faaliyetleri “kişilerin temel hakları gözetilmek suretiyle” yapılabiliyordu. Evet yanlış duymadınız istediği kişiyi istediği yerde dinliyordu ama temel hakları gözeterek!!

Tencere dibin kara senin ki benden kara der halkımız. Yaşanan durum aynen bu. Bir emperyalist ülke bir amerikan şirketinin kişisel bilgilerimizi, mesajları izlediği için bunun kullanılmamasını istiyor kendi yetkililerinden. Ama kendi istihbarrat kurumu istediği gazeteciyi nerede olursa olsun dinleyebileceği, izleyebileceği bir yasası var.

Bu yasa gazeteci örgütlerinin mücadelesiyle ve açtıkları davayla iptal edilmiş oldu. Alman Anayasa mahkemesi eski yasayı anayasaya aykırı buldu ve yeni düzenleme yapılmasını istedi. Yeni bir düzenlemeyle usulüne uydurularak aynı faaliyetlerine devam edecektir kuşkusuz.

Emperyalizm ezilen halkların mücadelesinin korkusuyla izlemeden, dinlemeden vazgeçemez.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.