AKP iktidarı tekellerin zararını halka kesmek için batık kredileri alıyor, işsizlik fonunu yağmalıyor
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu- BDDK yapılan düzenlemeyle şirketlerin 46 milyarlık kredi borcunu batık kredi kapsamına aldı. Bu 46 milyarlık borcun yaklaşık yarısının inşaat ve enerji sektörüne ait olduğu belirtiliyor. Bu kredilerin batık kredi kapsamına alınması ekonomistlere göre, teknik olarak şirketlerin borçlarının devlet tarafından üstlenilmesi anlamına geliyor. Devlet de tabiki bu borçları Erdoğan’ın cebinden ödemeyeceğine göre halka yansıtmak zorunda. Halk bu borcu uzun vadede daha düşük maaşlar, daha fazla vergi ve enflasyon olarak ödüyor. yani şirketin borcunu halkın borcu haline getirmenin teknik olarak adı “kredi borçlarının batık kredi kapsamına alınması”. Kapitalist sömürü düzeninde böyle teknik terimler kullanılmasının amacı halkın sömürüyü görmemesini sağlamaktır. Gerçeklerin üzerine bir tül perde çekmek gibi.
Özellikle AKP döneminde büyüyen inşaat ve enerji firmalarının borçlarını karşılamak için, daha doğrusu bu firmaların azalan karlarını telafi etmek için AKP iktidarı elinden gelen her şeyi yapıyor. Halk krizde patates soğan kuyruğuna girmiş, memurlar, işçiler enflasyonun altında zam almış ne gam! Sömürü düzeni için kriz zamanında düşünülecek ilk şey halkın yoksulluğu değil şirketlerin azalan karlarıdır!
Hazine Bakanı Berat Albayrak, mecliste bir soru önergesini yanıtlarken, tekelleri kurtarmak için İşsizlik fonunu da kullandıklarını ortaya koymuş oldu. Soru önergesine cevabında “Eylül 2018’de Halkbank, VakıfBank ve Eximbank’ın 2 gün içerisinde 10 milyar 875 milyon TL tutarında tahvil satarak sermaye yeterlilik oranlarını iyileştirdiklerini” söyledi. İşsizlik fonu yaklaşık 130 milyarlık bir büyüklüğe sahip ve işçilerin maaşlarından kesilen parayla oluşturulmuş bir fon. Kağıt üzerinde çalışan işçinin maaşından kesilen ve o işçi isssiz kaldığında ona ödenmesi gereken paralar yine tekellere peşkeş çekilmiş oluyor.