Tarihte Bugün – Nisan

30 Nisan

30 nisan 1945 – Dünya halklarının düşmanı, milyonlarca insanın katledilmesinden sorumlu, Alman Nazi faşizminin lideri Adolf Hitler, Kızıl Ordu birliklerince yakalanma korkusuyla intihar etti.

“Tek lider, tek devlet, tek halk”

 Sloganı “Tek lider, tek devlet, tek halk”tı. Tek sesli bir propaganda aygıtından ibaret bir medya yaratan, yol yapan (!) Hitler, komşu ülkeleri işgal etti.

Sovyet kızıl ordu askerlerinin Berlin’e girdiği 30 Nisan 1945’te eşi ile birlikte mahzende intihar etti. Cesedi beraberindekiler tarafından bir bomba çukuruna taşındı ve üstüne benzin dökülerek yakıldı. Ağzında bir siyanür ampulünün kalıntıları, kafatasında kurşun izi vardı.

30 Mart 1975 – Vietnam (Amerikan) savaşı bitti.

1940’larda Fransız sömürgeciliğine karşı harekete geçen Vietnam halkı 30 Nisan 1975’te Saygon’u ele geçirinceye kadar durmadı. Vietnamlıların Amerikan Savaşı, Amerikalılarınsa Vietnam Savaşı dediği dönemse 1965-1973 arasındaydı.

Vietnam cangıllarında Amerikan emperyalistlerine kan kusturan Vietkong’lar vardı; Ho Amca’nın etrafında bir çember olmuşlardı.

Milyonlarca Vietnamlıyı çoluk-çocuk, yaşlı-genç demeden katleden, yıllarca milyonlarca ton bomba yağdırıp Vietnam’ı bomba çukuruna çeviren ABD, ”kızıl diktatörlükle” savaşan özgürlük savaşçısıdır, işgalciyle çarpışan Vietnamlı ise terörist.

Vietnam’da emperyalizmin işgaline, faşizmin zulmüne karşı özgürlük savaşı kesintisi 45 yıl sürdü. Vietnam halkı özgürlüğünü 2 milyondan fazla evladını yitirerek kazandı.

21 Nisan’da Güney Vietnam Devlet Başkanı Nguyen Van Thieu, ABD’yi suçlayarak Tayvan’a kaçtı. Altı gün sonra Saygon kuşatma altındaydı. 29 Nisan’da ABD şehirde bulunan 7 bin vatandaşını ve Güney Vietnamlıları almak için helikopterlere emir verdi. İnsanlar kaçabilmek için birbiriyle yarıştı.

30 martta Saygon düştü, şehrin adı Ho Chi Minh olarak değiştirildi.

Vietnam yenilgisinin Amerikan emperyalistlerinde yarattığı depresyon ve bunun Vietnam savaşı sonrasında, Amerikan halkının girdiği psikolojik hava ile birleşip fobiye dönüşmesi emperyalizmin halkların kurtuluş mücadelelerine müdahalesindeki fütursuzluğunu bir süre önledi

Emperyalizm yeni-sömürgecilik çağında eskisi gibi dolaysız müdahale yolunu değil, kendi elleriyle kurduğu işbirlikçi iktidarlar aracılığıyla dolaylı müdahale yolunu seçti. Emperyalist açık işgale karşı Vietnam’da kazanılan zafer, dolaysız müdahale yolunun emperyalizme pahalıya mal olduğunu bir kez daha ispatlamış, bu nedenle de müdahale yöntemlerinde ve işbirlikçi iktidarların fonksiyonlarında değişmeler yapmaya zorunlu bırakmıştır.

30 Nisan 1975 – Anayasa Mahkemesi tarafından 1971 yılında kapatılmış olan Türkiye İşçi Partisi (TİP) yeniden kuruldu. Partinin genel başkanlığına Behice Boran, genel sekreterliğine Nihat Sargın getirildi.

30 Nisan 1993 – Dünya çapındaki iletişim ağı World Wide Web (www) doğdu.



29 Nisan

29 Nisan 1997 – Haklar ve Özgürlükler Platformu tarafından hazırlanan “Halk Anayasası Taslağı” kamuoyuna açıklandı.

Ä°lgili resim

‘‘Halk Anayasası Taslağı, ilk olarak 1997 Nisan’ında yayınlandı. Bu anayasa, ülkemizdeki onlarca yıllık mücadelenin ürünüydü. Bu anayasa, ülkemizin ve halkımızın karşı karşıya bulunduğu tüm sorunları çözmeyi hedefleyen bir bakış açısıyla oluşmuştu. Halkın sorunlarının çözümü için ortaya konulan temel şart, halkın iktidarıydı.”

Madde 1- Devlet, çok uluslu bir Demokratik Halk Cumhuriyetidir. Demokratik Halk Cumhuriyeti, Bağımsız, özgür, Demokratik ve Halktan Yana Bir Devlettir. Demokratik Halk Cumhuriyeti, Türk, Kürt ulusları başta olmak üzere Arap, Laz, Gürcü, Çerkes, Boşnak vb. çeşitli azınlık ve milliyetlerin gönüllü birlikteliğinden oluşur.”

………

Madde 31- Irkçılık insanlık Suçudur

a-) Hiç kimse ırk ve milliyeti dolayısıyla dışlanamaz, horlanamaz, zulme uğratılamaz ya da ayrıcalıklı kılınamaz.

b-) Irkçı, şoven, halklar arasında düşmanlık yayan, istilacı, ulus ve halk değerlerinin yozlaştırılmasını asıl özünden saptırılmasını amaçlayan hiçbir kurumlaşmaya ve faaliyete izin verilmez.’

Taslağın tamamını okumak için pdf linki:
http://www.ozgurluk.info/kitaplik/pdf/HalkAnayasasiTaslagi.pdf

kurtuluş dergisi 1998 ile ilgili görsel sonucu

29 Nisan 1999 – Katil sürüleri ellerinde demir sopalarla, MP5’lerle, balyozlarla 29 Nisan 1999’da Kurtuluş Dergisi merkez bürosuna saldırdı. Saldırı barikatlarla, direniş ve zafer sloganlarıyla karşılandı. Birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü barikatlar ard arda kuruldu. Balyozlarla kapıları kıran katiller büroda bulunan eşyaları talan etti, kırdı, el koydu, çalışanları ise tekme, tokat döverek gözaltına aldı.



28 Nisan

28 Nisan 1945 – Mussolini partizanlar tarafından ölümle cezalandırıldı.

İtalya’yı yıllar boyunca kana ve teröre bulayan, başta Habeşistan olmak üzere gittiği her yerde yüz binlerce insanın ölümüne neden olan, halkların düşmanı faşist katil Mussolini, Almanya’ya kaçarken partizanlarca yakalanarak ceazalandırıldı. Yakalandığında üzerinde Alman üniforması, valizlerinde yüzlerce kilo altın vardı, fakat bunlar onu kurtarmaya yetmedi.

28-29 Nisan 1960 – 28-29 NİSAN OLAYLARI- Turan Emeksiz

28 Nisan’da İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde DP iktidarının baskılarını protesto gösterisi yapan öğrencilerin üzerine polis tarafından ateş açıldı.

Açılan ateşte Turan Emeksiz şehit düştü, Rektör Profesör Dr. Sıddık Sami Onar da öğrencileri korumak isterken polis tarafından yaralandı. Ertesi gün gösteriler başta Ankara ve İzmir olmak üzere diğer şehirlere yayıldı.

Ankara’da Siyasal Bilgiler ve Hukuk Fakültesi öğrencileri fakültelerin bahçesinde toplanarak protesto gösterilerine başladılar. Polisin yanısıra hükümet emrindeki askeri birlikler de öğrencilerin üzerine ateş açtılar. İstanbul’da Nedim Özpulat adlı bir öğrenci daha katledilirken, Ankara’da ateş açma emrini uygulamayı reddeden binbaşı Vehbi Ersü derhal tutuklandı. İstanbul ve Ankara’da sıkıyönetim ilan edilerek yüzlerce öğrenci tutuklandı.

28-29 Nisan 1960’da başlayıp 27 Mayıs’a kadar hemen her gün sürüp giden öğrenci gösterileri DP hükümetini yıkan muhalefetin başlıca kitlesel dayanağıydı.

28 Nisan 1977 – ÇİĞDEM YILDIR’IN KATLEDİLMESİ VE MYO’NUN İŞGALİ

28 Nisan 1977’de Galatasaray Mühendislik Yüksek Okulu öğrencileri okul çıkışında faşistler tarafından kurşun yağmuruna tutuldu. Bu saldırıda Çiğdem Yıldır isimli DEV-GENÇ’li öğrenci şehit düşerken, üç DEV-GENÇ’li öğrenci de yaralandı.

Bu faşist saldırı üzerine Galatasaray Mühendislik Yüksek Okulu aynı gün DEV-GENÇ tarafından işgal edildi. Öğrencilerin büyük bir coşkuyla bütün gece boyunca sürdürdükleri ve faşizme karşı kinin haykırıldığı işgalden sonra Çiğdem Yıldır, Şişli-Karaköy-Kadıköy yoluyla Karacaahmet’te sona eren bir yürüyüşten sonra büyük bir anti-faşist gösteriye dönüşen cenaze töreniyle toprağa verildi.

28 Nisan 1993 – Ümraniye’de “Çöp Faciası”;

Ümraniye’de meydana gelen çöplük patlamasında 11 ev tamamen çöp yığını altında kalırken 40 yoksul gecekondu emekçisi de hayatını kaybetti. Patlamayı polisi arayarak haber veren halka “Tamam haberimiz var” cevabını veren polis olay yerine ancak bir saat sonra gelebildi. İlk patlamayla onlarca kişi hayatını kaybederken, gereken önlemlerin alınmaması sonucu ikinci gün meydana gelen yeni bir patlamayla bir kişi daha hayatını kaybetti.

28 Nisan 1993 – “Grizu Katliamı”; Zonguldak-Kozlu İhsaniye’de meydana gelen grizu patlamasında 55’in üzerinde madenci hayatını kaybetti.

28 Nisan 1996 – Kuştepe Karakolu’na Saldırı; Devletin zulüm merkezlerinden biri olan İstanbul-Kuştepe Karakolu, Muharrem Karakuş ve Mustafa Bektaş’ın katledilmesine misilleme olarak Devrimci Halk Kurtuluş Cephesi-Hüseyin Aslan Silahlı Propaganda Birliği tarafından bombalandı ve silahlı saldırı düzenlendi. Bu saldırı sonucu polis Mehmet Ünlü öldü, birçok polis ise ağır yaralandı.

28 Nisan 1989 – Raul Sendic... Uruguay şehir gerillası hareketi Tupamaroların lideri Paris’te öldü.



27 Nisan

27 Nisan 1992 – ABD’nin San Fransisco eyaletinin Los Angeles kentinde zenci bir şoförü dövmekten yargılanan 4 polis beraat etti. Bu karar üzerine zenciler ayaklandı. Olaylar sonucu 13 kişi öldü, 170 kişi yaralandı.

27 Nisan 1993 – Kültür Bakanlığı’na Mühür; Kültür Bakanı Fikri Sağlar’ın “Sanata ve sanatçıya baskıları ortadan kaldıracağız”, “Yasakları yasaklayacağız” türü demagojilerine ve sanata, sanatçıya, yazarlara baskıların daha da pervasızlaşmasına yeter diyen Grup Özgürlük Türküsü, ESM çalışanları ve Ankara Özgür-Der’den oluşan bir grup Kültür Bakanlığı’na giderek Kültür Bakanı’nın odasını mühürlediler.

27 Nisan 1995 – Elbistan’da “Faili Meçhul”; 20 Ekim’de Elbistan’ın Malatya Caddesi’nde, kendilerini polis olarak tanıtan üç kişi tarafından “bir konu üzerine ifadesinin alınacağı” gerekçesiyle bir araca bindirilerek götürülen HADEP Elbistan İlçe Başkanı Hüseyin Koku Malatya’nın Pötürge ilçesi Tepehan beldesi kırsal kesiminde öldürülmüş olarak bulundu. Koku’nun başı ve ayağı kesilmiş olarak bulunan cesedi, üzerindeki mahkeme ve TEK evraklarından teşhis edildi.



26 Nisan

26 Nisan 1937 – Guernica katliamı..

Naziler İspanya İç Savaşı sırasında yeni kurdukları hava gücü Lutwaffe’yi İspanya’nın kuzeyindeki Cumhuriyetçi Bask kenti Guernica’yı bombalayarak denemeye başladı.

İspanya da cumhuriyete karşı ayaklanan Faşist Franko ve milisleri, Hitler ve Mussolini tarafından desteklenmektedir. 

Naziler İspanya’ya uçaklar, silahlar, denizaltılar, top ve zırhlı araçlar göndermekte, sol güçlerin ezilmesi için hiçbir katkıyı esirgememektedirler. Ancak buna rağmen Franko çetesi, özellikle solun çok güçlü olduğu kentlerde ve Katalan-Bask bölgelerinde ciddi bir ilerleme sağlayamamaktadır. Direniş güçlü ve çok serttir. Sonunda, faşistler Bask bölgesinde yedikleri ağır darbelerin intikamını Guernica kasabasından alırlar. 26 Nisan 1937’de faşist Alman ve İtalyan uçakları Guernica kasabasına bomba yağdırırlar.

Bombalamadan sonra yapılan gözlemlere göre birkaç saat içinde 1650 kişi katledilmiştir. Evlerin onda dokuzu kullanılmaz hale gelmiş, aralıklarla akşama kadar süren bombalamalarda, Guernica halkının bir bölümü dağ yamaçlarına sığınarak canlarını kurtarmıştır. 

Katıldığı bir sergide Alman bir general Picasso’ya yaklaşır ve sorar; 
”Bu tabloyu siz mi yaptınız” Picasso’da; ”Hayır, siz yaptınız” der. Picassonun Guernica Tablosuda bu katliamı anlatmaktadır.

26 Nisan 1986 – Ukrayna’da bulunan Çernobil Nükleer Santrali’nde bir deney esnasında 1986 yılındapatlama oldu. Kazada ilk olarak 31 kişinin öldüğü bildirilirken sonrasında on binlerce kişinin radyasyon yüzünden öldüğü, yedi milyon kişinin zarar gördüğü biliniyor.

Üzerinden 33 yıl geçmesine rağmen Ukrayna ve Beyaz Rusya yıllık bütçelerinin yüzde 5-9’luk kısmını Çernobil ile mücadeleye ayırıyor. Son olarak Çernobil’in üzeri beton ve çelik bir kalkanla örtüldü. Üzerinden 33 yıl geçmiş bir nükleer felaketle hala başa çıkılamadığı gibi bulunabilen tek “dahiyane” çözüm ise üzerine beton dökmek. 

Ä°lgili resim

Yayılan radyoaktif sızıntı bulutlar aracılığıyla İskandinav ülkeleri, Doğu Avrupa ve Karadenize kıyısı olan ülkeleri, bu arada Türkiye’nin Trakya ve Karadeniz bölgelerini etkiledi.

Kazanın ardından Doğu Karadeniz’de kanser vakaları artış gösterdi. Bölgede yayılan radyasyon nedeniyle kanser vakalarının artacağı öngörülmüştü.

Çernobil’den binlerce kilometre uzaktaki ülkeler dahi, radyasyonun yıkıcı etkilerini tarım ve hayvancılık noktasında inceleyip önlemler alırken, Türkiye’deki durumsa farklıydı. 

“Çernobil’in Türkiye’ye etkisi yoktur” diye gösteriş yapmayı görev edinen dönemin bakanları, “batı tezgahı” diye açıklama yapan Çay-Kur genel müdürü, televizyon ekranlarından afiyetle çaylar içmiş, fındık yemişlerdi.

Çernobil faciasından sonra yayılan radyasyonun etkileriyle kansere yakalanan onbinlerce insanımızdan biride Kazım Koyuncu‘ydu. 2005 yılında 33 yaşındayken ölen Koyuncu, Karadeniz’in radyoaktif felaketine karşı mücadelesiyle öne çıkan en önemli sanatçılardandı. Akciğer kanserine karşı verdiği mücadeleyi kazanamadı… Koyuncu’nun Türkiye’nin Çernobil politikasıyla ilgili eleştirisi şu şekildeydi;

‘‘O çayı içen biri geri zekâlıdır… Bu ülkenin böyle politikacılara, yalancılara ihtiyacı yok. Kendi onuruna sahip çıkmış, kendi kişiliğine sahip çıkmış haline ihtiyacı var.‘‘

26 Nisan 1991 – Özal’ların Düğününe Bomba;

Devrimci Sol tarafından ‘‘sömürüye, zulme, haksızlığa ve adaletsizliğe dayanan bu düzenin sahiplerine bir uyarıda bulunmak amacıyla‘‘ denilerek, Özal ailesinin, düğünü yaptığı Swissotel’in salonuna ve yerleşim alanına 4 adet bomba yerleştirildi.

Halkımızın emeğinden, kanı, canı pahasına ürettiklerinden çaldıklarıyla padişahlara özgü bir düğün yapıldığı söylenen eylemde  can kaybı hedeflenmediği için, saat 21.00-21.05 arası İstanbul Emniyet Müdürlüğüne, otel güvenlik sorumlularına ve basına telefon edilerek salona ve yerleşim alanına bomba yerleştirildiği bildirilmiş ve salonun boşaltılması istenmişti.

26 Nisan 1994 – Samandıra’da Yıkım ve Direniş; Kartal’a bağlı Samandıra bölgesi, 26 Nisan’da insanlar henüz uykuda ve yataklarındayken yüzlerce polis ve jandarma tarafından kuşatıldı. Yıkım vardı. Mahalle halkının direnerek karşı koyması üzerine cop ve dipçiklerle yapılan polis ve jandarma saldırısında bir kişi yaralandı.



25 Nisan

25 Nisan 1926 – İran’da Rıza Han Pehlevi kendisini şah ilan etti.

Ä°lgili resim

25 Nisan 1953 – Cambridge Üniversitesi’nden iki bilim insanı kalıtsal özellikleri anne ve babadan çocuğa taşıyan molekül yapısını buldular. Bu moleküler yapıya DNA adını verdiler.

Deoksiribo Nükleik Asit (DNA), tüm organizmalar ve bazı virüslerin canlılık işlevleri ve biyolojik gelişmeleri için gerekli olan genetik talimatları taşıyan bir nükleik asittir.

DNA’nın başlıca rolü bilginin uzun süreli saklanmasıdır.

25 Nisan 1975 – Site Öğrenci Yurdu’na Saldırı Ve Sokak Çatışması

İYÖKD’ün denetiminde olan Site Yurdu, Beyazıt bölgesindeki devrimciler için çok önemli bir konuma sahiptir. Bölgedeki faşist saldırılara karşı bir güvenlik noktası oluşturmaktadır.

Site Yurdunun karşısında bulunan Sivas Öğrenci Yurdu da faşistler için bir üs noktasıdır. Burada kalan faşistlerin asıl görevi; Site Yurdu’ndaki faaliyetleri engellemeye çalışmak, polisle işbirliği içinde çeşitli olaylar yaratıp Site Yurdu’nun kapanmasını sağlamaktır.

Faşistler, giriş ve çıkışı Site Yurdu’ndaki devrimciler tarafından denetlenen, bu yüzden çevrede etkin bir rol oynayamayan bu yurttan, hemen her hafta Site Yurdunu tarayarak olay çıkmasını, Site Yurdunun basılmasını ve böylece kamuoyuna Site Yurdu’nun huzursuzluk saçan ve “anarşi” kaynağı olan bir yer gibi lanse edilmesini amaçlıyorlardı.

Olay günü de faşistlerin güpegündüz yurdu taramasıyla başlayan çatışma sırasında, Site Yurdunda işçi olarak çalışan Abdi Gönen, faşistlerin açtığı ilk ateş sırasında vurulur ve yurdu saran polisin, dışarıya kimseyi bırakmaması yüzünden kan kaybından ölür. Daha sonra yurda giren polis “arama” adı altında tüm yurdu talan ederek yurtta bulunan tüm öğrencileri de gözaltına alır.

Olayı duyan İYÖKD’lüler, hemen toplayabildikleri öğrenci kitlesiyle bir yürüyüş düzenler. Laleli Beyazıt yoluyla Sultanahmet’e ilerleyen yürüyüş kolu Sultanahmet’te polislerin saldırısıyla karşılaşır. Panzer, silah ve bombayla öğrencilere saldıran polis bu sefer, öğrencilerin bir kısmının dağılmış olmasına rağmen, karşısında “Cepheci” gruptan, direnen bir topluluk bulur. Yarım saat kadar süren sokak çatışmasında devrimci öğrenciler taş, sopa, şişe, ne bulurlarsa, onlarla polise karşı koyar, panzerler molotof kokteylleri ile durdurulur, bir tanesi tahrip edilir. Geri çekilme esnasında gericilerin elindeki Milli Türk Talebe Birliği (MTTB)’den devrimcilere düzenlenen saldırı da geri püskürtülür ve MTTB binası tahrip edilir.

25 Nisan 1976 – Portekiz’de faşist diktatörlük sonrasında yapılan ilk serbest seçimleri Mario Soares liderliğindeki Sosyalist Parti kazandı.

25 Nisan 1992 – Trabzon Özgür-Der açıldı.

25 Nisan 1994 – Karadeniz Teknik Üniversitesi Kız Öğrenci Yurdu öğrencileri kantindeki yüksek fiyatlara karşı kantin boykotu başlattılar.



24 Nisan

24 Nisan 1955 – 29 bağlantısız Afrika ve Asya ülkesinin bir araya geldiği konferans sona erdi; sonuç bildirgesinde sömürgeciliğin ve ırkçılığın son bulması istendi.

24 Nisan 1980 – İstanbul, İzmir, Ağrı, Erzurum ve Kars’ta 1 Mayıs kutlamalarının yasaklandığı açıklandı.

24 Nisan 1980 – ABD`nin Rehine Kurtarma Fiyaskosu

İmam Humeyni taraftarı olan öğrenciler 1979`da Tahran`da ABD elçiliğini basarak 63 kişiyi rehin almışlardı. Karşılığında ABD`de bulunan İran Şah`ının teslimini istiyorlardı.

İranlı militanlar büyükelçiliği tam 444 gün boyunca işgal ettiler. 52 elçilik çalışanı bir buçuk yıl boyunca o binada esir kaldı. Amerika’nın hiçbir diplomatik girişimi başarı sağlamadı. Hatta Amerika , elçilik çalışanlarını kurtarmak için Umman denizinde bulunan donanmasıyla bir kurtarma operasyonu bile düzenledi. Ancak kendini dünyanın süper gücü ilan eden ABD‘nin bu operasyonu 8 askerini kaybetmesiyle sonuçlandı.

24 Nisan 1984 – Selda Bağcan, “suç olan fiili övdüğü” gerekçesiyle İstanbul Sıkıyönetim Askeri Mahkemesi tarafından tutuklandı.

24 Nisan 1995 – DİSK YÖNETİCİLERİ ANKARA’YA YÜRÜDÜ 
DİSK Başkanlar Kurulu ve sendika yöneticilerinin “Mezarda Emekliliğe Hayır” kampanyası çerçevesinde gündeme getirdikleri Ankara yürüyüşü, Kadıköy Belediyesi önünden başladı.



23 Nisan

“23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı”

23 NİSAN ÇOCUKLARIN BAYRAMI DEĞİLDİR

Hergün sayısız çocuk açlıktan, hastalıktan, ölürken çocuk bayramından söz edilmesi mümkün değildir. Bugün ne 23 Nisanlarda çocuklar mutlu olmuştur, ne de yılın diğer 365 günü..

Ne ulusal egemenlik kalmış, ne çocuklarımızın bayram yapacak hali.

Ülkemiz bağımsız değilken, bize bağımsız bir ülke olduğumuz söylenir. Ülkemizde demokrasi değil, faşizm varken, bize “demokrasiyle yönetilen bir ülke” olduğumuz öğretilir. Tüm toplum, zenginler ve fakirler, ezenler ve ezilenler diye ikiye ayrılmışken, bize “sınıfsız, imtiyazsız bir kitle” olduğumuz öğretilir. Halkımızın çok büyük bölümü açlık yoksulluk içindeyken çok küçük bir azınlığın lüks içinde yaşadığı gizlenir, adaletsizlik gizlenir, eşitsizlik gizlenir. Herşeye rağmen, çocuklarımızın genç gözlerinin gördüğü gerçekler karşısında da, “başka türlü olamayacağı”, bu düzenin kurallarına uymaları gerektiği, bu devlete itaat etmeleri gerektği öğretilir.

Bu ülkede milyonlarca çocuk yeterince beslenemiyor. Halen bu ülkeyi yönetenlerin adaletsiz, ahlaksız politikaları nedeniyledir.  Çocuklarımızı aldatıyorlar! Bu ülkede, milyonlarca çocuk, ilk okuldan sonrasını okuyamıyor. Bu ülkeyi yönetenlerin adaletsiz düzeni nedeniyle. Milyonlarca çocuk, daha 5-6 yaşlarından itibaren tamirhanelerde, konfeksiyon atölyelerinde veya sokaklarda çalışmak zorunda kalıyor. Böyle bir ülkede çocuk olmanın mutluluğunu, huzurunu yaşamak bile mümkün değildir. Milyonlarca çocuk bu huzurdan, mutluluktan, en temel güvencelerden yoksundur.

23 Nisan “Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” devletin ikiyüzlülüğü, sahtekarlığıdır. Bütün dünya çocuklarının kardeşçe, gelecekleri güven içinde yaşadıkları bir dünyada hergün çocuklarımızın bayramı olacaktır.

23 Nisan 1962 –  Ankara’da Yılanların Öcü filminin gösterildiği sinemada olaylar çıktı. Bir grup, film bittikten sonra, sinemaya maddi zarar verip “kahrolsun komünistler” diye bağırdı.

23 Nisan 1968 – ABD’deki Columbia Üniversitesi’nde bir grup Vietnam Savaşı karşıtı öğrenci yönetim binalarını ele geçirerek üniversiteyi kapattı.

23 Nisan 1975 – Sıkıyönetim Komutanlığı, ünlü Rus yazar Maksim Gorki’nin “Ana” adlı romanından uyarlanan aynı adlı oyunu sahneleyen Ankara Sanat Tiyatrosu’nu (AST) kapattı.

23 Nisan 1978 – Iğdır’da ülkücüler Cumhuriyet Halk Partililere ait ev ve işyerlerine saldırıp tahrip etti.

Türk Hava Yolları’nda Hava-İş sendikasına üye işçiler greve başladı.

23 Nisan 1997 – Susurluk devletinden hesap sormak amacıyla 1 dakika ışık karartma eylemiyle başlayıp, Halk Meclisleri’nin, Devrimci Halk Güçleri’nin öncülüğünde sokaklara taşınan karartma eyleminin ikinci bölümü gerçekleştirilen şenliklerle sona erdirildi.



22 Nisan

22 Nisan 1912 – (5 Mayıs 1912) Pravda (Gerçek) gazetesi, Çarlık Rusya’sında Bolşevikler tarafından ilk kez 22 Nisan 1912’de Petrograd’da yayınlandı.

pravda gazetesi 1912 ile ilgili görsel sonucu

Pravda’nın ilk sayısının başyazısını “Koba” takma ismiyle Josef Stalin yazmıştı. Vladimir İlyiç Lenin günlük olarak makaleler, öneriler ya da eleştirilerle Pravda’nın yayınına yön veriyordu.

Çarlık rejiminin polis örgütü tarafından sürekli olarak kapatılan gazete, her defasında başka bir adla yeniden çıktı. Sonunda 1917 Sovyet Devrimi’nden sonra partinin resmi yayın organı haline geldi (1918). SSCB’nin dağılmasına değin ülkenin en önemli resmi gazetesi, haber ve eğitim organı olan Pravda, bilim, ekonomi, kültür ve edebiyat konularında, ideolojik yorumlar ve makaleler yayımlıyordu. Ayrıca okur mektuplarına ve onları komünist kuram ve programlar konusunda bilgilendirmeyi amaçlayan yazılara yer veriyordu.

22 Nisan 1965 – DÖNÜŞÜM Dergisi yayın hayatına başladı. 
Dönüşüm, 1965 yılından itibaren Türkiye İşçi Partisi (TİP) çevresince Ankara merkezli olarak çıkarılan siyasi gazete. Sahipliğini ilk beş sayı Ataol Behramoğlu sonrasında Abdullah Nefes yapmıştır. 

22 Nisan 1994 – İki ay öncesinde polis tarafından basılarak Valilik tarafından iki ay süreyle kapatılan ve Konya’da faaliyet yürüten Meram Özgür-Der yeniden açıldı.

22-24 Nisan 1996– DETUDAP’lı aileler, hapishanelerdeki devrimci tutsaklara yönelik katliam planlarını ve kontrgerilla şefi Mehmet Ağar’ın Adalet Bakanı olmasını protesto etmek amacıyla Boğaz Köprüsü’nü trafiğe kapattılar.

22 Nisan 1997 – PERU`DA KONSOLOSLUK İŞGALİ

Ä°lgili resim

17 Aralık 1996’da tüm dünyanın gözlerini Peru’ya çeviren bir eylem gerçekleştirildi.

MRTA gerillaları Japon Büyükelçiliğini işgal ederek çeşitli ülkelerin bakan, elçilik düzeyinde yetkililerin de bulunduğu çok sayıda görevliyi rehin aldılar. Böylece yıllardır Fujimori’nin ve emperyalizmin zulmü altında inleyen Peru halkının durumu ve faşist Fujimori hükümetinin gerçek yüzü tüm dünya gözleri önüne serildi.

Gerillaların tutsak yoldaşlarını kurtarmak için giriştikleri devrimci eylem tüm devrimcilerin ve ezilen, savaşan halkların coşku kaynağı oldu. 4 ayı aşkın bir süre dünyanın birçok yerinden destek alarak devam eden işgal eylemi 22 Nisan’da faşist Fujimori hükümetinin gerçekleştirdiği katliamla sona erdi.

14 MRTA gerillası teslim olmayı reddederek yoldaşlarını kurtarmak için yaptıkları eylemde kendilerini hesapsızca feda ederek şehit düştüler.

Ä°lgili resim

22 Nisan 1997 – Bergama köylüleri siyanürlü yöntemle altın arayan şirketin işletme binasını işgal ettiler.

22 Nisan 2009 – 1 Mayıs’ın Emek ve Dayanışma Günü olarak resmi tatil ilan edilmesi TBMM’de kabul edildi.



21 Nisan

21 Nisan 1967 – Yunanistan´da askeri faşist darbe. Yorgo Papadopulos komutasında ABD tarafından desteklenen “Albaylar Cuntası” yönetime el koydu.

21 Nisan 1975 – Nobel ilaç fabrikasında, 6’sı kadın 10 işçi ölüm orucuna başladı.

21 Nisan 1978 – Malatya’da içme suyuna zehir karıştırıldığına ilişkin asılsız söylentinin Milliyetçi Hareket Partisi il başkanına ait özel hastaneden çıktığı anlaşıldı.

21 Nisan 1980 – Sağmalcılar Hapishanesi’ndeki 23 tutuklu , hapishane aracından kaçtı.

21 Nisan 1994 – “Açlığa ve Zulme Karşı Ayağa Kalk!” kampanyası:

Oligarşinin krizinin faturasını emekçi halka yıkmaya çalışan Çiller-Karayalçın hükümeti, “5 Nisan Paketi”ni açıklayarak yeni bir zam, soygun ve işçi kıyımı furyasını başlattı.

Devrimci Sol Güçler, 24 Ocak Kararlarından sonraki en kapsamlı soygun paketine karşı halkın tepkilerini örgütlü hale ve eyleme dönüştürmek için “Zama Zulme Karşı Tek Yol Devrim” şiarıyla “Açlığa ve Zulme Karşı Ayağa Kalk” kampanyasını örgütledi.

Haklar ve Özgürlükler Platformu 13 Nisan’da zamlara, işçi kıyımına ve sömürüye karşı Eminönü Meydanı’nda bir gösteri düzenledi.

Devrimci Sol Güçler’in çağrısıyla İstanbul’un İkitelli, Doğanşehir ve Ayazma bölgelerinde, ardından Gazi, Bağcılar Yenimahalle, Çiftlik, Demirkapı-Fevzi Çakmak, Çağlayandere, Armutlu’da esnaf kepenk kapattı.

Otobüs biletlerine yapılan yüzde 100’lük zamlardan sonra Devrimci Sol Güçler gruplar halinde otobüslere binerek halka konuşmalar yaptılar.

Devrimci Sol tutsakları bulundukları tüm hapishanelerde soygun paketini protesto etmek amacıyla açlık grevine başladılar.

1 Mayıs yaklaşırken Devrimci Sol Güçler zammın, zulmün sorumlularından hesap sormak için “Ayağa Kalk” çağrısıyla halkı 1 Mayıs alanlarına çağırdı. Kampanya 1 Mayıs’tan sonra da devam etti.

Konya’da, Eskişehir’de, Zonguldak’ta, Karabük’te, İzmit Gebze’de kampanya kapsamında çeşitli eylemler gerçekleştirildi.

Aralarında Devrimci Mücadelede Kamu Emekçilerinin de bulunduğu memurların 28 Mayıs’ta Ankara’ya gelerek soygun paketini protesto ettikleri eyleme 40 bin kamu emekçisi katıldı.

Kampanya içerisinde Devrimci Sol Güçler çeşitli birim ve semtlerde “Zamlara Karşı Mücadele Komiteleri” oluşturdular. 

Haklar ve Özgürlükler Platformu’nun içinde yer aldığı çeşitli sendikalar, demokratik kitle örgütleri, dernekler, sosyalist dergi ve gazetelerin biraraya gelmeleriyle oluşturulan “Sömürü ve Zulme Karşı Güç Birliği” 31 Temmuz’da İstanbul Kadıköy’de 5 Nisan Kararlarını protesto eden “Bu Memleket Bizim” mitingi düzenledi. Mitinge 3 bin emekçi katıldı.

21 Nisan 1997 – Siyanürlü altın arayan Eurogold’un çalışmalarını durdurmak için Bergama’nın 17 köyünden bir araya gelen 4000 kişi, Ovacık, Çamköy, Narlıca köyleri bölgesindeki maden şantiyelerini işgal etti.

Ä°lgili resim


20 Nisan

20 Nisan 1939 – Nazi lider Adolf Hitler doğum günü kutlaması için Almanya’ya gelen Türk heyetini kabul etti. Heyette Ali Fuat Cebesoy, Falih Rıfkı Atay, Orgeneral Asım Gündüz, Yunus Nadi vardı.

20 Nisan 1965 – John Steinbeck’in Bitmeyen Kavga adlı romanın Türkçe çevirisi toplatıldı

Ä°lgili resim

20 Nisan 1978 – Kızıl Tugaylar örgütü 16 Mart’ta kaçırdıkları İtalya’nın eski başbakanı Aldo Moro’yu tutuklu arkadaşlarının serbest bırakılmaması halinde öldüreceklerini bildirdi.

20 Nisan 1902 – Marie Curie ve Pierre Curie, Paris’teki laboratuvarlarında radyoaktif radyum klorürü rafine etmeyi başardılar.

20 Nisan 1992 – Elazığ’da gözaltıları protesto eden aileler SHP İl binasını işgal ettiler.

20 Nisan 1995 – KAMU EMEKÇİLERİ 20 NİSAN’DA ALANLARDAYDI

Kamu emekçileri 20 Nisan’da büyük iller başta olmak üzere ülke genelinde greve çıkarak taleplerini dile getirdiler. Eylemlerde IMF’nin direktifleriyle hükümet tarafından gündeme getirilen göstermelik zam ve mezarda emeklilik yasa tasarısı protesto edildi.



19 Nisan

19 Nisan 1775 – Amerikan Bağımsızlık Savaşı başladı. Sömürgeci İngiliz birlikleri ile bağımsızlık savaşçıları Massachussets eyaletinin Lexington kentinde devrimin ilk çatışmasına girdiler.

Ä°lgili resim

19 Nisan 1882 – Evrim teorisinin yaratıcısı, İngiliz biyolog Charles Darwin öldü.

Ä°lgili resim

19 Nisan 1943 – II. Paylaşım Savaşı: Alman askerleri Yahudileri toplamak için Varşova Gettosu’na girdi. İstila edilen Polonya başkenti Varşova’daki Yahudilere yönelik temizlik harekatına karşı, Varşova Gettosu Ayaklanması başladı.

19 Nisan 1947 – Hindistan’da Kongre Partisi, ülkenin Hindistan ve Pakistan olarak iki ayrı devlete bölünmesini kabul etti.

19 Nisan 1948 – Amerika Birleşik Devletleri yeni bir atom silahını Marshall Adası’nda denedi.



18 Nisan

18 Nisan 1906 – ABD’nin San Fransisco kenti 7,7 şiddetindeki 50 saniye süren deprem ve onu izleyen yangınlarla yerle bir oldu. 28 bin bina yıkıldı. 500 kadar insanında katledilmesine neden olan depremde 100 bin kişi evsiz kaldı.

1906-San Fransisco depremi

18 Nisan 1920 – İstanbul Hükümeti, Millî Mücadele’yi yürüten Kuvayı Milliye’ye karşı, Kuvayı İnzibatiye’yi kurdu. Bu kuvvetler, Adapazarı dolaylarında çıkarılan isyanı destekledi; ancak Ankara Hükümeti’nin düzenli birliklerine yenildi.

18 Nisan 1955 – Görelilik (relativity) kuramını geliştirerek modern fizikte devrim yaratan Albert Einstein öldü.


18 Nisan 1978 – Malatya Belediye Başkanı Hamit Fendoğlu’nun öldürülmesini protesto eden Milliyetçi Hareket Partili ve Milli Selamet Partili faşist grupların çıkardığı olaylarda Malatya’da solcu ve alevilere ait birçok işyeri ve ev tahrip edildi. Birçok kişi yaralandı.

18 Nisan 1992 – Eskişehir Özgür-Der açıldı.



17 Nisan

17 Nisan – Uluslararası Köylü Mücadeleleri Günü

17 Nisan 1924 –İtalya’da genel seçimleri Benito Mussolini’nin Faşist Partsi kazandı.

17 Nisan 1946 – Suriye, Fransa’dan bağımsızlığını ilan etti. Bağımsızlık günü Eid-ul Jalaa (Iyd-ul Celâ) adıyla ulusal resmi tatil günü ilan edildi.

17 Nisan 1961 – ABD’nin desteklediği sürgündeki Kübalılar, Fidel Castro’yu devirmek üzere Küba’ya çıkarma yaptı. ”Domuzlar Körfezi Harekatı” olarak bilinen çıkarma, Fidel Castro’nun zaferiyle sonuçlandı.

17 Nisan 1978 – Malatya Belediye Başkanı Hamit Fendoğlu’nun bir bombalı suikastta öldürülmesi sonucu Malatya’da üç gün boyunca faşist ve gerici saldırılar yaşandı.

17 Nisan 1992 – 16–17 Nisan’da dünya ve Türkiye halkları İstanbul’da devrim bayrağının yükseğe kaldırıldığı tarihsel bir direnişle birlikte, oligarşinin gerçekleştirdiği bir katliama tanık oldu.

Çiftehavuzlar’da Sabahat Karataş‘ı, Eda Yüksel‘i, Taşkın Usta‘yı; Erenköy’de A.Fazıl Özdemir“i, Satı Taş‘ı, Hüseyin Kılıç‘ı; Üstbostancı’da Sinan Kukul‘u, Arif ve Şadan Öngel’i; Sahrayı Cedit’te Ayşe Nil Ergen ve Ayşe Gülen‘i katleden faşizm, karşılaştığı destansı direniş karşısında bir kez daha yenildi.

17 Nisan 1996 – Brezilya’daki Topraksız Köylüler Hareketi’nin 19 üyesi katledildi. İşte o gün Uluslararası Köylü Mücadeleleri Günü ilan edildi.



16 Nisan

16 Nisan 1917 – 1900’den beri sürgünde yaşayan Bolşevik lider Lenin sürgünde bulunduğu İsviçre’den Rusya’ya döndü ve Sosyalist Devrim’in başlatılması çağrısında bulundu. Lenin 1895’in sonunda tutuklanmış, bir yıl hapis ve Sibirya’da üç yıl sürgünün ardından Avrupa’ya gitmişti.

16 Nisan 1968 – Türkiye İşçi Partisi (TİP) yöneticileri Rıza Kuas ve Prof. Sadun Aren hakkında Akdeniz Ülkeleri İlerici ve Anti emperyalist Partiler Konferansı’na katıldıkları için soruşturma açıldı. 3 yıl sonra aynı gün Türkiye İşçi Partisi yönetimine “Kürtçülük” iddiasıyla dava açıldı.

16 Nisan 1988 –  İsrail komandoları Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) askeri komutanı Ebu Cihad’ı Tunus’ta öldürdü.



15 Nisan

15 Nisan 1925 – Yenileceğini anlayan Şeyh Sait, İran’a geçmeye çalışırken kendi akrabası olan Binbaşı Kasım’ın pusu kurduğu Çarpuh köprüsünde 15 Nisan 1925 tarihinde yakalandı ve orduya teslim edildi.

Şeyh Sait egemen güçlerin baskılarına kararlı direnmez ve can kaygısına düşer. Egemenlerin dediklerini yapar ama yine de idam edilmekten kurtulamaz

Şeyh Sait bir Nakşbendi şeyhidir. Ve ayaklanma, feodal toplumsal bir zeminde, dini bir liderlik altında, aşiretlerin Kemalist diktatörlüğe karşı ulusal içerikli talepler de barındıran bir başkaldırmadır. Ezilen, baskı gören, varlığı yok sayılan Kürt halkının, dinsel motiflerle de olsa Kemalizmin zoruna, zorbalığına, milliyetçi-ırkçı müdahalelerine başkaldırısı haklıdır.


15 Nisan 1983 – İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı, vatandaşlıktan çıkarılan Yılmaz Güney ve Cem Karaca’ya ait her türlü eserin basım, yayım, dağıtım ve bulundurulmasını yasakladı 

15 Nisan 1988 – Devrimci Gençlik okuldan atmalara, okuldaki polis-idare işbirliğiyle yapılan baskılara karşı bir eylemlilik süreci başlattı. İstanbul valiliğine yönelik bir yürüyüş gerçekleştirdi, okullarda sloganlı yemek boykotları yapıldı, çeşitli fakültelerde dekanlıklarla görüşmeler, basın açıklamaları, yürüyüşler, oturma eylemleri yapıldı.

15 Nisan 1994 – Kırşehir’de PETLAS’ın kapatılmasını protesto eden işçiler, 10 bin kişilik miting yaptılar.



14 Nisan

14 Nisan 1912 –Bir Alman şirketine 1910’da ısmarlanan Galata Köprüsü 1912’de hizmete girdi. Köprüden geçiş 1930’a kadar paralı olarak sağlandı. ‘Müruriye’ denilen geçiş parasını, önlükler giyen tahsildarlar topluyordu.

Tarihte bugün: 14 nisan

14 Nisan 1959 – 102 üniversite öğrencisi, Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Grubu’na çektikleri telgraflarda “İstanbul’da yüksek tahsilde bulunan Kürt gençleri” imzasını kullandılar. Kürtçülük konusunda derhal yayım yasağı getirildi.

14 Nisan 1987 – 14 NİSAN YÜRÜYÜŞÜ
80’li yılların ortalarından itibaren tüm olumsuz koşullara rağmen, öğrenci derneklerini kurup etrafında örgütlenmeye çalışan yüksek öğrenim gençliğinin mücadelesi Nisan Direnişleriyle doruk noktasına ulaştı.

10 Nisan’da yemek boykotlarıyla başlayan ve giderek yükselen direniş, ODTÜ’de öğrencilerin dipçiklere karşı direnişine ve İstanbul’da 14 Nisan yürüyüşüyle 12 Eylül sonrasının ilk büyük kitlesel gösterisine dönüştü.

Nisan direnişleri sadece bu üç ille sınırlı kalmadı. Türkiye çapında birçok ilde irili ufaklı birçok direniş yaşandı. Yüzlerce öğrencinin gözaltı alınması, onlarcasının tutuklanması direnişin coşkusunu dindirmeye yetmedi.

İstanbul’da 288 kişinin katıldığı kitlesel Açlık Grevi ile hedefine ulaşan direniş, “Tek Tip Öğrenci Derneği” yasa tasarısının meclisten çekilmesiyle bir zafer kazandı.
“Tek Tip Öğrenci Derneği” yasa tasarısı ile güçlüklerle kurulan öğrenci dernekleri ortadan kaldırılmaya ve rektörlerin emri altına alınmaya çalışılıyordu. Fakat taslak daha mecliste görüşülürken öğrenci gençlik, Devrimci Gençliğin önderliğinde kesin ve net tavrını koydu. Reformistler 14 Nisan öncesinde “provokasyondur”, “yasa dışı bir örgütün işidir” diyerek eyleme katılmazken, eyleme katılmak isteyenlere de eylemin anti-propagandasını yaparak eylem kırıcılığı görevini üstlenip, açıkça bu süreçte teşhir oldular.

Nisan Direnişleri DEV-GENÇ’in önderliği açısından da önemli bir dönüm noktasıydı. 14 Nisan yürüyüşü Dev-Genç tarafından gündeme getirilmiş ve reformist çizgiye karşı tepki gösteren tüm gençlik tarafından benimsenmiştir.



13 Nisan

13 Nisan 1969 – Diyarbakır’da Lice, Siverek, Suruç, Batman, Van, Muş, Malazgirt’ten gelen üç bin köylü “Toprak reformu ve bağımsızlık” talebiyle bir miting düzenlediler.

13 Nisan 1970- Dr. Necdet Güçlü faşistler tarafından katledildi. 

Ankara’da 13 Nisan 1970’te aralarında daha sonra Sağlık Bakanı olan MHP’li Osman Durmuş’un da bulunduğu 12 ülkücü fasist Hacettepe Üniversitesi’nin Sıhhiye’deki merkez binasını bastı. Baskında Hacettepe Tıp Fakültesi öğretim üyesi ve asteğmen Dr. Necdet Güçlü öldürüldü.

Ä°lgili resim

13 Nisan 1993 – KAĞITHANE İŞÇİLERİNİN ANKARA YÜRÜYÜŞÜ

Kağıthane’de 13 Nisan’da büyük bir eylemin hazırlığı vardı. İstanbul’un diğer belediyelerinden gelen işçiler ile Kağıthane Belediyesi’nden işten atılan 340 işçinın aileleri, 120 işçiyi Ankara yoluna uğurlamanın heyecanını yaşıyordu. 3 ayı aşkındır RP’li Kağıthane Belediye Başkanı’nın işten atma uygulamasına karşı direnen belediye işçilerinden 120’si, aldıkları karar gereği Ankara’ya yürüyerek direnişe yeni bir boyut kazandıracaklardı.

Sabah saatlerinde işçi lokalinin önünde toplanan 2500 işçi davul zurna eşliğinde yola koyuldular. 13 Nisan gecesi Gebze’de kalmayı kararlaştıran işçiler, 14 Nisan sabahı Dilovası’ndan tekrar sloganlarla yürüyüşe geçtiler. Körfez Belediyesi önüne gelindiğinde, işçiler coşkuyla karşılandı ve buradan destek için 35 işçi yürüyüşe katıldı. İşçilerin talepleri, işçi kıyımının durdurulması, iş güvencesi, anti-demokratik kararlar ve yasaların iptali başta olmak üzere iktidara yönelik taleplerdi.

Kağıthane işçileri Hereke, Cumaovası, Düzce hattında coşkulu karşılama ve katılımlarla yürüyüşü devam ettirdiler. Kağıthane işçileri 5 Mayıs’ta, yürüyüşlerinin 22. gününde, diğer belediyelerden işçilerin, ailelerinin, Ankara’dan devrimci kamuoyunun ve Özgür Halklar Komitesi’nin organize ettiği, Avusturya-Almanya’dan gelen 1 Mayıs heyetinin desteğinde 3000 kişilik bir kortej halinde pankartlarla, sloganlarla Ankara merkezine girdiler. Refah Partisi Genel Merkezi önüne kadar yürüyen işçilere destek vermek isteyenler polis tarafından engellenmek istendi. Ancak gösterilen kararlılıkla kortej daha da büyüyerek yoluna devam etti. İşçiler, 10 kişilik bir heyetin Meclis’te bakanlarla görüşmelerde bulunacağını, daha sonra açlık grevi gibi eylemlerle direnişlerini sürdüreceklerini belirterek, “Ankara’dan bu sorun çözülmeden gitmeyeceğiz, ölmek var dönmek yok” dediler.

13-14-18 Nisan 1996 – Kamu emekçileri grevli toplu sözleşmeli sendikal haklarına ve ülke sorunlarına sahip çıkmak amacıyla 13-14 Nisan’da ülke genelinde onbinlerce kişinin katıldığı mitingler, 18 Nisan’da da yüzde 80’lere varan katılımlarla iş bırakma eylemi gerçekleştirdiler.



12 Nisan

12 Nisan 1861 Amerikan iç savaşı Güney Carolina’daki çatışmalarla başladı. İç savaşta 620 bin kişi öldü.


12 Nisan 1945İktisat Bakanlığı, bütün illerde halkın giyim ihtiyacı için basma ve kaputbezi dağıtma kararı aldı.

12 Nisan 1961 Sovyetler Birliği uzaya ilk insanlı uyduyu gönderdi, kozmonot Yuri Alekseyeviç Gagarin uzayda 108 dakika kaldı.

12 Nisan 1963Martin Luther King Amerika Alabama’da haklar yürüyüşüne öncülük ettiği gerekçesiyle tutuklandı.

12 Nisan 1968Nazım Hikmet’in “Yaşamak Güzel Şey Be Kardeşim” adlı kitabını yayımladığı için hakkında soruşturma açılan Mehmet Ali Ermiş, sorgu sırasında katledildi.

12 Nisan 1987Türkiye’de 6680 sanatçı, yazar, hukukçu ve bilim insanının pasaport hakkının gasp edildiği açıklandı.

12 Nisan 1989  15 bin Tekel işçisi İstanbul’da eylem yaptı.

12 Nisan 1991 Genelevleri işleten Matild Manukyan, İstanbul vergi rekortmeni oldu.


12 Nisan 1991 Terörle Mücadele Kanunu kabul edildi, halka karşı yeni baskı ve zulüm yöntemlerinin önü açıldı.

12 Nisan 1993Türkiye İnternet’e bağlandı.

12 Nisan 1995“Sürgünde Kürt Parlamentosu” Lahey’de kuruldu.

12 Nisan 1995İçlerinde TAYAD’lıların da bulunduğu kayıp aileleri, 10 nisan’da gözaltında kayıplara karşı, Ankara’ya giderek görüşmelerde bulundular; Aileler 12 Nisan’da gözaltında kayıpları protesto etmek için dönüşümlü olarak açlık grevine başladılar.

12 Nisan 1997Okmeydanı Halk Meclisi Kuruldu.



11 Nisan

11 Nisan 1969

İstanbul’da 15 bin öğrenci boykota başladı.

11 Nisan 1980 

Yazar Ümit Kaftancıoğlu, İstanbul’da öldürüldü.

11 Nisan 1984

Metris Cezaevinde Devrimci Sol ve TİKB tarafından 11 Nisan 1984’te açlık grevi başlatıldı. 400 tutuklunun katıldığı bu grev 45. günden sonra ölüm orucuna dönüştü. Açlık grevindekilerin talepleri şunlardı:

• Tek tip elbise uygulamasının kaldırılması
• İnsani ve sosyal yaşam koşullarının düzenlenmesi
• Siyasi tutukluluk hakkının tanınması

  • Hapishanelerde işkence ve baskının son bulması;
  • Savunma hakkının engellenmemesi;
  • İnfaz yasasının düzeltilmesi;
  • İdamların durdurulması.


8 Nisan

8 Nisan 1924 – Kadıların yerini hakimler aldı.  TBMM’de kabul edilen Mahkemeler Teşkilatı Kanunu ile Şeriata göre yargılama kaldırıldı.

8 Nisan 1943 – Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Roosevelt, enflasyonu kontrol altında tutabilmek amacıyla tüm maaş ve ücretleri dondurduğunu ve işçilerin iş değiştirmesini yasakladığını açıkladı.

8 Nisan 1933 – Almanya’da Hitler ırkçılığı iş başında; ari ırktan olmadığı düşünülen memurlar emekli edildi.

8 Nisan 1959 – TKP Genel Sekreteri Şefik Hüsnü Değmer, 72 yaşında öldü.

Şefik Hüsnü’nün siyasi yaşamı, 1910’larda Jön Türkler içinde yer alarak başladı. Savaştan sonra Türkiye devrimcilerini birleştirme çabasına girişti. 23 Eylül 1919’da, Berlin’den gelen ve kendilerini “Türk Spartakistleri” olarak adlandıran devrimcilerle birlikte Türkiye İşçi ve Çiftçi Sosyalist Fırkası’nı (TİÇSF) kurdular. Değmer, TİÇSF’nin genel sekreterliğine seçildi (1919).

TİÇSF, II. Enternasyonal oportünizminin uzlaşmacı ve sosyal şoven yönlerinin izlerini taşıyan bir örgütlenmeydi.

16 Mart 1920’de İstanbul’un emperyalistler tarafından işgali sonrasında TİÇSF’nin faaliyetleri yasaklandı. TİÇSF gizli çalışmaya geçti ve Anadolu ulusal kurtuluş savaşını destekledi.

TKP’nin 10 Eylül 1920’de Bakü’de toplanan 1. Kongresinde Şefik Hüsnü gıyabında Merkez Komitesi üyeliğine ve Merkez İcra Komitesi 1. Sekreterliğine seçildi.

Üçüncü Enternasyonal’in (Komintern) 1924 yılındaki bir toplantısında Kontrol Komisyonu üyeliğine getirildi. Komintern’in desteğiyle İstanbul Akaretler’de gizli olarak toplanan TKP’nin Üçüncü Kongresinde oy birliğiyle Genel Sekreter seçildi.(1925)

Bu dönemde TKP, Kemalist iktidara akıl hocalığı yapan, ona destek veren, birtakım demokratik reformları abartan, feodalizmin tasfiyesi diyerek Kürt ulusunun soykırıma uğratılmasını alkışlayan tutumlarıyla, oportünist ve sosyal şoven politikalara savrulmuştur..

Şefik Hüsnü bu dönem tutukluluk yaşadı. 1929’da yurtdışına çıktı ve Almanya Berlin’de Komintern’in Batı Avrupa bürosunu yönetti. 27 Şubat 1933’te Naziler tarafından düzenlenen Reichstag yangını provokasyonu sonrasında Georgi Dimitrov ve Almanya’da bulunan diğer Komintern üyeleriyle birlikte tutuklandı. Altı ay sonra tahliye oldu.

Şefik Hüsnü Paris’te tanıştığı Polonyalı Leokadya Sterniaka ile Varşova’da evlenmişti. Şefik Hüsnü’nün kızı Meryem İkinci Dünya Savaşı sırasında Varşova direnişinde öldü.

1939’da Türkiye’ye döndü. Türkiye Sosyalist Emekçi Köylü Partisi’ni kurdu. Hemen ardından tutuklandı ve 1950’ye kadar tutuklu kaldı.

Zaman zaman SBKP’nin revizyonist politikalarına paralel olarak reformist politikaların savunucusu olan Şefik Hüsnü, 8 Nisan 1959’da Manisa’da sürgünde öldüğünde hâlen TKP Genel Sekreteri idi.

Türkiye Sol Hareketi tarihine iyilikleriyle, güzellikleriyle, zaaf ve eksiklikleriyle sahip çıkıyoruz. Mustafa SUPHİ, Şefik HÜSNÜ, Reşat Fuat BARANSEL, Dr. Hikmet KIVILCIMLI, Mihri BELLİ vb. birçok insan, yaşam ve mücadeleleriyle, Türkiye sosyalist hareketinin gelişimine önemli katkılarda bulundular.

8 Nisan 1964 – Türkiye Milli Talebe Federasyonu, İstanbul’da  Amerikan 6. Filosunu protesto etti. “Bütün ezilmiş uluslar, bir gün ezenleri yok edecektir” yazılı bir çelenk Dolmabahçe’den denize bırakıldı.

8 Nisan 1968 –Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde öğrenciler rektörlük binasını işgal etti.

8 Nisan 1996 –Lice, Hani ve Genç ilçelerinde devletin “terör” gerekçesiyle halka yönelik operasyonlarında 110 kişi katledildi.

8 Nisan 1972 –İspanyol ressam Pablo Picasso 91 yaşında, Paris’te öldü. İspanya İç Savaşı’nı anlatan Guernica tablosu ve başka eserlerini sanat tarihine miras bıraktı.

8 Nisan 1946 – Milletler Cemiyeti son oturumunu yaptı. Bu tarihten itibaren örgütün adı Birleşmiş Milletler oldu.



7 Nisan

7 Nisan 1970 Eyüp’teki Sungurlar Isı Kazan Fabrikasındaki 700 işçi Çelik-İş’ten istifa edip Maden-İş’e geçmelerini kabul etmeyen patrona karşı 7 Nisan’da oturma grevi başlattılar.

7 Nisan 1969 MHP’nin yan örgütü Ülkü Ocakları Birliğine bağlı “komandolar” Hacettepe Üniversitesi’nde düzenlenen uluslararası doğum kontrol seminerini bastı.

7 Nisan 1969 İstanbul Şehir Tiyatroları sanatçıları “hak yürüyüşü” yaptı.

7 Nisan 1978 İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doçent Server Tanilli’ye karşı MHP’li sivil faşistler tarafından silahlı saldırı düzenlendi. Aldığı kurşunlardan omuriliği zedelenen Tanilli felç oldu. Server Tanilli 12 Mart darbesi sonrası üniversiteden uzaklaştırılmıştı. Uygarlık Tarihi kitabı nedeniyle yargılanan Tanilli beraat etmiş, üniversiteye dönmüştü.

7 Nisan 1979 Türkiye Emekçi Partisi (TEP) Genel Başkanı Mihri Belli’ye MHP’li faşistler tarafından silahlı saldırı yapıldı. Ağır yaralanan Belli, kendisini vuranın Cengiz Ayhan olduğunu söyledi. Saldırıyı, Türkçü İntikam Tugayı’na bağlı Esir Türkleri Kurtarma Ordusu üstlendi. Cengiz Ayhan, 1986’da Çanakkale Hapishanesi’nde halka karşı işlediği suçların karşılığı olarak Devrimci Sol tutsakları tarafından şişlendi.

7 Nisan 1991 12 Mart 1971 faşist askeri cuntası döneminde İstanbul’da Ziverbey’deki işkenceli “kontr-gerilla” sorgularını yöneten Emekli Tümgeneral Memduh Ünlütürk, Devrimci Sol örgütü tarafından vuruldu.

7 Nisan 1712  New York’ta köleler isyan başlattı.

7 Nisan 1943 Batı Ukrayna’nın Terebovlia kentinde Naziler, 1.100 Yahudiyi öldürüp toplu mezara gömdüler.

7 Nisan 1963 Yugoslavya’da sosyalist cumhuriyet ilan edildi.

7 Nisan 1969 İnternet’in sembolik doğum günü.

7 Nisan 2003Bağdat, tümüyle Amerikan emperyalizmi tarafından işgal edildi.



4 Nisan

4 Nisan 1954 – 3 bin nükleer karşıtı protestocu Londra’dan Aldermaston’daki Atom Silahları Araştırma Kuruluşu’na doğru yürümeye başladı.

4 Nisan 1962 – Fakir Baykurt’un aynı adlı romanından sinemaya uyarlanan “Yılanların Öcü” adlı film Mart 1962’de Sansür Kurulu tarafından muzır propaganda yapıldığı gerekçesiyle yasaklanmıştı. Yapımcı karara itiraz etti ,İçişleri Bakanı Ahmet Topaloğlu da kuruldan filmi bir defa daha incelemesini istedi. Filmi ikinci defa inceleyen Sansür Kurulu hiçbir değişiklik yapılmadan oynatılmasına karar verdi.

4 Nisan 2004 – Almanya Alevi Kadınlar Birliği, “25 Dilde Kadın Türküsü” adıyla festival düzenledi. Konserde 500 kadın aynı anda saz çalarken 300 kadın şarkı söyledi. 



3 Nisan

3 Nisan 1906 –Lumiere Kardeşler, renkli fotoğrafı icat etti.

3 Nisan 1948 –ABD Başkanı Harry S. Truman, Amerikan emperyalizminin dünya ülkelerini yeni sömürgeleştirmesinin en önemli araçlarından biri olan Marshall Planı‘nı imzaladı.

3 Nisan 1949 –12 ülke, Kuzey Atlantik Antlaşma Örgütü’nü yani NATO’yu kuran anlaşmayı imzalayarak, dünya halklarına karşı yeni bir saldırı örgütü kurdular.

3 Nisan 1950 –Türkiye’ye Marshall yardımıyla(!) 30 milyon dolar değerinde tarım makineleri geldi.

3 Nisan 1966 –Başbakan Süleyman Demirel, “Türkiye’de Amerikan üssü yoktur, tesisi vardır” dedi. Bu söz, ülkemizi yönetenlerin emperyalizme bağımlılığı gizlemesinin sembolü olarak siyasi tarihimize geçti.

3 Nisan 1968 – Amerika’da, haklar ve özgürlükler savunucusu Martin Luther King öldürüldü.

3 Nisan 1997 –Türkiye’de sivil faşist hareketi, komando kamplarını örgütleyen, sivil faşist çeteler aracılığıyla gerçekleştirilen kitle katliamlarından sorumlu olan Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Alparslan Türkeş Ankara’da öldü.



2 Nisan

Ä°lgili resim

2 Nisan 1948 –İlerici yazarlarımızdan Sabahattin Ali katledildi. Cinayeti tertipleyen gizli servisti. Sabahattin Ali, Bulgaristan sınırını geçmeye çalışırken, kılavuzu Ali Ertekin tarafından katledilmişti. Tutuklanan Ertekin’in cezası indirime uğradı. Aynı yıl çıkan af yasasıyla da serbest bırakıldı.

Ä°lgili resim

2 Nisan 1972 – Charlie Chaplin, 20 yıl uzak bırakıldığı ülkesi Amerika’ya döndü. Chaplin, Amerika’da, “anti-komünist kampanyanın” en alçakça biçimlerde sürdürüldüğü McCarthy döneminde, “komünist sempatizanı” olduğu gerekçesiyle soruşturulmaya başlanmış ve ABD’yi terketmişti.  Chaplin, ülkesine Oscar özel ödülünü almak için geri döndü.

Ä°lgili resim

2 Nisan 1975 – SSCB vatandaşı Anatoli Karpov, ABD’li Bobby Fischer’in kendisiyle oynamayı reddetmesi üzerine 23 yaşında Dünya satranç şampiyonu oldu.

2 Nisan 1981 –İstanbul Sıkıyönetim Askeri Savcılığı, DİSK Genel Başkanı Abdullah Baştürk ve 149 arkadaşı hakkında “işçileri siyasi mahiyette yasadışı greve teşvik ettikleri ve Sıkıyönetim Komutanlığı’nın emirlerini dinlemedikleri” gerekçesiyle dava açtı.

2 Nisan 1991 – PETKİM’DE İŞGAL… Petkim işçileri uyuşmazlıkla sonuçlanan toplu sözleşme görüşmelerinin Yüksek Hakem Kurulu’na götürülerek çözümsüz bırakılmasını protesto etmek amacıyla direnişe başladılar.

Aylarca tabanı oyalayarak, eylem taleplerini reddeden sendika eylem kararları almak zorunda kaldı. Mart ayı başında Yarımca’daki Petkim işçilerinin yürüyüşüyle başlayan eylemler, 13-14 Mart’ta işyeri yemekhanesini işgal ile sürdü. 27 ve 28 Mart’ta işçi ailelerin dre katıldığı yürüyüşler yapıldı. 1 Nisan sabahı için planlanan Aliağa’da yürüyüş eylemi, polisin saldırısına rağmen gerçekleşti. 2 Nisan günü, saat 16.00’da ise işyerinde süresiz işgal başladı.

2 Nisan 1992 –Toros Gübre işçileri, patronun, daha önce direnişleri sonucunda kabul ettiği anlaşmaya uymak istememesi üzerine yeniden direnişe başladılar.

Toros Gübre işçileri, 34 günü açlık greviyle geçen 87 günlük bir direniş gerçekleştirmişler ve atılan tüm işçilerin işbaşı yapması, sendikanın tanınmasi ve işçilerin çalıştığı bölümde taşeronlugun kaldırılması, mevsimlik işçi alınması halinde bile sendika güvencesi verilmesi taleplerini kabul ettirmişlerdi.



1 Nisan

1 Nisan 1924 –Münih’teki darbe girişimi dolayısıyla Nazi lideri Adolf Hitler 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Fakat sadece 9 ay hapis kaldı ve bu sırada Mein Kampf (Kavgam) adlı kitabı yazdı.

1 Nisan 1955 –Kıbrıs’lı Rumlar, adanın İngiltere’den bağımsız olmasını öngören EOKA hareketini başlattılar.

1 Nisan 1979 – Humeyni, İran İslam Cumhuriyeti’ni ilan etti.

1 Nisan 1981 –Milli Güvenlik Konseyi emniyet mensuplarıyla çarşı ve mahalle bekçilerinin dernek kurmasını yasakladı. O zamandan bu yana da polisin sendika, dernek kurma yasağı sürüyor.

1 Nisan 1991 – Arma Tekstil’de İşgal … 80 işçinin çalıştığı Arma Tekstil’de işçiler sigortasız çalıştırılıyor; uzun mesailere kalmak zorunda bırakılıyorlardı. Ücretler düşüktü. Bu sorunlara ücretlerin üç aydır ödenmemesi sorunu da eklenince, işçiler direnişe geçtiler. 1 Nisan’da yirmi işçi kapıya barikat kurarak işyerini işgal etti. 24 saat süren işgal polisin gece yarısı pencereleri ve kapıları kırarak içeri girmesi üzerine son buldu.

1 Nisan 1991 –Varşova Paktı feshedildi.

1 Nisan 1991 –Türk Hava Yolları ve Havaş’ta çalışan 10.500 işçi greve başladı.

1 Nisan 1993 – Dersim’de Kepenk Kapatma … ’93 yılında devlet, Dersim’de köylerde arama yapma bahanesiyle evleri talan edip, “sığınak var” gerekçesiyle evlerin altını kazma gibi bir dizi baskı politikasını sürdürüyordu. 28 Mart-1 Nisan tarihleri arasında helikopterler Jel ve Munzur dağlarını bombaladılar. Katledilen gerillalar şehir merkezine panzerlerle sürüklenerek getirildiler. Bütün bu baskıları protesto etmek amacıyla 1 Nisan’da Dersim esnafı kepenk kapattı.

1 Nisan 1996 – 1978 yılında 7 öğrencinin katledilmesiyle sonuçlanan “16 Mart katliamı” davası yeniden açıldı. 1 Nisan günü tanık olarak dinlenen Remziye Akkol, katliam bombasını kardeşi Zülküf İsot’un attığını söyledi.”Kardeşim katliamı Türkeş’in planladığını söylemişti” dedi.

Ä°lgili resim