Tarihin Işığında… 15 MART… DEVRİMCİ SOL ANA DAVASI BAŞLADI

12 Eylül Askeri Fşasit cuntası tarafından açılan Devrimci Sol Ana Davası, Türkiye tarihi açısından önemli bir dava olmanın ötesinde;
burjuvaziyle devrimcilerin savaşında gelenekler yaratan, halklar için direniş ve kurtuluş manifestosu yazan bir davadır.

Dava, İstanbuldaki 1. Ordu Sıkıyönetim Mahkemesi’nde 1 Mart 1981’de başladı.
Devrimci Sol Ana Davası hakkında, 32 yıl sonra “olağanüstü zaman aşımı” nedeniyle davanın düşürülmesi kararı verildi.
Dava o kadar uzun sürdü ki, Devrimci Sol önderi Dursun Karataş bu süre içinde şehit düştü ve Dursun Karataş’ın dosyası, bu nedenle davadan ayrıldı.

KALABALIK DAVALAR

1981 yılında açılan Devrimci Sol Ana Davası’nda sanık sayısı 1223’ü bulmuştur. Bu rakam, o günkü mücadelenin yüksekliği boyutlarında düşünülmelidir.
1983 yılında Başbakanlık tarafından yayınlanan “Terör ve Terörle Mücadelede Durum Değerlendirmesi” adlı raporda “Devrimci Sol örgütüne üye 3.069 kişinin yakalandığı, 6.574 kişinin ise henüz yakalanamadığı” açıklanmıştır.

Davada 1243 tutsağa, 825 eylem suçu isnat edildi.
Bunlar, “adam öldürme”, “adam öldürmeye teşebbüs”, “silahlı gasp”, “pankart asma”, “afiş yapıştırma”, “patlayıcı madde atma” ve “izinsiz toplantı ve gösteri yapma” gibi eylemlerdi.

HAKLIYIZ KAZANACAĞIZ

Devrimci Sol Ana Davası’nı dünya çapında bir dava haline getiren sloganlardan biri, Savunmanın Kapak ismi de olan HAKLIYIZ KAZANACAĞIZ sloganıdır.
Bu savunmanın adı olmaktan çıkıp, bir halkın duygu ve düşüncelerinin tümüne ifade eden bir slogana dönüşmüştür.
Devrimci Sol önderi Dursun Karataş’ın Savunmanın kapağında gösterdiği bu söz, hemen tüm Devrimci Sol tutsaklarının mahkemelerdeki ve mücadeledeki son sözü olmuştur.

Üsküdar 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 18 yıl süren Dev-Sol ana
Davanın sonucunda 39 kişi, ağırlaştırılmış müebbet ve müebbet hapis cezasına çarptırıldı. 129 kişi beraat etti. 999 kişinin davası ise daha o zaman zamanaşımdan düşmüştü.

“BİZİ SEVMEYİN”

Davanın 2006 yılının Kasım ayında Üsküdar 1. Ağır Ceza Mahkemesinde yapılan duruşmasında, özgür tutsaklardan biri,
salonda bulunan Cumhuriyet savcısının konuşulanları dinlemesini istediğini söylediği halde Savcı Alaattin Demir’in kendisine “Seni ilgilendirmez. Siz kendi işinize bakın hadi” diye hitap ettiğini öne sürerek, “Savcı duruşma sırasında diğer duruşma dosyalarıyla ilgilenmektedir. Bizi dinlemesini istiyorum” dedi.
Bu sırada bazı sanıklar da Mahkeme Başkanı Burhan Karaloğlu’na “Siz bizi sevmiyorsunuz” diye seslendi.
Bunun üzerine Başkan Karaloğlu, “Biz bütün insanları seviyoruz. Sizi de seviyoruz” şeklinde cevap verdi.

Başkan Karaloğlu’nun bu cevabı üzerine bir başka tutsak söz alarak kısaca şöyle dedi:
”Biraz önce mahkeme başkanı olarak bizleri sevdiğinizi söylediniz. Ancak ben sizi sevmiyorum. Ben bu dava nedeniyle yıllarca işkence gördüm. Siz bizi sevmeyin.!”

BİR SAVAŞ BİR DAVA VE ZAFER1

Devrimci Sol Ana Davası, siyasi savunmasıyla, faşist mahkeme düzenin alt üst etmesiyle, siyasi tavırlarıyla
Türkiye ve Dünya siyasi davalar tarihinde örnek bir davadır.
Bu dava süreci daha sonra Devrimci Sol tutsakları tarafından kaleme alındı ve “BİR SAVAŞ BİR DAVA VE ZAFER – DEVRİMCİ SOL TOPLU DAVASI” adıyla kitap olarak yayınlandı.
Kitap, mahkeme süreçleri açısından benzersiz bir başvuru kaynağı çıktı.

Sosyal ağlarda paylaşın