Sri Lanka’da Egitimde Yeni Düzenlemeleer Karşı Grevler Gösteriler

Sri Lanka’da 4 Temmuz’da Başkanlık Binası önünde öğretmenlerin ücretlerin yükseltilmesi talebiyle yaptığı gösterinin ardından, polis, eylemi gerçekleştirenlere karşı gözaltı ve tutuklama operasyonu gerçekleştirdi.

Eyleme katıldıkları iddiasıyla 40 öğretmen ve dört araç sürücüsü gözaltına alındı. Gözaltına alınan öğretmenlerin 16’sını kadın öğretmenler oluşturuyor.

4 Temmuz’da baskent Colomboda yapılan gösteriye, yoksul gecekondu mahalleleri Welisara, Kadawatha, Moratuwa ve Pannipitiya’dan konvoylarla gelen yaklaşık 2.000 öğretmen katıldı. Polis, bu protesto gösterisini yasaklamış, bunun için de mahkeme kararı çıkarttırmıştı; ancak öğretmenler, bu yasaklamaya rağmen, eylemlerini gerçekleştirdiler.

Tutuklamalara Karşı Da Eylemler Sürdü

Öğretmenler Colombo Liman polisi tarafından gözaltına alınıp ertesi gün mahkemeye çıkarılıncaya kadar tutsak edildiler.

Ertesi gün yüzlerce öğretmen, tutuklu meslektaşlarını desteklemek için mahkeme binası önünde toplandılar. Bu kez öğretmenlere coplu çevik kuvvet polisi tarafından saldırıldı.

Mahkeme ise, tutuklanmaları talep edilen öğretmenleri, 100.000 rupi (500 ABD Doları) kişisel kefaletle serbest bıraktı.

Öğrenciler De Eylemde

Eğitimin özelleştirilmesi ve hükümetin çeğitim kurumları üzerindeki baskı ve denetimini artırmayı amaçlayan Kotelawala Ulusal Savunma Üniversitesi Yasası’na (KNDUA) karşı, öğretmenler ve öğrenciler eylemdeler.

Öğretmenler ve öğrenciler, 3 Agustos günü parlamento yakınında bir gösteri düzenleyerek, bu gerici faşist yasayı protesto ettiler.

Polis, bu eyleme de saldırıyla cevap verdi ve 5 öğrenci önderi gözaltına alındı.

 

“Öğrenci ve Halkın Okullar Hareketi” protestosu, Sol Cephe Sosyalist Partisi (FSP)’ye bağlı Üniversitelerarası Öğrenci Federasyonu (IUSF) tarafından başlatıldı.

Seylan Öğretmenler Sendikası (CTU), Seylan Öğretmenlere Hizmet Sendikası (CTSU), FSP’ye bağlı Birleşik Öğretmenler Hizmet Birliği ve diğer bazı öğretmen sendikaları da  KNDUA’nın geri çekilmesi çağrısında bulundular.

Sosyal ağlarda paylaşın