“Sorumluluğu başkalarına havale ederek ellerinizdeki kanı yıkayamazsınız”

129ab davası 22 Aralık Perşembe günü görüldü.
Özgül Emre ve İhsan Cibelik’in Alman devletinin adaletsizliğini yargıladığı bir davaya dönüşen duruşma saat 11.05’te başladı.
Salona girişte Özgül Emre her duruşmada olduğu gibi güncel konularla ilgili kısa mesajlarını iletti.

Özgül Emre’nin “Faşizme ve emperyalizme karşı mücadelede bedenleriyle direnen açlık grevi direnişçileri Eda Deniz Haydaroğlu, Ilgın Güler, Sevil Sevimli ve Lena Açıkgöz’ün direnişini selamlıyorum.
Direnişçilerin talepleri kabul edilsin.
Kanser hastası İhsan Cibelik’in tedavi hakkı tanınsın.”
diyerek izleyicileri selamlamasının ardından İhsan Cibelik söz aldı.

Mahkeme heyetine verilmek üzere hazırladığı metni okuyan İhsan Cibelik 19 Aralık 2023 tarihinden itibaren açlık grevine başladığını duyurdu.
Okuduğu metinde, kendisinin tedavi hakkı için yaptığı başvurunun red edilmesine değinen İhsan Cibelik mahkemem heyetini adeta kararı verdiğine vereceğine pişman etti. Kendine has üslubuyla ve sanatçı inceliğiyle mahkeme heyetinin aldığı hukuksuz ve gayrı insani kararı teşhir etmesi izleyicilerin defalarca alkışlarını aldı.
Konuşmasının sonunda kendisinin de 19 aralık 2023 tarihinden itibaren açlık grevine başladığını duyurdu.

Verilen yarım saatlik arada Özgül Emre 19 Aralık şehitleri, Roboski Katliamı ve Maraş Katliamı için 1 dakikalık saygı duruşu çağrısı yaptı. Tüm salon Özgül Emre’nin “akın var güneşe akın, güneşi zaptedeceğiz güneşin zaptı yakın…” sesleri ile saygı duruşu yaptı.

Aradan sonra tekrar başlayan duruşmada mahkeme heyetinin karşı çıkmalarına rağmen Özgül Emre konuşma için söz aldı. O da İhsan Cibelik’in tedavi hakkının gasb edilmesi ile ilgili konuştu.
“Sevgili dava ortağım” diyerek bahsettiği İhsan Cibelik’in tahliyesinin hukuksuzluğunu örneklerle anlatan Özgül Emre yaptığı uzun konuşmasını
“Adalet istiyoruz.
Bize değil ama gözü dönmüş ırkçı faşist katillere tanıdığınız adil yargılanma hakkımızı istiyoruz.
Sevgili dava ortağım İhsan Cibelik’in tedavisinin sağlanmasını istiyorum.
Yargılama, infaz ertelenebilir sağlık ertelenemez.
İhsan Cibelik’in tedavi hakkı tanınsın”

diyerek bitirdi.

Okunan dilekçelere ne hakimlerin ne de savcının doğru dürüst bir cevabı olmadı.
Hakim “işbirliği teklifimizi düşünebilirsiniz” sözü salonda “pişkinliğin ve yüzsüzlüğün bu kadarına pes” tepkilerine yol açtı.

Sonra avukatların açıklamaları oldu.
Avukatların açıklamalarında dikkat çekici çarpıcı noktalara değinildi. Özgül Emre’nin avukatının “dışarıda bir heyet oluşturuldu. Bu heyeti oluşturan insanlar Adalet Bakanlığı önünde açlık grevi yapan genç insanların ölmemesi için bir araya geldiler…
Soruyorum, Federal Alman Cumhuriyeti’nin Adalet Bakanlığı önünde direnen gençlerin ölümünden ne gibi bir çıkarı olabilir. Adalet Bakanlığı’nın kapılarının önünde süren direnişe karşı sessizliği hangi çıkarlar gereğidir


Şunu bilmelisiniz.
Avrupa’da, tüm kıtada açlık grevleri yapılıyor. Burada yaşananlar tüm Avrupa’da takip ediliyor. Bu salonda, dışarda ve her yerde insanlar açlık grevindeler.

Direnen genç insanların birinin veya bir kaçının ölümünün sorumluluğunu Federal Savcılık nasıl alacak?
Federal Savcılık’a soruyorum.
İhsan Cibelik’in, dışarıda, uygun koşullarda tedavisinin sağlanmasını, tedavi hakkının verilmesini neden siz istemiyorsunuz?

Ben de bir çok insan gibi Eda’nın ölümünü istemiyorum!”

Daha sonra Serkan Küpeli’nin avukatı yaptığı konuşmada şöyle seslendi:
“siz sorumluluğunuzu başka makamlara havale ederek olası ölümlerdeki sorumluluğunuzdan sıyrılmak istiyorsunuz. Sorumluluğunuzu başkalarına havale ederek elinizdeki kanı yıkayamazsınız” dedi. Bu söz üzerine hakim avukatın sözünü kesmek istedi ancak avukat konuşmasını sürdürdü.

Mahkeme başkanı avukatların konuşmalarının ardından savcıya bir söyleyeceğinin olup olmadığını sorması üzerine savcının verdiği cevap şöyle oldu:
Biz devletten emir almıyoruz. Bağımsızız. Burada sanıkların her konuşmasına, her dilekçesine cevap vermek zorunda değiliz!…

Savcının verecek cevabının olmadığını gösteren bu sözlerin ardından hakim “yeni yılda görüşmek üzere” diyerek aceleyle duruşmayı bitirip hızla salonu terk etti.

Mahkeme 9 Ocak’ta devam edecek…

Sosyal ağlarda paylaşın