SON DAKİKA: 5 Grup Yorum Üyesi Özgür!

Bir yıldır faşizmin hapishanelerinde tutsak edilen 5 Grup Yorum üyesi, bugün çıkarıldıkları ilk duruşmada tahliye edildiler.
Mahkeme, Grup Yorum üyelerinin yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrolle tahliyelerine karar verdi.
Grup Yorum üyeleri Bergün Varan, Fırat Kaya, Cemil Kurt, Cenk Turan ve Boran Hurustan; bundan bir yıl önce, 29 Eylül 2022 günü, İdil Kültür Merkezine (İKM) düzenlenen baskında gözaltına alınmış ve tutuklanmışlardı.

Tutsak 5 Grup Yorum üyesinin davasına, bugün Çağlayan Adliye Sarayı’nda İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesinde başlandı.
Mahkeme, yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartıyla 5 tutsak Grup Yorum üyesinin tahliyelerine karar verdi.

1 yılı aşkın süredir tutuklu bulunan Grup Yorum üyeleri Bergün Varan, Fırat Kaya, Cemil Kurt, Cenk Turan ve Boran Hurustan davanın ilk duruşmasında salondaydılar.
Duruşma Bergün Varan’ın savunmasıyla başladı. Varan savunmasında, Grup Yorum üyesi olmanın suç haline getirilmek istendiğini, konserlerinin yasaklandığını, ama kendileri tutuklansa da insanların Grup Yorum şarkılarını söylemeye devam ettiğini belirtti. Varan, sözlerini şöyle bitirdi: ” Bu komplo davalarla asla pes etmeyeceğiz. Biz 10-15 kişilik müzik grubu değiliz, biz halkız. Bu dava siyasidir.”

Bergün Varan’ın ardından sözalan Boran Hurustan ise “Ben 19 yaşındayım. Grup Yorum türküleriyle büyüdüm, şimdi Grup Yorum emekçisiyim.” diyerek, İdil Kültür Merkezi’nin meşruğuna vurgu yaptı.
Peşpeşe savunlaranı yapan Cemil Kurt, Cenk Turan ve Fırat Kaya da GrupYorum üyesi olmanın, İdil Kültür Merkezi’nde bulunmanın meşruluğunu vurgulayan, bunların “suç” haline getirilemeyeceğini belirten savunmalar yaptılar. Grup Yorum üyeleri, savunmalarında Grup Yorum’un kendilerinden ibaret olmadığını, halk olduğunu tekrar tekrar vurgulayarak, “halkımız için türküler yapmayaya devam edeceğiz” dediler.

AVUKATLARIN TAHLİYE TALEBİNE KARŞI, SAVCININ TUTUKLULUĞUN DEVAMI TALEBİ!
Grup Yorum üyelerinin savunmalarının ardından 23. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya bir süre ara verildi.
Aranın ardından başlayan duruşmada ilk olarak Grup Yorum üyelerinin avukatları söz aldılar. Avukatlar, müvekkillerinin tahliyelerini ve beraatlerini talep ettiler.
Savcılık ise, tahliye talebine karşı, mütalaasını açıklayarak, “sanıkların tutukluluğunun devam etmesi” gerektiğini savundu.
Mütaalaya karşı tekrar söz alan Grup Yorum üyeleri, bir yıldır tutuklu olduklarını belirterek, tekrar tahliyelerini ve beraatlerini talep ettiler. Avukatlar, savcının mütaalasının ve tutukluluğun devamı isteminin hiçbir gerekçesi olmadığını, “müvekkillerinin etki edeceği, karartacağı bir delil olmadığınr” belirterek tahliye talebinde ısrar ettiler.
Mahkeme, mütalaayı son savunmalardan sonra, Grup Yorum üyelerinin yurt dışına çıkış yasağı ve diğer adli kontrol uygulamaları ile tahliye edilmelerine karar verdi.

Sosyal ağlarda paylaşın