Soma’lı Madenciler Oturma Eylemine Başladı


Soma Katliam sonrası tazminatları verilmeyen madenciler 6 yıldır mücadele ediyor. Madenciler AKP’nin Meclis’e getirdiği mini pakettin çare olmayacağını belirterek oturma eylemi başlattı.

301 madencinin katledildiği Soma’da, ölen madencilerin yakınlarının ve tüm mağdurların tazminatları hala ödenmedi.

Katliamın sorumlularına ödül gibi cezalar verip teker teker serbest bırakırken madencilerin avukatlarını, madencileri savundukları için toplamda 159 yıl ceza verdiler.

AKP göstermelik ceza da vermeyecek vermemesine ama oluşan tepki ve kendi sorumluluğunun üzerini örtmek için de olsa bu cezaları vermek zorunda kalmıştı.

Tazminatlarının ödenmesi için eylemler  yapan madencilere her seferinde haklarını alacakları sözü verilse de şimdiye kadar bir ödeme yapılmadı. Son olarak AKP’nin Meclis’e getirdiği mini pakette ödemelerin Türkiye Taş Kömürü İşletmeleri (TTK) Kurumu tarafından yapılacağı belirtildi. Ancak madenciler önceki deneyimlerinden bu mini paketin de çare olmayacağını belirterek oturma eylemine başladı.

Yapacakları eylem için Hükümet Konağı’nın önüne gitmek isteyen madencilere polis engel olmak istedi ancak işçilerin kararlı duruşu sonucu izin vermek zorunda kaldı. Yaptıkları açıklamanın ardından oturma eylemi başlattıklarını duyuran madenciler adına Bağımsız Maden İş Genel Başkanı Tahir Çetin, eylemlerinin amacını ise şöyle anlattı: “En son Ankara’ya gidip Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile görüşme yapmıştık. Yasa önerimizi yazarak gönderdik. Ama bu torba yasa önerisini değiştirerek, Atabacası, Geventepe ve Işıklar’daki maden işçisi arkadaşlarımızın haklarının yarısını ödeyecek şekilde yasa çıkarıldı. Bu torba yasasının tamamı düzeltilene kadar oturup bekleyeceğiz. Milletvekillerinin hangisinin evet, hangisinin hayır dediğini buradan takip edeceğiz.”

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.