Soma Katliamı Devam Ediyor

Soma katliamının 5 inci yılında ülkemizde yaşanan iş kazalarında katledilen işçi istatistiklerine gözatmakta ve asla unutmamakta fayda var. Zira çalışan, emeği ile geçinenleri bekleyen tehlike o kadar büyük ki.

2002 yani AKP iktidara geldiği tarihten 2018(dahil)’e kadar tam tamına  2.331.245 (yazı ile iki milyon üçyüzotuzbir bin ikiyüzkırkbeş) işçi iş kazalarında yaralandı. Ve 22.186 işçi hayatını kaybetti

Yıllara göre işçi cinayetleri tablosu :

Bu rakamların resmi rakamlar olduğu unutulmamalı. Kayıtlı olmayan cinayetler de
hiç azımsanmayacak kadar olduğu biliniyor.

Dünyada son 50 yıllın “en trajik iş kazası” olarak tanımlanan Soma katliamında 301 madenci hayatını kaybetmişti. Ancak madencilikte iş cinayetleri, katliam gibi sessiz sessiz devam ediyor. Soma maden katliamının üzerinden geçen 5 yılda toplam 299 madenci hayatını yitirdi.

Yıllara göre:

Özelleştirmelerin, taşeronlaşmanın, sendikasızlaştırma ve sarı sendikacılığın sorumlusu olduğu katliamlar kader gibi gösteriliyor. Katledilen işçilerin adalet beklentileri de karşılanmıyor.  En son Soma katliamının baş sorumlusu Can Gürkan’da 5 yıl bile yatmadan faşizmin mahkemelerince serbest bırakıldı.
Aynı mahkemeler Soma’lı ailelerin avukatlığını yaptıkları için Halkın Hukuk Bürosu avukatlarına toplam 159 yıl hapis cezası verdi.

Yukarıda görüldüğü gibi Soma Katliamı devam ediyor. İşçiler bir avuç kan emici daha fazla kar  etsin diye ölmeye devam ediyor. İşçilerin ölümünden sorumlu olanlar ya hiç cezalandırılmıyarak ya da hediye gibi göstermelik cezalar ile ödüllendirilerek sürdürülüyor bu katliam.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.