Soma Davasında Karar : Katillere ceza değil ödül

Soma katliamı 3 yaşında!

301 kişinin hayatını kaybettiği Soma katliamı davasında karar çıktı. Soma Kömür İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’a 20 yıl hapis cezası verildi.

2014 yılında Soma’da yaşanan ve 301 madencinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan Soma katliamı davasının yeniden görülen davasında, “Bilinçli taksirle öldürme ve yaralamaya neden olma” suçlamasıyla yargılanan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan 20 yıl hapis cezası verildi. Davada Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Evinç beraat, mühendisler Efkan Kurt ile Adem Osmanoğlu 12 yıl 6 ay hapis cezalarına çarptırıldı.

Duruşma sonrası açıklama yapan aileler 7 yıldır bekledikleri adaletin gelmediğini belirtti.

Aileler yaptıkları açıklamada : “Cumhurbaşkanı kaza olduğu zaman ‘ en yakınım dahi olsa cezasını çekecek’ dedi. Ama işin ucu kendisine dokununca olmadı“ diyerek ‘Biz sadece adalet’ istedik” dedi.

Ne olmuştu :

12. Ceza Dairesi, sanıkların “bilinçli taksirle öldürme” suçundan değil, 301 kez “olası kastla öldürme” ve 162 kez yaralama suçundan cezalandırılması gerektiğini belirtmişti. Bu karar, başta katliamın yaşandığı Eynez ocağının sahibi Can Gürkan olmak üzere, sanıkların binlerce yıl hapis cezasıyla cezalandırılmasını sağlayacaktı.

Bundan sonra davaya AKP iktidarı el atarak patronların imdadına yetişti. Adım adım yaşananlar :

  • Hemen Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nin üyeleri değişti. Üye değişikliğinden hemen sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 8 Ocak’ta 12. Ceza Dairesi’nin 30 Eylül 2020 tarihli kararına itiraz etti. Yani katliamın sorumlularına hak ettikleri cezayı veren karara.
  • İtirazın ardından, 12. Ceza Dairesi’nin yeni üyeleri 10 gün içinde yaklaşık 6 bin sayfalık dosyayı inceledi ve itirazı haklı bularak sanıkların olası kastla öldürme suçundan değil, bilinçli taksirle öldürme suçundan cezalandırılması gerektiğine hükmetti.
  • Ceza Dairesi’nin 30 Eylül 2020’deki ilk kararından sonra duruşma günü vermek için 3 aydan fazla bir süre bekleyen Akhisar Ceza Mahkemesi, yeni karardan hemen sonra duruşma günü verdi.
  • Yeni karara göre, sanıklar Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan ile baş mühendisler Efkan Kurt, Adem Ormanoğlu ve Haluk Evinç hakkında bugün aldıkları cezalardan fazlasını alamayacaktı. Yani AKP’nin müdahalesi ile 301 kişinin katili sadece 20 yıl ceza alarak kurtuldu. İlerleyen tarihlerde iyi hal indirimi de yapılacaktır… yani bir kaç aya elini kolunu sallayarak gezeceklerdir.
Sosyal ağlarda paylaşın