Siyanürlü Altın Madenleri Ülkeyi Yokediyor

Siyanürlü Altın Madenleri Ülkeyi Yokediyor.

Çanakkale’de Kaz dağlarında yapılan siyanür ile altın araması başta Kaz dağı ormanları olmak üzere tüm doğayı yokediyor. Altın arama çalışmaları ile ÇED raporunda 45bin ağaç kesme izni verilmesine rağmen Kanadalı şirket 195bin ağaç kesti. Bununla birlikte siyanürle arama yapılan bölge ile, Çanakkale merkeze 30 km uzaklıkta olan bölgenin tek su kaynağı  Akhisar barajı aynı havzada bulunuyor.

Çanakkale Kaz Dağı Tek Değil Tüm Ülke Delik Deşik Ediliyor

Altın arama, özellikle siyanürle altın arama, ülkenin dört bir yanında zaten yıllardır devam ediyor. Ve bu madenlerin tamamı bölgede yaşayan halka rağmen arama yapıyor. Kurulmuş veya kurulması planlanan tüm altın madeni çalışmaları halkın tepkisi ile karşılanmıştır.

Ancak AKP, emperyalist ülkeyi şirketlere peşkeş çekmek için yemin etmiş gibi. Tüm tepkilere rağmen hız kesmeksizin madenlere arama ve kazı izni veriyor.

Maden Arama Şirketlerinin Tamamı Yabancı

Hangi şirket nerede altın arıyor

Aşağıdaki şirketler ülkemiz yeraltı kaynaklarını talan eden ve talan ederken de bir habis gibi bulunduğu doğayı yok eden şirketlerden bazıları:

Fronteer Eurasia: İngilizlerin Cayman Adaları’ndan gelen şirket, Kuzey Anadolu’da altın arıyor.

Ariana: İngiliz Şirket Artvin’de arama yapmak 19 arama ruhsatı aldı. Mardin Kızıltepe ve Balıkesir Sındırgı’da toplam 820 kilometrekare alanda altın arama çalışmalarını yürütüyor.

Image

Odyssey: Tavşanlı’da altın arama çalışmalarını yürütüyor. İngiliz Ariana ile bu bölgede işbirliğine gitti.

Stratex: ABD’li şirket Uşak ve Kütahya arasında bulunan Murat Dağı’nda altın buldu. Şirket ayrıca Konya İnlice, Çanakkale Dikmen, Belen Ergama üçgeni ile Eskişehir Muratdere’de de altın arama çalışmalarını sürdürüyor.

Tüprag Madencilik: Kanadalı Eldorado Gold madencilik şirketinin Türkiye temsilcisinin 5 adet altın arama ruhsatı bulunuyor. Uşak’ın Eşme ilçesindeki Kışladağ altın madeninde üretime devam ediyor. Teck Cominco: Kanadalı maden şirketi Kaz Dağlarında başta Balıkesir İvrindi, Havran, Balya, Çanakkale Ezine olmak üzere 7 mevkide çalışma yürütüyor. Şirketin aynı zamanda Artvin Cerrahtepe’de işletmesi bulunuyor.d

Koza Madencilik: Ovacık’ta altın çıkaran firmanın 7 adet sahası bulunuyor. Koza madencilik ayrıca Balıkesir Havran altın madeninden çıkardığı toprağı, Bergama Ovacık’taki tesislerinde işliyor.

 Pregold Madencilik: 4 adet altın arama ruhsatı bulunuyor. Mali ve Gana’da aramalar yapan şirketin sahibi Goldaş.

 Galata Madencilik: Firma Ariana madencilikle çalışıyor. En büyük hissedarları bir İngiliz şirket.

 Doğu Truva Madencilik: Teck Cominco’nun desteklediği Fronteer’e ait firmanın Çanakkale Bayramiç’te bir arama sahası bulunuyor.

Kuzey Truva Madencilik: Kanada’lı Teck Cominco’nun desteklediği Fronteer firmasına ait. 6 noktada arama yapıyor.

Global Madencilik: Çanakkale Kocayayla köyünde altın araması yapıyor. İşletme ruhsatı için başvuruda bulunan şirket gerekli izinlerin ardından üretime başlayacak.

AKP bunların hepsine işletme ruhsatı verdi.

Sadece altın madenleri ile de sınırlı değil. Bakır, mermer, demir, bor gibi birçok maden var ülkemizde. Ve bunların tamamı emperyalist şirketler tarafından işletiliyor. Yerli görünen şirketlerin hepsinin arkasında ise bir emperyalist şirket var.

Peki bu madenleri kime sorarak verdiniz?

Zenginlikler halka ait. Halka rağmen çıkarttığınız zenginliklerden yabancı şirketler ve işbirlikçilerinin dışında kim faydalanabiliyor? Halka bir faydası oluyor mu?

Hayır!

Halka sadece katlettikleri, zehirledikleri doğada yaşamak reva görülüyor.

O topraklar bizim. Halkın. Yerin altındakiler de yerin üstündekiler de.

Kısa bir çalışma ile ülkenin bir çok yerinde devam eden talan ve doğa katliamından bir kaç örnek çıkardık. Fakat bu örneklerle sınırlı değil. Ülkemizin onlarca bölgesinde madenler ülkemizi delik deşik ediyor

Yeni maden bölgeleri için verilen ya da verilmek üzere olan Türkiye’de yaklaşık 560 bölge var.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.