SEFERİHİSAR… MERSİN… BİNGÖL… Emperyalistler Yağmalıyor; Halk Toprağına, Denizine Sahip Çıkıyor!

Seferihisar’da Sığacık Körfezi’nde planlanan marina kapasite artışına karşı, bölge halkının katılımıyla bir yürüyüş yapıldı.
8 Ağustos’ta “Deniz bizim, Sığacık hepimizin” sloganıyla düzenlenen miting ve yürüyüşte projenin çevresel, ekonomik ve afet riski açısından yaratacağı sonuçlara dikkati çekildi.
Sığacık Sosyal Tesis önünde Seferihisar Belediyesi Atatürk Bandosu’nun dinletisiyle başlayan buluşma, Balıkçı Barınağı’na yapılan yürüyüşle devam etti.
Marina kapasitesinin artırılmasının Sığacık’taki sorunu kalıcı olarak çözmeyeceği belirtilen konuşmada doğal limanların sınırsız biçimde yapılaşmaya açılmasının geri dönüşü olmayan sonuçlar yaratabileceği vurgulandı.


Mersin Silifke’de Atıklara Karşı Eylem

Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Susanoğlu Yapraklıkoy beldesinde Akdeniz sahillerine vuran plastik atıklara ve artan çevre kirliliğine karşı bir eylem gerçekleştirildi.
Mersin Çevre Platformu’nun çağrısıyla yapılan eylemde, sahil boyunca Fuar Meydanı’na kadar yürüyüş düzenlendi.​
Yürüyüşte en önde “Denizlerimizi ve toprağımızı zehirleyen, sağlığımızı bozan Avrupa’nın plastik atık ithalatı yasaklansın!” pankartı taşındı.
Eylemde yapılan konuşmalarda
“Bugün halkımız plastik atıklarla zehirlenen denizin suyunda yüzmektedir. Akdeniz kıyıları, Çukurova Havzası, tarım alanlarımız ve yerleşim bölgelerimiz bu kirliliğe karşı acilen korunmalıdır. Türkiye’nin verimli toprakları ve denizleri başka ülkelerin atık yükünü taşıyacak alanlar değildir” denilerek, şu taleplerde bulunuldu:

  • Plastik atık ithalatı acilen ve tamamen yasaklansın.
  • ​Atıkların kaçak ve kontrolsüz biçimde depolanması, yakılması ve doğaya bırakılması etkin denetimlerle engellensin.
  • ​Çevreyi kirleten işletmelere yönelik cezai yaptırımlar caydırıcı hale getirilsin.
  • ​Tek kullanımlık plastikler yasaklansın.

Konuşmalarda “Temiz hava, temiz su, sağlıklı toprak ve temiz denizler bir ayrıcalık değil, temel yaşam hakkıdır.” denilerek eylemlerin sürdürüleceği belirtildi. x


Bingöl-Karlıova: Yağmacılar Jandarma Desteğiyle Geldiler

Bingöl’ün Karlıova ilçesine bağlı Kaynarpınar köyünde yapılmak istenen Jeotermal Enerji Santrali (JES) projesi için iş makineleri, jandarma eşliğinde köye getirildi.
Makineler sondaj yapılması planlanan alana taşındı. Bölgeye ise giriş çıkışlar sınırlandırıldı.


Geçtiğimiz günlerde köylüler, JES projesi için kepçelerin bölgeye girişini engellemek için direnmişler ve jandarma köylülere saldırmıştı.
Köylülerin direnişinden korkan yağmacılar, makinelerini bu kez jandarma eşliğinde getirdiler.