Sarı Yelekliler Emperyalist Reformlara Karşı Yeniden Meydanlarda

Sarı yelekliler olarak tanınan emekçiler, emperyalist Fransız hükümetinin 10 Ocak’ta açıklanacak olan emeklilik reformuna karşı eylemler düzenlediler.
8 Ocak’ta Paris, Strazburg ve Angers’te gerçekleştirilen eylemlerde, hükümetin emeklilik reformunun yanısıra, yükselen enerji fiyatları, zamlar ve artan enflasyon da protesto edildi. Avrupa’nın her yanında olduğu gibi, Fransa’da da son birkaç yıl içinde enerji fiyatları olağanüstü yükseltilirken, diğer tüketim ürünlerine de yüzde yüzlere varan zamlar yapıldı.


Bu nedenle, emperyalist Fransız hükümetinin “reformu”na karşı yapılan eylemlerde, zamlara karşı tepkiler de öne çıktı.

Fransız hükümeti, 10 Ocak’ta yeni bir “emeklilik reformu” açıklayacak.
Emperyalist-kapitalistlerin, faşist yönetimlerin her “reform” sözünün arkasından emekçiler için yeni hak gaspları geldiği artık bilinen bir gerçek. Fransa’da da durum aynı.

Polis Saldırdı
Paris’te Breteuil Caddesi’nde toplanan emekçiler, Ekonomi Bakanlığı binası yakınlarına kadar yürümek istedi.
Ancak polis, daha eylemin başında sarı yeleklilerin kortejinin ilerlemesine engel olup, ardından da biber gazıyla emekçilere saldırdı. Emekçiler buna rağmen, polis kuşatması altında da olsa, Ekonomi Bakanlığı’na kadar ilerlediler.
Sarı yeleklilerin eylemleri, 17 Kasım 2018’de başlamıştı. O günkü eylemlerin temelinde yine akaryakıt zamları ve kötü ekonomik koşullar vardı. Bugün de aynı nedenlerle eylemler sürüyor. 4 yıldır süren eylemler, emperyalist Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un sosyo-ekonomik politikalarına yönelik bir içerik kazanarak devam ediyor.​​​​​​​

8 Ocak eylemlerinin videoları:

Sosyal ağlarda paylaşın