Haiti’de Şubat ayında bu yana yoksulluğa karşı eylemler yeniden çoğalmaya başladı.
Temmuz 2018’de benzin fiyatlarının 50 % artmasıyla büyük gösteriler düzenlenmişti ülkede. Günlük 2 doların altında geliri olan Haiti halkı için hayat şartları zaten çok zor iken, bu fiyat artışları insanların sokağa çıkmasına neden oldu. 26 insanın bu eylemlerde hayatını kaybettiği, yüzden fazla insanın yaralandığı yazılıyor.
1990 yıllarda İMF anlaşmaları ülkede bir dönüm noktası oldu. 1970’lerde kendi üretimi kendine yeten ülke artık giderlerinin yüzde 82 % ithal eder durumda. 11 Milyonluk bu ülkede halen çoğunluğun, sağlık ve su gibi en temel hizmetlere erişimi yok.
Venezüela’nın Yardımının Çalınması
Haiti’de gerçekleşen yolsuzlukların ortaya çıkmasıyla halkın öfkesi de büyüdü. Venezüela’da
Chavez hükümeti ‘Petrocaribe’ isimli bir birlik kurdu. Amaç yoksul Karaib ülkelerine ucuza petrol vermekti.
2005’te kurulan birlik, 17 ülkenin piyasa değerinden daha düşük bir fiyata petrol almasını ve ödemenin yarısını muz, pirinç ve şeker gibi ürünlerden yapmasını, geriye kalan kısmı da %1 faizden 25 yıllık dönemde ödemesini sağlıyordu.
Ancak bir şart koymuştu Venezüela devleti, bu Petrocaribe gelirleri sosyal amaçlı, alt yapı için kullanılmalıydı.
ABD destekli Haiti hükümeti bu birlikten faydalanıyor ama halkına hizmet sunmuyordu. Ayrıca Maduro’nun Başkan seçildiği dönemde, Venezüela devletinin meşruluğunu tanımayan ülkeler arasına da katıldı Haiti.
Petrocaribe fonlarının, Haiti’de bir çok bakanın ve iş adamının adının geçtiği bir yolsuzluk dosyasıyla ortaya çıkmasının ardından yaşanan eylemler soruşturmaların başlatılmasına neden oldu. Haiti’de halk soruyor, “Petrocaribe’nin parası nerede?” (Kote kòb Petwokaribe a?) Amerika’ya yönelik öfkenin öne çıktığı gösteriler medya tarafından çoğu zaman yok sayılıyor.