Peru’da Yorum Şarkılarıyla Siyasi Tutsaklar Günü Etkinliği

17 Nisan tarihinde, Peru’nun başkenti Lima’da, AECC ( Asociacion Civil De Ex Encarcelados- Eski Tutsaklar Derneği ) tarafından ‘Dünya Siyasi Tutsaklar Günü etkinliği’ gerçekleştirildi

Latin Amerika’dan 5 ülke, Peru, Kolombiya, Arjantin, Şili ve Meksika’dan farklı oluşumların katıldığı etkinliğe Türkiye’yi temsilen de Grup Yorum yer aldı. Son yıllarda birçok üyesi tutsak olan Grup Yorum, Türkiye siyasi tutsaklık tarihinin birebir tanığı aynı zamanda. 

Yaklaşık 200 kişinin katılımıyla gerçekleşen etkinlikte yapılan konuşmalarda, her temsilci ülkesinde sömürüye karşı verilen mücadeleleri anlattı ve her biri ortak düşmanın emperyalizm olduğunu vurguladı. Çeşitli ülkelerdeki hapishanelerde siyasi tutsakların direnişleri anlatıldı. 

Grup Yorum üyelerinin çok büyük coşkuyla karşılandıkları görüldü. Son sözü alan Yorum elemanları, ilk olarak kendilerini anlattılar ve ardından Türkiye’deki siyasi tutsaklık durumunu, 1984, 1996 ve 2000 2007 hapishane direnişlerini ve ölüm oruçlarını anlattılar. Ohal’den bu yanan yaşanan gelişmelerin de aktarıldığı konuşmayla, Anadolu’nun güncel direniş hareketleri de tanıtıldı.

Konuşma sonrasında Yorum elemanlarına çok sayıda soru yöneltildi ve siyasi tutsakların yazdığı kitapların hediye edildi.

Etkinliğin sonunda sahne alan Grup Yorum’un şarkılarına izleyiciler kendi yöresel danslarıyla eşlik etti. Devamında sahne alan Sonora De La Revolucion isimli müzik grubunun şarkılarıyla son buldu etkinlik. 

Yorum elemanları, bu etkinliğin içerisinde ayrıca çeşitli gruplarla ortak bir konser düzenleme fikri üzerine konuştuklarını bildirdiler ve “enternasyonalizmi güçlendirmeliyiz, bu çerçevede uluslararası bir konser düzenleme çalışması başlattık” dediler.


Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.