Okuma Odası’nda Haftanın Kitabı: BİLGİ GÜÇTÜR…

Okuma Odası’nda bu hafta BİLGİ GÜÇTÜR kitabını tanıtıyor ve öneriyoruz. Bilgi Güçtür, Sevil Sevimli Güler tarafından derlendi ve Boran Yayınevi tarafından yayınlandı.

Yayn Tarihi: Şubat 2021

Sayfa adedi: 1318

Kitapta ceşitli konular alfabetik sırayla ele alınmıştır.

Bizi bilgisiz bırakıp, güçsüzleştirmek istiyorlar.

O halde bilgiyle donanıp, güçlü olmak gerekir değil mi.

Eski CİA Başkanı “değiştiremiyorsak kafalarını karıştıracağız” demişti.

Kafalarımızın karışmasını istemiyorsak, bilgiyle donanacağız.

Kitabın girişinde, kitabın amacı da anlatılıyor.

Girişi aktarmadan önce buradaki iki söze dikkat çekmek istiyoruz:

Birincisi:

„Bilgi ulaşılmaz değildir…“

Bilgiye kolay ulaşabilmek sadece sosyal medyanın sunduğu imkanlar meselesi değil; tersine sosyal medya, aynı zamanda bilgiye ulaşmayı zorlaştıran, bizi bilgiye ulaşırken yanlış yollara da sokabilen bir kulvar.

Biz bilgiye sistemli, yöntemli oluşmalıyız.

Aktarmak istediğimiz ikinci söz ise şu:

„Hayat bir ömür boyu okuldur.“

Bu okulun tüm öğrencilerine iyi öğrenmeler dileyerek, kitabın giriş bölümündeki yazıyı size sunuyoruz:

Şöyle deniliyor girişte:

„Dünyanın neresinde doğmuş olursak olalım bize bugün emperyalizm koşullarında verilen her bilgi burjuva sınıfının sömürü düzeninin devamına hizmet ediyor.

Küçüklükten beri, televizyonda, şarkılarda, okullarda, kitaplarda, her yerde bilgi yağmuruna tutuluyoruz. Gerekli, gereksiz her türlü bilgi gözlerimizin önünden ge çiyor.

Eski CİA Başkanı “değiştiremiyorsak kafalarını karıştıracağız” demiştir.

Emperyalizm bizi değiştirmeye bunu yapamadığı yerde kafalarımızı karıştırmaya çalışıyor. Bizi özümüzden koparmak istiyor. Değerlerimizin, geleneklerimizin, ke- limelerin, terimlerin, bilimin ve her şeyin içini boşaltıp kendine uygun yalan- eksik bilgilerle dolduruyor. Küçük yaşta bize istediği bilgilerle şekil veren ve düşünme sistematiğimizi belirleyen emperyalizm hayatımızı, hayallerimizi, her şeyimizi be- lirliyor.

Emperyalizmin göbeğinde bu bilgisizlik içerisinde güçsüz, zayıf kişilikler yaratılma- ya çalışılıyor. Kendini güçsüz ve yalnız hissetmek, emperyalizmin güçlü olduğuna inandırır…

Biz ise diyoruz ki 2 milyonluk insanlık ve 5 bin yılık sömürü tarihinden süzülüp gelen her bilgiyi güçsüzleşmek için değil tam aksine güçlü olmak için öğreniyoruz. Bizim öğrendiğimiz ve bu kitapla birlikte öğreneceğimiz her bilgi emperyalizmin güçsüz olduğunu, yıkılabilir olduğunu kanıtlayacaktır bize.

Emperyalizm beynimizi yok ederken sosyalizmde tam aksine her şeyin öğrenilebi- leceğini, kişilik diye bir şey olmadığını, kişiliğin bilgi ile şekil aldığını öğreniyoruz. Bilgi bizi güçlendirir ve bu güç bizi yıkılmaz kılar. Çünkü öğrendiğimiz ve öğrenece- ğimiz her bilgi sayesinde beyinlerimizi emperyalizme teslim eden değil, emperya- lizme karşı savaşta bilgi ile kuşanan olacağız.

Bilgi sadece bilmek için değil, bildiklerimizi hayata geçirmek için öğreneceğiz. Ögrendiğimiz her şey kendimizi, etrafımızdaki herkesi, her şeyi ve bu sömürü düzenini değiştirmeyi sağlayacak.“

Sosyal ağlarda paylaşın