Öğrenci Yurtlarına ve Yemekhanelerine Yüzde 200 Zam!

BURAK BAŞERLER, İŞTE BUNUN İÇİN TUTUKLANIYOR!

Yeni öğretim yılıyla birlikte, bir çok üniversitede, yemeklere, yurt ücretlerine zamlar yapıldı. Marmara’da, Boğaziçi’nde, Hacettepe’de peşpeşe yapılan zamlarla birlikte yoksul ve orta gelirli öğrenciler için üniversiteler giderek ulaşılamaz oluyor.

MARMARA’DA YEMEKLERE ZAM!
Marmara Üniversitesi yönetimi, 15 Ağustosta yemekhane ücretlerine yüzde 200 zam yaptı.(Yeni fiyat listesine göre, öğrenci yemeklerinin ücreti 15 liraya çıkarıldı. Öğrenciler zamdan önce yemeğe 5 lira ödüyordu.)

MARMARA’DA YURTLARA ZAM!
Marmara Üniversitesi’nde yemekhane zamnından iki gün sonra da yurt ücretine ZAM yapıldı. Yurt ücreti, iki katına çıkarılarak 800 TL’den 1500 TL’ye yükseltildi.

BOĞAZİÇİ’NDE ZAM!
2 Eylül: Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrenci yemeklerine yüzde 100 zam yapıldı. Üniversite yönetiminin yemekhanenin internet sitesinden açıkladığı rakamlara göre kahvaltı 10 lira, öğle ve akşam yemeği 15 lira oldu.
Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, geçen yıl aynı zamanlarda yine yüksek oranda zam yapmıştı. O zaman kahvaltı 2,6 liradan beş liraya, öğle ve akşam yemeği 4,1 liradan 7,5 liraya yükseltilmişti. Öğrenrcilerin örgütsüzlüğünü “fırsat” sayan üniversite yönetimleri zamları devam ettiriyor.

ÖĞRENCİ ULAŞIMINA ZAM!
Öğrencilerin koşullarını zorlaştıran bir başka ZAM da ulaşımdan geldi.İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından toplu taşıma ücretlerine yapılan zamla birlikte, öğrenci abonman ücreti 140 TL’den 212 TL’ye çıkarıldı.

HACETTEPE’DE YURTLARA ZAM!
19 Ağustos: Hacettepe Üniversitesi’nde yurt ücretlerine yüzde 45 zam yapıldı
Zamla birlikte en düşük yurt ücreti 680 liradan 980 liraya yükseltildi.
(Hacettepe Üniversitesi’ne bağlı Sıhhiye ve Beytepe’de 4 kişilik yurtlar 980 tl, Beytepe Öğrenci evlerinde bazı bloklar 2740 bazıları ise 2440 TL oldu.)

KYK YURTLARINA DA ZAM!
24 Ağustos 2023 Perşembe; Üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından, Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı yurt ücretlerine de ZAM yapıldı.
KYK ücretlerine % 30-35 oranında zam yapıldı.
KYK Yurtlfurırı zamlı tarife listesi şöyle;

  1. tip KYK yurt ücreti: 345 TL
  2. tip KYK yurt ücreti: 405 TL
  3. tip KYK yurt ücreti: 405 TL
  4. tip KYK yurt ücreti: 480 TL
  5. tip KYK yurt ücreti: 510 TL
  6. tip KYK yurt ücreti: 570 TL

HEM ÇALIŞIP, HEM OKUMAK DA ARTIK ÇARE DEĞİL!
Öğrenciler, bu ücretleri karşılamak için çalışmak zorunda.
Öğrenciler, sadece barınma ihtiyaçlarını karşılayabilmek için bile çalışmak zorundalar. Ek geliri olmayan öğrenciler, artık okuma imkanına sahip değil.
Ancak bir çok okulda, ders yoğunluğu ve devam zorunluluğu, çalışmaya da imkan vermiyor.
Öğrenciler, bu koşullar altında tam bir açmazla karşı karşıya kalıyorlar. Açmaz, binlerçe öğrencinin okulu bırakmasıyla çözülüyor(!)
Sadece burs olan öğrencilerin, bu fiyatlarla yurtta kalabilmeleri mümkün olmaktan çıktı. Bu koşullar altında, haftanın bir bölümünü okula, bir bölümünü çalışmaya ayıran (daha doğrusu ayırmak zorunda kalan) öğrencilerin sayısı az değil.

Sosyal ağlarda paylaşın