Mustafa Koçak’ın Avukatları’ndan Açıklama:

“Türkiye Halkları ne adalet mücadelesinde kaybettiğimiz Mustafa’yı ne de ona yapılanları unutmayacaktır!”

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD),  Mustafa Koçak’ın ölüm orucunun 297. gününde, 24 Nisan’da şehit düşmesi üzerine bir açıklama yaptı. ÇHD’li avukatlar, başından itibaren Mustafa Koçak davasını üstlendiler. Her aşamasının içinde yer aldılar.

Açıklamalarında Koçak davasının bu aşamalarını da tekrar hatırlatarak, Koçak’ın hem hukuken, hem siyasi olarak bilinçli bir şekilde katledildiğini ortaya koydular.

Aşağıda ÇHD’nin açıklamasını sunuyoruz:  

MUSTAFA KOÇAK ADİL YARGILANMA TALEBİ İLE BAŞLADIĞI ÖLÜM ORUCU DİRENİŞİNİN 297. GÜNÜNDE HAYATINI KAYBETTİ.

Adil yargılanma hakkı 800 yıldan fazla zamandır hukuk metinlerinde yer almakta. Ancak bugün Anayasada ve uluslararası metinlerde herkese tanınan bu hakkı kullanabilmek adına 28 yaşında bir insan; 29 kiloya düşen bedeni ile hayata gözlerini yumdu.

Mustafa KOÇAK ilk olarak Eylül 2017 tarihinde 2 iftiracı tanığın gerçekdışı beyanlarına dayanılarak gözaltına alındı. İstanbul Siyasi Şube polisleri tarafından çok ağır işkencelere maruz bırakıldı. Kendisinden, başkaları hakkında gerçekdışı beyanlarda bulunması istendi. Kabul etmeyince tutuklandı.

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davası büyük bir süratle ve tüm yargılama ilkeleri ayaklar altına alınarak görüldü. Mustafa en başından itibaren işkence, hak ihlalleri, hukuksuzluklarla örülen bu yargılamanın hukuka uygun bir şekilde yürütülmesi ve adil yargılanma talebi ile açlık grevine başladığını duyurdu.

Mustafa hakkında gerçekdışı beyanda bulunan tanıklardan biri, üzerindeki baskıdan kurtulduğunda beyanlarının işkence altında alındığına dair bir dilekçeyi dosyaya sundu ancak bu dilekçenin sahibi tanık hiçbir şekilde dinlenilmeden Mustafa hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Eski kanundaki idam cezası yerine getirilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, gerçekdışı olduğu apaçık ortaya konmuş olan iftiracı tanık beyanlarına dayanılarak verildi. Mustafa aslında hiçbir delil olmadan yargı sistemi eli ile ağır ve uzun bir ölüme mahkum edildi. Bunun üzerine Mustafa KOÇAK açlık grevinin 90. Gününde direnişini ölüm orucuna çevirdi.

İstinaf Mahkemesi, Mustafa’ya “Ölürsen öl!” der gibi tüm hukuksuzluklara rağmen mahkumiyet hükmünü onadı. Yargıtay ise hapishane koşullarında kalması uygun olmadığı ve 5 gün boyunca zorla müdahale işkencesine maruz kaldığı halde Mustafa’yı hızla tahliye etmek yerine sessizce gün gün ölüme yürüyüşünü izledi.

Zorla müdahale işkencesi ile tahrip edilen bedení tüm direncine rağmen dayanamadı ve Mustafa artık hayatta değil. Mustafa’nın ölümünün sorumlusu siyasal iktidar ve onun güdümündeki yargı erkidir. Bu kara leke asla silinmemecesine onların utanç hanelerine kazınmıştır.

Türkiye Halkları ne adalet mücadelesinde kaybettiğimiz Mustafa’yı ne de ona yapılanları unutmayacaktır!

ÇAĞDAŞ HUKUKÇULAR DERNEĞİ

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.