Minneapolis’teki Polis Teşkilatı Tasfiye Ediliyor

George Floyd’un ırkçı polis tarafından katledilmesinin ardından ABD’de başlayan ve tüm dünyaya yayılan eylemler sonucu, dün Minneapolis Belediye Meclisi, Minneapolis’teki polis departmanı tasfiye edeceğini bildirdi.


Minneapolis’te, George Floyd’un 25 Mayıs’ta polis Derek Chaüvin ve beraberindeki 3 polis tarafında katledilmesi ardından yükselen halkın öfkesi ve yapılan eylemler sonucu Minneapolis Kent Konseyi, polis departmanının kapatılacağını açıkladı. Kent Konseyi Başkanı Lisa Bender, “Kentimiz, Minneapolis Polis Departmanı ile olan toksik ilişkisini sona erdirmeyi planlıyor” diyerek polis departmanının yerine kamu güvenliğini sağlayacak yeni bir sistemin oluşturulacağı belirtildi. Bu verilen kararı Minneapolis Belediye Başkanı Jacob Frey tasfiye etmiyor ancak Minneapolis Kent Konseyi’ndeki çoğunluğun kararını veto edemiyor. ABD’de polis yerel belediyelere bağlı çalışıyor ve belediye başkanının bu kararı veto şansı yok.


Georg Floyd’un Katledilmesi Ardından Neler Oldu !

ABD’nin Minnesota eyaletine bağlı Minneapolis kentinde 26 Mayıs günü polis 40 yasındaki George Floyd adlı siyah yurttaşı dakikalarca işkence edip boğarak katleti. Yaşananlara tepki gösterenlerin kaydettiği görüntüler sosyal medyada hızla yayıldı. Video’da Floydun “Nefes alamıyorum” sözleri dikkat çekti. Sosyal medyada hızla yayılan video görüntülerinde Floyd’un “Nefes alamıyorum” sözlerine rağmen polisin şiddetini sürdürmesi infiale yol açmıştı.


İlk olakar Minneapoliste halk Floyd için 26 Mayıs itibariyle sokaklara çıkmıştı. Halk pankartlar açtı, yürüyüşler gerçekleştirdi, polis araçlarına taş attı ve son edilinen bilgiye göre Floyd’un olduğu 3. bölgedeki polis merkezini basan göstericiler binayı ateşe verdi.

29 Mayıs’ta Los Angeles, Denver, Phoenix ile Minneapolis’e komşu olan St. Paul’da da eylemler gerçekleştirildi. Eylemciler, St. Paul’da farklı noktaları ateşe vermişti. Dün ise Washington’da Beyaz Saray’ın önünde, New York’un Brooklyn bölgesinde toplanan yüzlerce kişi Floyd’un polis şiddeti sonucu katledilmesini protesto etti. Atlanta kentinde bulunan CNN kanalının merkez binası önünde toplanan yüzlerce eylemci polisle karşı karşıya geldi. Binanın camlarını indiren protestocular, polis araçlarını da yaktı.

Eylemler nedeniyle birçok kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildi, binlerce kişi gözaltına alındı.


ABD Başkanı Donald Trump eylemcileri hedef almaya devam ederek gerçekleşen eylemleri durduramayınca 31 Mayıs’ta „ANTİFA grubunu“ terör örgütü” olarak tanınacağını duyurmuştu. Sputnik’te yer alan habere göre Trump, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Ulusal Muhafız birliklerinin dün gece Minneapolis’teki gösterilerde “ANTİFA anarşistlerinin eylemlerini hızlı şekilde kontrol altına aldığını„ belirterek, tebrik etmiş ve “Eğer Belediye Başkanı „Ulusal Muhafızları“ ilk akşamdan kullansaydı bu sorunlar olmayacaktı.” diye eklemişti.
ABD’deki insan hakları örgütleri, Floyd’un katledilmesi ardından Beyaz Saray önünde protesto edenlere dönük saldırı nedeniyle Trump’tan davacı oldu.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.