“Milli” Orduda Bedelli Askerlik Dolara Endeksli

Bedelli askerlik ücreti yeni yılda 55 bin 194 lira olarak açıklandı.
Bir Yemen türküsünde “zenginimiz bedel verir askerimiz fakirdendir” der. AKP iktidarı döneminde askerlik yoksulların yapmak zorunda olduğu bir dayatma. Zenginler bedel olarak belirlenen miktarı ödüyor ve askere gitmesine gerek kalmıyor.
AKP döneminde ilk uygulama 2018’de olmuştu ve bu rakam 15 bin TL olarak belirlenmişti. Daha sonra 2019’da kalıcı olarak yasallaştı ve yasaya göre 6 ayda bir fiyat yenilenecek.
15 bin ile başlayan bedelli askerlik 2022’de 55 bin 194 TL’ye yükseldi. Doların artışına göre belirlendiği çok açık. 1 ocak 2018’de 3,78 TL olan dolar 1 ocak 2022’de 13.80 TL. Yani bugünkü bedelli askerlik ücretinin dolar karşılığı 3.960 dolar. 2018’de de aynı şekilde: yani 3.970 dolar.
Yani Milli ordunun askerlik bedeli ABD dolarına göre belirleniyor.
Hal böyleyken yalan iktidarı AKP faşizminin Savunma Bakanı’nın “neye göre ayarlanıyor” sorusuna verdiği cevap yine yalan:
Bedelli askerlik ücretinin nasıl belirlendiğini Akar, 6 asteğmen maaşının kıstas alınarak belirlendiği yalanını attı. Güya maaş yükseldiğinde bedelli askerlik ücreti de yükseliyormuş.
Akar, “Bedelli askerlik başvurularında 2021 yılında yüzde 57 artış oldu. Bedelli askerlik ücreti de son belirlemelere göre 55 bin 194 lira. Niye? Asteğmen maaşı yükseldi” dedi.
Ne diyelim Hulusi AKAR “yalanın batsın”.
Hep yerli milli tartışması çıkarır, her fırsatta milliyetçilik yaparsınız, hamaset yaparsınız ama bedelli askerlik ücretini dahi dolara göre belirlersiniz.
Ne yerlisiniz ne milli, her şeyini dolara endekslenmiş yalancı ve ahlaksız işbirlikçi sürüsünden başka bir şey değilsiniz…

Sosyal ağlarda paylaşın